Kisgyermekek készítette ajándék karácsonyra: Kézlenyomatos meglepetés

cím.jpgJó mulatság lehet a gyermekekkel közösen készíteni egyedi ajándékokat szeretteink számára karácsonyra. Főként nagymamák szoktak lelkesedni a különleges kézzel készült meglepetésekért: még ha nem is tökéletesek, de benne van a gyermek(ek) szíve-lelke. Egészen kicsi gyerekkel azonban nem is olyan egyszerű kézműves ajándékot fabrikálni. Ilyenkor jönnek jól a kézlenyomatos ajándékok, amelyben benne van a kicsik keze munkája (vagy legalábbis festékes kezük lenyomata). Hogyan lehet egyedivé varázsolni ezeket az alkotásokat? Nézzük!

Kéz formájának kivágása

Klasszikus ötlet körberajzolni a gyermek kezét, majd a formát kivágni. Ezt ragaszthatjuk kartonlapra, és az így kapott formát hurkapálcára rögzítve egy cserépbe vagy vázába tehetjük, mint egy kis virágot. Ebből a formából készülhet pillangó is: csipeszre rögzítve, mintha két szárny lenne, majd fejet is készíthetünk és együtt dekorálhatjuk az ajándékot.

Kézlenyomat készítése

Készülhet képeslap, üdvözlőkártya is, ha a kis kezet befestve veszünk lenyomatot. Ötleteket is találunk bőven arra, hogyan lehet a megfelelő színeket használva és kicsit kiegészítve a lenyomatot, pillangót, zsiráfot vagy akár elefántot készíteni.

“Emlékidéző” lenyomatok

Ha különleges kivitelezést szeretnénk a lenyomat köré, akkor az Emlékidézőnél tudunk keresgélni. Itt többféle séma közül választhatunk, személyre szabhatjuk a kereteket, egyéni adatokat adhatunk meg. Az elkészült poszterek e-mailben érkeznek, és magát a keretet, illetve a hátteret tartalmazzák, amelybe mi magunk illeszthetjük a lenyomatot. Mivel korlátlan mennyiségben nyomtathatjuk, akár egyetlen típusú poszter megvásárlásával is elláthatjuk az egész rokonságot különleges kéz- vagy láblenyomatokkal.

Az elkészítéshez egy Lenyomatkészítő kisokost is kapunk ajándékba, amely praktikus tanácsokat, sőt még bababarát házi festékrecepteket is tartalmaz. Nálunk egy délutáni program volt a lenyomatkészítés: nem árt, ha otthon van apa is, mikor hozzálátunk a művelethez.


P81118-122215-vert

A legszebb kivitelezésben a karácsonyi üdvözlet részesült nálunk (ami a szerencsének is köszönhető): A kisebb keretbe a kisfiam, a nagyobba a nagylányom kéznyoma került. Piros hátteret választottam a grafikának, valamint őszi hangulatú, barnás összhatású közös képet a jobb sarokba (ide érdemes őszi vagy téli ruhás képet választani, mert egy strandos kép kicsit furcsán mutat majd a karácsonyi felirattal). A szövegen is módosítottam, „áldott” karácsonyt kívánok a kellemes helyett: de ide egyébként szabadon választható az üdvözlő szöveg. Egyébként akkor sincs tragédia, ha nem úgy sikerül a lenyomat, ahogy szerettük volna, hiszen nyomtathatunk másikat a grafikából.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy milyen vastag papírt választunk, ugyanis a mezei nyomtatóba való papír hullámos lesz a festék hatására, vagy elmaszatolja a lenyomatot. Érdemesebb erősebb papírt választani a nyomtatáshoz.

P81118-122159-horz

A csengettyűs kép is nagyszerű lett: itt lányom lábnyomával dolgoztam, bár a kisfiamé illett volna talán jobban az A4-es mérethez. Azonban ő pont abban a korban van, amikor már nem viseli tétlenül a festegetést, és még nem is érti meg mi ez az egész. Léna lábát ezüst posca filccel festettem be, így lett ilyen karácsonyi szép csengőnk.

P81118-122121-horz

Dédimama egy kézvirágot kap (a felirat egyébként szabadon változtatható), csak elnéztem, mert nem zölddel, hanem valamilyen virághoz illő színnel kellett volna készítenem a lenyomatot. Mentségemre szóljon, hogy ez volt épp bekeverve a lomkoronához, amely a családi kezeket hivatott ábrázolni egy másik képen. Ezt A3-asban kell majd kinyomtatnunk, mert így a felnőtt kezek nem fértek rá (cserébe a gyerekeké duplán szerepel). Ennek a grafikának azonban pont az lenne a lényege, hogy minden családtag szerepel a családfán. Ez eléggé el is csúszott, kenődött, újat fogunk nyomtatni belőle.

P81118-122207-horz

Általánosan igaz mindenféle lenyomatkészítésre, hogy nagyon elő kell készíteni a körülményeket! A gyerekek játszós ruhában legyenek, de mi magunk is! Érdemes csempézett felületen alkotni, mert könnyen fel tudjuk majd mosni. Mi háztartási csomagolópapíron végeztük az alkotást, így arra is került egy-két kéz és láblenyomat: egyedi csomagolóanyagunk lesz karácsonyra! A festék felvitelhez ecset vagy szivacs kell, és legyen kéznél nedves törlő, hogy azonnal töröljünk, ha kész a minta. Nem árt, ha a fürdőszobában már egy lavór víz is várakozik egy mini-pancsoláshoz. Vagy időzítsük közvetlenül a fürdés előttre a műveletet és utána mehetnek is a gyerekek megszabadulni a festéktől.

Ha ezekhez hasonló grafikákat szeretnél rendelni, itt tudod megtenni: https://www.emlekidezo.hu/

Nektek milyen lenyomatos ötleteitek vannak? Próbálkoztatok már ilyesmivel?


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s