Szülés utáni regeneráló program – félidős beszámoló

adult-1867743_1920.jpgNemrég írtam arról, hogy a Gyerünk anyukám! mozgalom jóvoltából belekezdtem egy szülés utáni regeneráló programba. A 8 hetes program félidejénél úgy gondoltam, érdemes beszámolnom az élményeimről és az eddig elért eredményeimről.

Az előszezon

Pontosan tudtam, mint várok a programtól és önmagamtól, valamint tisztában voltam a saját kiinduló állapotommal is, így most könnyű dolgom van, ha a haladásomat szeretném ellenőrizni. Mindez annak köszönhető, hogy a program előtti héten futott az „előszezon”, amely alatt lefektettük az elméleti alapokat, valamint elkezdtünk vezetni egy haladási naplót. Ebben rögzítettük a céljainkat és a kiinduló állapotunkat egyaránt. Mindeközben pedig a zárt facebook csoportban elkezdett összeállni a csapat: mindenki bemutatkozott és lelkesen vártuk, hogy elkezdhessük a közös virtuális tornát.

Számomra nagy meglepetést okozott a program.

Azt hittem, hogy a szokásos „ugrabugra” tornagyakorlatok lebutított változatait fogjuk végezni, hogy kíméletesen nyerhessük vissza szülés előtti formánkat. Ehhez képest sokkal profibb programfelépítést kaptam!

Nem is gondoltam volna, mennyire fontos szerepe van a regenerációban a medence környéki izmok illetve a gátizomzat megerősítése. Tulajdonképpen először egy stabilizációt akartuk elérni: hogy a törzsünk, derekunk, medencénk megerősödjön. A terhesség során megváltozott súlypont a tartásunk megváltozásához vezet, és a program elején ezt szerettük volna korrigálni, elérni egy stabilitást.

A torna órarendje a következőképp alakul:

Hétfőn-kedden érhető el a Pilates, amely számomra pozitív csalódás volt. Nagyon részletesen elmagyarázzák a gyakorlatok helyes kivitelezését. De ha mégis elakadnánk valahol, a facebook csoportban maguktól az edzőktől kérdezhetünk! Kedvesen és készségesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Szerda-csütörtökön először tartásjavító órákon vehettünk virtuálisan részt. Végre megértettem hogyan tudom helyesen tartani magam álló és ülő helyzetben egyaránt. A medencebillentés szuper lapos hasat varázsol, pedig csak egy apró mozdulat! A 3. héttől már formatorna volt a program ezeken a napokon. Ez már a klasszikusabb, mozgós torna, a gyakorlatok hasonlítottak az általam ismertekhez. Mindez kiegészülve azzal, hogy pontos utasításokat kaptunk a végrehajtás kapcsán: a tartásra, és a stabilitásra egyaránt figyelni kellett a végrehajtás kapcsán.

A hétvége a hasizom erősítő jógáé. Nekem személy szerint ez nem annyira lett kedvenc, de alapvetően ez is segít a rugalmasságunk elérésében. A gyakorlatok nem voltak bonyolultak, hogy a teljesen kezdők is el tudják végezni, illetve mindig hallhattuk a könnyített verziót.

A gátizom kondicionálás egész héten elérhető volt, így akár minden nap végigcsinálhattuk ezt a fél órás kifejezetten „női” tornát.

download

És most az eredmények:

A súlyomat sajnos nem tudom (mert a költözés megviselte a mérleget), de talán nem is baj. A mozgás ugyanis először nem biztos, hogy súlycsökkenéshez vezet, így sokkal jobban mutatják az eredményt a centik.

Derékbőség -4 centi

Csípőbőség -2 centi

Egy nagyon picit szétnyílt a hasizmom a várandósság alatt, de már a program félidejében ez össze is zárult!

De ha nem változott volna az alakom, akkor is elégedett lennék az eredménnyel: sokkal stabilabbnak érzem magam, nem omlik össze a derekam, fittebb és magabiztosabb vagyok. Ezt mások is észrevették már, szóval már egy kicsi torna is látványosnak bizonyult.

Egyetlen hátránya a programnak, hogy aki lemarad, az kimarad. Sajnos nekem maradt ki néhány torna, mert beteg lettem, és azokat később már nem tudom elérni. Másrészt bármilyen élőben végzett tornával is ez lenne a helyzet: ha nem mentél el az aktuális edzésre, akkor arról lemaradtál és kész. Úgyhogy nagyon élethű az egész program annak ellenére, hogy online zajlik, annak minden előnyével, hátrányával együtt. Nekem nagyon tetszik és várom a következő 4 hetet!


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Szülés utáni regeneráló program – félidős beszámoló” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s