A legkisebbek naptára: Lurkónaptár

PHOTO_20180610_155436.jpgSzámtalanszor hallhattál, olvashattál már arról milyen óriási szerepe van a (kis)gyermekek biztonságérzetének kialakításában és megőrzésében a kiszámíthatóságnak. A rutinok, a napokhoz, napszakokhoz, évszakokhoz köthető cselekmények ismétlődése kapaszkodót adnak a gyermekeknek, hiszen tudják mikor mi következik. A jövő számukra még megfoghatatlan, de az ismétlődés révén tudják, mire számítsanak. De mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amelyek nem szabályszerűen ismétlődnek? Amikor orvosi kontrollra kell menni, nagyszülők jönnek látogatóba vagy épp kirándulni készülünk a közeli városba. A bölcsis vagy a kis ovisok számára is nehéz elkülöníteni a hétköznapokat a hétvégéktől: mikor van ovi és mikor lehet itthon maradni? Most a Lurkónaptár révén erre is van megoldás!

Nem volt kérdés számomra, hogy a napok egymásutániságát amint lehet, megtanítom és vizuálisan is érzékeltetem majd a kislányom számára naptár formájában. De mikor jön el ennek az ideje, hogyan fogja megérteni az írott szöveget?! És ekkor jött a megoldás a www.lurkonaptar.hu jóvoltából a képes gyermeknaptár formájában.

Az Egyszerűbb gyermekkor fontosnak tartja, hogy a gyermekek számára biztosítsuk a ritmust, a napok kiszámíthatóságát, amely csökkenti a stresszt, a bizonytalanságot a kicsik életében. Ám ez nem mindig garantálható: változó, hogy ki hozza-viszi oviba a gyermeket, olykor játszóterezés, máskor kirándulás a délutáni program, néha átjön a nagyi, vagy épp mi készülünk vendégségbe. Ha ezt nem kommunikáljuk a gyermek számára, akkor váratlanul, felkészületlenül éri, és könnyen hiszti lehet a vége (hiszen ő pont eltervezte magában, hogy milyen jó lesz a legújabb kifestőjébe színezni…). A Lurkónaptár révén kiszámíthatóbbá tesszük számára a változó eseményeket, így könnyebben fel tud rájuk készülni. Szombat reggel nem kérdezgeti, hogy miért nem indulunk már a bölcsibe/oviba, hiszen előző este megbeszéltük mi lesz másnap és elhelyeztük a naptárban a megfelelő képeket.

Hogy működik a Lurkónaptár?

Ezen a mágneses kalendáriumon egy hét időtartamban gondolkodhatunk vertikális felosztásban. Az egyes napok alá mágneses négyzet alakú képekkel jelezhetjük, mikor milyen esemény következik. Rendelkezésre állnak ember figurák is: jelölhető anya, apa, mama, papa. Ez nagyszerű szolgálatot tehet akkor is, ha például nem minden nap ugyanaz a személy megy érte az oviba a gyermekért, vagy máshol tölti a délutánt.

PHOTO_20180721_125406.jpg
A helyes használatot együtt tanuljuk meg, hogy ne csak egy mágneses játék maradjon

A tevékenység mágneseket feltehetjük egész hétre, de akár napi szinten is áttekinthetjük az eseményeket. Nálunk jobban bevált, hogy csak a következő napra fókuszáltunk, mert egyelőre még követhetetlennek bizonyult 3,5 éves lányom számára, ha minden szükséges mágnes felkerült. Ráadásul nagy volt a hibahatár, nem mindig úgy alakultak a dolgok, ahogyan az előre jelöltük, így egyelőre maradtunk a napi szintű áttekintésnél.

Kiegészítő mágnesek is kaphatóak a naptárhoz, amelyből most aktuális lesz beszereznünk nekünk is néhányat: istentiszteletet, évszakokat, testvér figurát mindenképp érdemesnek tartom még pluszban megvásárolni. Az alapcsomag megrendelésekor már át lehet gondolni milyen figurákra lesz még szükségünk, hogy egyszerre kaphassuk kézhez az egyéni csomagunkat.

PHOTO_20180721_125141.jpg
Jelenlegi készletünk

A készlet így nemcsak a tevékenységek körével bővíthető, hanem az életkor előrehaladtával is együtt nő a gyermekkel. További felosztásokat tehetünk az időtartamok jelölésével (megfelelő mágnest vásárolva), de iskolát jelképező mágnest is választhatunk a többi, nagyobb gyermekek számára aktuális tevékenységek mellett. Sőt, lehetőség vagy egyéni mágnes készíttetésére is.

Úgy vélem, a naptár révén növelhetjük a kiszámíthatóságot a kisgyermek életében, valamint észrevétlenül is rávezetjük az időbeosztás és tervezés szükségességére. Úgyhogy ha valami, akkor ez igazán „anyutervezes” kellék lett az életünkben 🙂

Ezt a naptárat itt szerezheted be: Képes heti tervező


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s