Szülés utáni regeneráció

push-ups-888024_1920Szülés után a tükörbe nézve alig ismertem magamra. Persze ez nem ért teljesen váratlanul, hiszen már egyszer megéltem ezt, és tudtam: ez nem a vég, és sok javulás várható majd az idő elteltével. A szervezet valóban elkezdi a helyreállító folyamatokat a szülés után, a gyermekágy ideje alatt, de néhány dolog bizony megmarad, ha mi magunk nem teszünk érte.

A várandósság valamint a szülés megviseli egy nő szervezetét, kívül-belül egyaránt. 9 hónapig teljesen máshogy működött a szerveztünk: tartalékolt és raktározott, hogy segítse a kisbaba növekedését, valamint, hogy a szoptatás időszakában a megnövekedett kalória felhasználásra is felkészüljön. Ezek a kilók a legtöbb esetben a szülés után, a baba világrajövetelével sem mennek le teljesen: megmaradnak a combon, fenéken, derékon, hason.

Ráadásul felfedeztem, hogy az izomzatom általánosságban is meggyengült, fittségem alábbszállt, hiszen a várandósság alatt kíméletes életmódot kellett folytatni, és tornázni is csak átmozgató jelleggel lehetett, főleg az utolsó hetekben. A gyermekágy időszaka szintén nem a tornáról szólt természetesen, így már csak ezzel a kieséssel is számolva, látható, hogy mennyire nehéz helyzetbe kerül fizikálisan szülés után az édesanya. Az esetlegesen szétnyílt hasizomról nem is beszélve…

Tudom, hogy sokan küzdenek az új külsejük elfogadásával, vagy épp folyamatos keserűség tölti el az anyákat az új testüket látva, érezve. Vannak, akik tesznek is érte, hogy változzanak: ismét fittek és csinosak legyenek.

Én is szeretném visszanyerni régi formámat, de nem azért, hogy „vékony” legyek, vagy mert így kövérnek látnám magam. Ez a néhány kiló plusz még talán jól is jött, hiszen Léna után tényleg nagyon lefogytam a szoptatás ideje alatt. Ami sokkal jobban motivál, az az, hogy ismét fitt legyek. Hogy jól bírjam magam, sokat tudjak sétálni, ne okozzon gondot a hajolás, guggolás, pörgősen tudjam végezni feladataimat, ahogyan azt korábban is tettem. Szeretnék erős lenni fizikálisan, hogy elbírja a derekam és a karom is, ha a kisfiamat emelem, vagy az ölemben tartom, esetleg kendőben hordozom. Szeretném jól bírni ezeket a megpróbáltatásokat, és úgy összességében: szeretném jól érezni magam a bőrömben.

Első gyermekem után ez kb. 1-1,5 évvel sikerült. Akkor nagyobb súly is maradt rajtam, valamint a várandósság alatt még annyit sem tornáztam, mint most. Ezúttal szeretnék hamarabb formába lendülni, ami talán annak is köszönhető, hogy ráéreztem ennek az „ízére”, már megtapasztaltam, hogy attól, hogy valaki gyermeknek adott életet, még ismét lehet önmaga fizikailag is.

Szeretném most hamar visszaszerezni a fittségemet, erőnlétemet, és mivel az orvosom sem látja akadályát, elkezdek tornázni. 10 hete szültem, úgyhogy szerettem volna valami tényleg nagyon könnyű tornát találni. Házon kívül nem tudom megoldani az edzéseket, így valamilyen otthoni tornát kerestem. A videókkal viszont az a problémám, hogy nagy lelki erő kell az elkezdésükhöz így könnyen halogatom a tornát, valamint gyorsan meg is unom mindig ugyanazt nézni, csinálni… nem olyan, mintha élőben ott lennék a „többiekkel”, akiket szintén hasonló célok motiválnak.

Ne kelljen kimozdulnom otthonról, de mégis tartozzak egy csapathoz, akikkel együtt tornázhatok, biztatjuk, motiváljuk egymást. Ezt keresve találtam rá a Gyerünk anyukám! szülés utáni regeneráló programjára. Hallottam már rólunk korábban, de pont akkor lettem állapotos, mikor elkezdtem érdeklődni a többi programjuk iránt.

Tetszett, hogy a résztvevők együtt tornáznak az élő adásban zajló edzéseken, melyeket profi oktatók tartanak. Otthon, mégis együtt végezhetik a gyakorlatokat, miközben nem gond, ha épp bekúszik a gyermek a tornaszőnyegre. Láttam, hogy lehetőség van később is visszanézni a videókat, ha mégsem sikerült élőben csatlakozni. A szülés utáni regeneráló program is kellően rugalmas lesz, mégis segít, hogy ne halogassuk a tornát: kétnaponta lesz új videó ami 48 órán keresztül lesz elérhető. A tagok pedig egy zárt facebook csoportban motiválhatják egymást.

1015.png

A program november 6-án kezdődik, és 8 hetet ölel fel. Heti 4db 30 perces edzés lesz. Én már nagyon várom! Jövő héten lesz a 0. hét, amikor az elméletet beszéljük kicsit át és lelkileg is felkészülünk a torna elkezdésére. Örülök, hogy szakemberek segítségével kezdhetem el újra a tornát, mert elbizonytalanítana, ha egyedül kellene belevágnom. Nagyon lelkes vagyok és remélem, hogy a program segít, hogy felépüljek teljesen, és készen álljak majd a komolyabb edzésekre később. Külön tetszik, hogy szoptatás mellett is végezhető gyakorlatokról van szó, így nem kell félnem, hogy a tejtermelés látná kárát az igyekezetemnek.

Bővebben ITT olvashatsz a programról.

Ha szeretnél te is csatlakozni, ITT tudod megtenni.

 


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Szülés utáni regeneráció” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s