Gondolatok a mosható pelenkákról – 1. rész

gonolatok a mosható pelenkákról 1.jpgElső gyermekem fogadására készülve, mikor megláttam, hogy létezik mosható pelus, nem hittem a szememnek: idejétmúlt találmánynak gondoltam, visszalépésnek az egyszerű, kényelmes eldobható pelenkákkal szemben. Meg sem fontoltam a kipróbálásukat mondván: én biztosan nem fogok kakis pelus mosni, mint hajdan nagyanyáink a tóparton. Lesz nekem elég bajom, feladatom e nélkül a plusz teher nélkül is. Ám most, hogy második gyermekem mellett már igyekszem még tudatosabb édesanya lenni, ismét szöget ütött a fejemben a modern mosipelusok gondolata.

Én teljes mértékben megbíztam eddig az eldobható pelenkákban: Bármelyik nagyobb üzletben széles választékban beszerezhetőek, egyszerű a használtuk, gyors a fel- és levétel és gyakorlatilag ennyi. Nem igényel különösebb odafigyelést, vagy plusz „munkát”. Kényelmes, egyszerű, praktikus. Mi kell még egy modern háziasszonynak?

Azonban a Plastic Free July nevű kezdeményezés felhívta a figyelmemet arra, hogy valójában mennyi, nem lebomló hulladékot is termelünk. Nos, én elég sokat, tekintve hogy kisfiam napi 6-8 db eldobható pelust használ el, amely kb. 500 év alatt bomlik le… Ezek szerint még jó sokáig fogja hordani a Föld a hátán a kakis pelenkáinkat. Ez a tény pedig meglehetősen szíven ütött. Így kezdem el utána olvasni, milyen alternatívái lehetnek a pelenkázásnak.

A mosható pelenkák világa elég változatos. Különböző technológiák, módszerek, minták, anyagok és méretek zavarják össze a változtatni vágyókat. A sokszínűség először igen zavarba ejtő lehet, és mikor több órányi utána olvasás után is csak zsong a fejünk az információktól, talán el is tántorodunk a célunktól. Ne tegyük! Egy tudatos, megfontolt döntést szeretnénk meghozni, amely gyermekünk, bolygónk valamint pénztárcánk számára is előnyös lesz: megéri időt áldozni rá.

Tapasztalt anyukák véleménye szerint nehéz rögtön rátalálni az igazira, mivel leginkább használat közben derül ki, hogy számunkra milyen típus, méret, rendszer lesz a legmegfelelőbb. A baba testi adottságaitól is függ, hogy mi fog jól illeszkedni, illetve hogy az anyának mi lesz a legkényelmesebb a használat során.

baby-22199_1920.jpg

Hogyan kezdjük el?

  1. Tájékozódjunk! Erre nagyon jó megoldás az Ökolurkó kódexe valamint a Temiti e-mailes mosipelus sorozata.
  2. Kérdezzünk meg másokat! Babaklubban, ismerős anyukák körében érdeklődjünk, hogy használ(t)-e valaki mosipelust. Ha igen, kérdezzük meg tapasztalatairól, kérjük meg, hogy mutassa meg milyen pelenkákat használ.
  3. Lépjünk be facebook csoportokba, ahol mosipelusokról cseveghetünk más édesanyákkal, és így könnyen rátalálhatunk a környékünkön élő mosható pelust használó anyukákra.
  4. Lehetőség van vándorpelus kérésére is valamint különböző típusú pelenkák kölcsönzésére.
  5. Bevallom, én picit meglepődtem először, de a mosható pelusokat is adják-veszik, tehát használtan is be lehet szerezni pelust (akár próbaképpen).
  6. „Pelenkatapogató” rendezvények is várják a mosipelus iránt érdeklődőket, így testközelben láthatók és tapogathatók az egyes típusok.
  7. Kezdd el valahogy. Bárhogy! Lehet, hogy elsőre nem jön be az a típus, de az eldobhatónál is milliónyi fajtát próbálhatunk, és nem mindig érzünk rá elsőre. Ha nem jött be, továbbadod legfeljebb. Próbálj ki valamit kicsiben, aztán ha tetszik, bővíted a készletet, ha nem, próbálsz másik típust.
  8. Ha elhatároztad magad, kezdj bele, és ne hagyd magad lebeszélni!

Mert kétség, kérdés az lesz elég a környezeted részéről is. Hiszen miért akarsz te régimódian pelenkát mosni, ha már feltalálták az eldobhatót is?! A következő cikkben összegyűjtöm, hogy számomra melyek a legfontosabb érvek!

A 2. részt ITT találod.


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Gondolatok a mosható pelenkákról – 1. rész” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Július havi kedvencek |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s