Tanulságok könyve

p81128-130320wef5dA Bullet Journal tökéletes eszköz arra, hogy nyomon kövessük a jelent, emlékezzünk a múltra és tervet készítsünk a jövőre vonatkozóan. Személyre szabhatósága miatt nincsenek határok: annyit és úgy használjuk, ahogyan számunkra a legkényelmesebb és leghatékonyabb. Mivel az egyedi feljegyzések, naplószerű írások is helyt kaphatnak benne, változatosan alkalmazhatjuk a múlt lejegyzésére, majd tanulságok levonására. Én az utóbbi időszakban rengeteget tanultam, úgy érzem sokféle életbölcsességre tettem szert, és következtetéseimet szívesen jegyeztem le a BuJo aktuális napjaihoz. Ám rájöttem, hogy kézenfekvőbb volna erre egy külön füzetet nyitnom, amelybe csakis ezeket a megtapasztalásokat, tanulságokat jegyzem le. Így született meg a Tanulságok könyve.

Ez a napló is egy BuJo pontozott füzetben kapott helyet, és az eredetihez hasonlóan itt is a tartalomjegyzék segíti majd a tájékozódást: A tanulságokat, bölcsességeket ugyanis a történések vagy épp annak sorrendjében jegyzem le, ahogyan eszembe jutnak: nem keresem bennük a logikai sorrendet, hogy aszerint írjam össze azokat. Az ok egyszerű: túlságosan nehéz lenne átlátni az „élet bölcsességeit”, ha valamilyen logika szerint akarnám vezetni, sőt elég nagyzoló ötletnek is tűnne ilyen értelemben feljegyzést készíteni (mintha az abszolút igazságokat keresném… elég irreális). Így viszont a magam kis megtapasztalásait kényelmes tempóban és sorrendben jegyzem le egymás után, később pedig tartalomjegyzékkel segítem a későbbi tájékozódást. Ez abban is segít, hogy ne halogassam a feljegyzést, és ne érezzek nyomást, hogy valami tökéleteset és maradandót alkossak.

p81128-130127n5f3d

És egyébként pont így lesz hatékony, hasznos és akár maradandó is az alkotás. Inspiráló dolgokat, tanulságokat (pl. barátságról, emberi kapcsolatokról), bölcsességeket jegyzek fel a világ működéséről. Maga a leírás is segít nekem abban, hogy tisztábban lássak át helyzeteket, de a nem tipikus naplóforma kicsit arra is rákényszerít, hogy objektíven vizsgáljam a történéseket, ne maradjak a saját nézőpontom rabja.

Nevezhetjük akár inspirációs füzetnek, vagy kreatív naplónak is: bárhogy is hívjuk, szerintem sokat segít az elvontabb vagy tágabb értelmű tényezők áttekintésében. A díszítés kapcsán a BuJo-hoz hasonlóan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat: színezhetünk, rajzolhatunk, matricázhatunk vagy akár a megértést segítő ábrákat, sőt mind map-eket (elme térképet) is készíthetünk.

Én ehhez egy kemény kötésű pontozott füzetet választottam a Scrapbook webáruház kínálatából. Mivel az „alap” Bullet Journal-öm is innen van, egyértelmű volt a döntés. Ezeken a lapokon nem üt át a tinta, a pontok eléggé látszanak ahhoz, hogy segítsenek, de nem olyan erősek, hogy zavaróak legyenek. A kötés strapabíró, az ára pedig megfizethető. A webshopban több olyan apróságot is találunk (na jó, igazából rengeteget!), amely a dekorálást is segíti. Aki szeret ilyesmivel foglalatoskodni, az rögtön el fog veszni a kínálat bőségében, ami persze nem csoda, hiszen rengeteg apróság vár a webshopban ránk. Amire mindenképp érdemes lehet beruházni az egy ecsetfilc készlet, néhány sablon a díszítésekhez, matricák valamint washi tape.

Annyira személyesre sikerült, hogy egyelőre nem mutatok belőle konkrét lapokat.

Ezekbe a pontozott füzetekbe pedig gyakorlatilag bármilyen jegyzetelést elkezdhettek: Mivel kemény kötésűek és strapabíróak, a pontozás pedig segítségedre lesz, legyen szó egyetemi jegyzetről, határidőnaplóról vagy egy inspirációs füzetről. Azon pedig ne aggódj, hogy nem lesz logikai sorrend a feljegyzések között: hagyj ki 2-3 oldalt az elején, számozd be a lapokat és készíts tartalomjegyzéket. Ennyi az egész!

Te készítesz hasonló füzetet? Férjem jelenleg a gyermekeink számára készíti a Pál család bölcsességeinek könyvét 🙂 Szerintem igazán örülni fognak majd neki, ha nagyobb korukban megkapják!

Minden hozzávalót megtalálsz a http://scrapbookwebaruhaz.hu/ webshop kínálatában.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s