Úton a környezettudatosabb életmód felé

jungle-1807476_1920.jpgBevallom töredelmesen, hogy a környezetvédelem nem különösebben foglalkoztatott korábban. Úgy véltem, az erre való odafigyelés túl sok időt és energiát vonna el tőlem, amely csökkentené a hatékonyságomat, lassítaná a folyamatokat. Ez az igencsak önző álláspont kezd megváltozni az utóbbi időszakban. A Plasticfree July nevű nemzetközi kezdeményezés pedig újabb löketet adott, hogy a műanyagmentesség és a felesleges szemetelés elkerülése felé vegyem az utam…

A természetért, környezetünkért mi is felelősséggel tartozunk: a Földünk adta lehetőségekkel és a technikai vívmányokkal élni, és nem visszaélni kell. Az erőforrások kiszipolyozása helyett inkább a békés együttélésre kellene törekedni környezetünkkel. Igen, egy ember nem hoz változást, de ha mindenki azt mondja, hogy „igenis változtatok”, akkor bizony óriási előrelépések történnének. Ha drasztikusnak tűnne a váltás számodra, elég, ha kis lépésekkel kezdesz, és folyamatosan változtatsz életstílusodon: én így tettem.

Elkezdtem átvizsgálni tételesen, hogy mi teszi ki a szemetünket. Azt találtam, hogy legnagyobb részben az eldobható pelusok, majd az újrahasznosítható tárgyak, ételmaradékok és zöldhulladékok, valamint egyéb egyszer használatos dolgok, mint szalvéta, papírtörlő, ételes zacskók.

Szégyellem, de én nem gyűjtöttem korábban külön az újrahasznosítható szemetet, egyszerűbbnek találtam nem foglalkozni az üggyel. Ez nagy botorság volt a részemről, de ezentúl mindent, amit lehet, szelektíven gyűjtök. Nem is gondoltam, hogy mennyire lecsökkenti a szemetünk mennyiségét, ha az újrahasznosítható dolgokat nem a kommunális hulladék közé teszem!

Második lépésként a rengeteg hulladékot keletkeztető eldobható pelusok alternatívája: a mosható pelenkák felé fordítottam figyelmemet. Erről szóló gondolataimat ITT és ITT írtam le. Mivel ez már költségesebb lépés, és a többféle pelenkatípusból nem könnyű a választás, ez talán egy hosszabb folyamatnak ígérkezik, mire teljesen átállunk a mosható pelusok világára, de már elkezdtük a tesztelést, kísérletezést.

A www.naturanyu.hu jóvoltából lehetőségem nyílt kipróbálni a Popolini pelusokat, és máris pozitívak a tapasztalataim: az egyméretes pelenka könnyen ráilleszthető a patentok segítségével 1 éves kisfiamra, majd a mintás külső, vízzáró réteg segít megakadályozni a baleseteket. Plusz betét is tehető bele, ami szintén jó szolgálatot tesz a hétköznapokban.

IMG_20180725_132924_703.jpg

A kakifogó papír pedig egy csoda találmány! Anyaga hasonlít a WC papírhoz, de valamennyivel erősebb, és méretét tekintve pont akkora, hogy illeszkedjen a pelusba. Amikor megérkezik a kakicsomag, ezt egy mozdulattal kivehetjük és bedobhatjuk a WC-be széklettel együtt. Így a mosipelus minimálisan lesz foltos, kb. annyira, mint amikor a babaruha is részesül némi meglepiből. Marhaepe szappannal könnyen kijön a folt, majd mehet is a mosásba a belső. A külsőt nem minden esetben kell mosni, akár 2-3 alkalommal is használható, ha nem lett műsoros.

Az élelmiszereket, zöldhulladékokat elkezdtük egy komposztálóba gyűjteni az udvarunkban, reméljük jól fog sikerülni ez is.

Maradtak a bizonyos egyszer használatos tárgyak: szalvéták, zacskók, papírtörlők és csomagolóanyagok. A www.naturanyu.hu jóvoltából ez utóbbira is találtam alternatívát. Az újraszalvéta és az újratasak kiválóan használható a csomagoláshoz. A gyerekeknek minden utazáskor csomagolok egy kis nasit, ropogtatnivalót, amelyet ezekbe a tárolókba tudok tenni. Ha megbontunk egy nagyobb csomag kekszet, akkor elég egy részét eltenni ebbe, és csak kényelmesen kicipzárolni, majd pedig vissza. A belső borítás, ami az étellel érintkezik, élelmiszerbiztos méhviaszból készült, amelyet könnyen ki lehet mosni kíméletes módon (én kézzel szoktam langyos vízzel). Az újraszalvétába pedig csomagolható saját készítésű szendvics, kisebb sütemény de bolti pékáru is.

IMG_20180709_122713_179.jpg

A Sorting bag vászontáska pedig kifejezetten erre alkalmas: pékségben, zöldségesnél, piacon, nem kell műanyag zacskót kérnünk, mert ezekben a vászonzsákokba tehetjük a megvásárolt árut. Én 3 mérettel rendelkezem: a legkisebbe általában a kiflik szoktak kerülni (naponta 2-t veszek a gyerekeknek, ennyi is fér bele egyébként), a közepesbe gyümölcs, a nagyobba pedig inkább zöldség.

PHOTO_20180703_103431.jpg

A zöldségesnél és a pékségben is már tudják rólam, hogy nem kérek műanyag zacskót. Nálam a Sorting bag a babakocsi alsó részébe kerül, vagy egy plusz vászontáskába, amit egy S kampóval akasztok fel a babakocsira. Először furcsán néztek rám, de te is megteheted, hogy nem kérsz nejlonzacskót: egyszerűen nem teszed bele az árut vagy a vászontáskába kéred tenni. Én úgy szoktam, hogy ha szétgurulnának a zöldségek mérés előtt, akkor beleteszem ugyan a műanyagba, de később kérem, hogy azt hadd hagyjam ott, használják fel később.

Boldog vagyok, hogy rátaláltam ezekre az alternatívákra, és azt hiszem, még csak a folyamat elején járok. Szeretném a lehető legtöbb egyszer használatos, műanyag vagy környezetre ártalmas dolgot lecserélni a háztartásomban környezetkímélőbb megoldásokra. Idő kell mindenhez, de az első lépést már megtettem.

És te?


Hírdetés

Úton a környezettudatosabb életmód felé” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s