Bullet Journal a tervezéshez

P80930-125153.jpgHatáridőnapló, feljegyzések, naplózás és különféle listák egy helyen? Igen! A múlt számontartása, a jelen rendszerezése, és a jövő tervezése: kitalálója szerint erre szolgál a Bullet Journal. Számomra korábban a Filofax egyesítette magában ezeket a tulajdonságokat a lefűzhető lapok, naptár és listák kombinációjával. A kisbabás káosz azonban azt eredményezte, hogy tele volt áthúzással a naptár, össze-vissza nyilazgattam már a feladatokat, a többi listát pedig nem is használtam, mert egyszerűen örültem, hogy „túlélek”. Ekkor jött el számomra a Bullet Journal ideje.

Ez a naptárazási, naplózási módszer ugyanis lehetővé teszi, hogy magad szabd meg, mennyi helyre van szükséged egy-egy nap teendőinket összegzéséhez, és a jelrendszernek köszönhetően esztétikusabb is a más időpontra történő átütemezés (értsd. nem kell mindent mindig áthúznod). De a leginkább az vonzott az egészben, hogy egy egyszerű füzetbe bármit bele írhatok ömlesztve, nem kell törődnöm a precíz filofax listáimmal, hiszen minden voltam abban az időszakban, csak épp naptárával szemben precíz ember nem. Így a Bullet Journal nyújtott segítő kezet: elővettem egy sima füzetet, készítettem egy havi naptárat kézzel, majd elkezdtem a napjaimat sorra venni, a közben adódó ötleteimet felírni. Csak így, minden specifikáció nélkül: adott naphoz, más-más jelöléssel. Ez a tény, hogy mindent ennyire egyben kezelhetek, illetve az, hogy nem kell folyton kivennem a korábbi lapokat, vezetett ahhoz, hogy ma már a Bullet Journal segíti a tervezésem, naplózásom, naptárazásom.

P80930-123536.jpg
Kézzel vezetem fel, a nekem legjobban megfelelő struktúrában a terveim, céljaim.

Mi a Bullet Journal?

Világos összefoglalót találsz róla ITT. De tulajdonképpen a BuJo egy bonyolult elnevezés arra, hogy végy egy (bármilyen) füzetet és vezesd benne a naptárad, terveidet és az ötleteidet. Éves naptár, havi naptár és a napi felosztás elengedhetetlen kellékek, ahogyan a tartalomjegyzék és az oldalszámozás is. Ez utóbbira azért van szükség, mert a gyűrűs rendszerekkel ellentétben itt minden „ömlesztve” egymás után következik, nem pedig tematikusan. A tartalomjegyzék segíti a későbbi eligazodást. Egyébként picit ebben is lehet csalni: Én a naptár és az ehhez kapcsolódó tervezőket a füzet elejétől vezetem, míg a fix listákat (pl. házimunka beosztása, takarítási rend, pénzügyi koncepció, menütervezés menete stb.) a hátoldalától kezdtem.

P80930-123731(1).jpg

Nekem erre nincs időm!

Először azért tartottam a Bullet Journaltól, mert inspiráció gyanánt olyan művészi naptárakra bukkantam, amelyek elkészítéséről tudtam, hogy talán tehetségem és kedvem lenne az elkészítésükhöz, de időm biztosan nem. Úgy gondoltam, hogy ha így „kell” csinálni, akkor ezt inkább kihagyom. Ám a BuJo-ban az a szép, hogy úgy csinálod, ahogy akarod. Tényleg. Lehet teljesen minimalista is a naptárad, de ha kedved/időd/erőd van, díszítheted is, akár kikapcsolódás gyanánt. Így előfordulhat, hogy egy rohanós héten teljesen egyszerű kinézetet kap a naptárad, máskor meg szépen kidekorálhatod, ha kedved leled benne. Teljesen rajtad múlik.

IMG_20180930_130110_783.jpg
Havi naptáramat ezúttal így alkottam meg. Volt már ennél sokkal egyszerűbb is, de néha ennél is színesebbre sikerül. Idő és kedv függvénye: mindenről én döntök, semmi sem kötelező.

Minden egyben

Talán zavarba ejtő lehet pl. egy Filofax után, hogy itt minden egyben van, nem tudsz variálni a lapokon, vagy épp kivenni, ha mégsem tetszik/nem aktuális már. Akkor is idegen lehet a dolog, ha eddig külön határidőnaplót, külön tervezőt és külön naplót vezettél. Ám egy idő után élvezetessé válik, hogy mindent egy helyen találsz meg, nem kell ide-oda kapnod: mint ahogy egyetlen telefonod sokféle appot és funkciót egyesít.

Számomra külön pozitívum, hogy az elhanyagolt naplóm helyébe lépett ilyen módon a BuJo. Ugyanis én 9 éves korom óta írok naplót kisebb-nagyobb megszakításokkal, ami a gyermekek érkezésével igencsak háttérbe szorult. A Filofax lapjait mindig kiselejteztem, így az azokban lévő emlékérték elveszett (pontosabban jelenleg össze-vissza lapok formájában egy doboz mélyén pihen, várva, hogy ismét lefűzöm őket egy gyűrűs rendszerű tárolóba, ám így kevésbé tölti be funkcióját), a BuJo viszont megmarad. Ahogy betelik, a naplóim sorában kap majd helyet, hiszen most ez lesz az, amely őrzi ennek az időszaknak az emlékeit.

P80930-123442(1).jpg
Napi teendőimet ilyen egyszerű struktúrában vázolom.

Milyen füzetre lesz szükségem?

A BuJo-k királya a Leuchtturm1917 ponthálós füzet, amely tartalomjegyzéket és számozott lapokat is tartalmaz. Ez azonban kisebbfajta befektetés, (illetve ebből a videóból kiderült, hogy átüt a papíron a filctoll), így a kezdéshez mindenképp egyszerűbb füzetet javasolnék. A sima füzettel annyi a gond, hogy semmilyen vezetést nem tartalmaz, könnyű vele elcsúszni. Ezért javasolják a pontozott füzetet, amely nem zavar vonalakkal, mégis támpontot ad az íráshoz, rajzoláshoz. Ár-érték arányban a legjobbat a Scrapbook webáruházban találtam ITT . Szép fehér lapok, a pontok jól láthatóak, de nem zavaróak, és nem is üt át a filc (Stabilot használok illetve ecsetfilcet). Számozás ugyan nincs benne, de ezt kézzel megoldom, az első lapot pedig ki kell hagyni tartalomjegyzéknek. Egyébként kemény kötéses, masszív könyvecskékről van szó. Én nehezen választottam, így mind a három hazajött hozzám:

IMG_20180908_132024_906

A fehér és a kék matt borítóval rendelkezik, így picit félek is, hogy nehogy könnyen koszolódjanak, míg a kövecskés-virágos vízlepergető jellegű, teljesen fényes anyag. Végül ezt alkalmaztam BuJo gyanánt (egyébként nektek is ez tetszett a legjobban az insta és fb válaszok alapján). De a másik kettő sem fog üresen állni, hamarosan megmutatom mi készül belőlük (vagy inkább bennük).

Te hallottál már a Bullet Jouralról? Esetleg használod is? Mi a tapasztalatod vele?


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Bullet Journal a tervezéshez” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Szeptemberi kedvencek |
  2. Visszajelzés: Tanulságok könyve |
  3. Visszajelzés: Hálatelt újrakezdés |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s