GYES: Börtön vagy áldás?

young-791849_1920.jpgKiszakadni a munkahely által diktált tempóból és végre otthon élvezni az életet egy kicsi babával? Vagy épp a magányos, babasírástól hangos évek jutnak eszünkbe, ha a Gyes időszakára gondolunk? Azt hiszem az igazság ezúttal is valahol félúton keresendő.

A kisgyermekkel otthon töltött időszak erősen próbára teszi az egész családot. Megváltoznak a szerepek, és ha eddig dolgozott a nő, ennek kiesésével a családi költségvetés is igencsak átalakul. Főleg úgy, hogy már eggyel többen is vannak a családban. Anyáé lehet a háztartás vezetése, apáé pedig –ha tud és lehet- a még több munka. Nem szeretnék általánosítani, nem minden családban ez a felállás, de talán nem tévedek, ha az átlagos családot ennek megfelelően veszem alapul. Bárhogy is legyen, egy kisbaba születése, és ezzel együtt az otthon maradt anya új szerepbe kényszerül, és ezt az akadályt nem mindenki veszi könnyen.

Köztük én sem.

Első gyermekem megszületése után kb 8-10 hónappal éreztem igazán azt, hogy köszönöm szépen, ennyi nekem elég volt. A 0-24-es készenlét és a felelősség a gyermekért és a háztartásért… „Csinálja most már más helyettem”– gondoltam. A magány, a közösség(be járás) hiánya még inkább azt mondatta velem, hogy a Gyes az bizony egy börtön.

Vagy inkább lehetőség?

Férjem nagyon sokat segített abban, hogy átlendüljek a nehézségeken: ő biztatott és bátorított, hogy új tevékenységek felé tekintsek. Először elkezdtem falni a könyveket, majd belevágtam a jogosítvány megszerzésébe. Ezt követően pedig elindult az Anyu tervez blog. Kislányom 2 éves korában kaptam lehetőséget, hogy óraadó tanárként tanítsak egy középiskolában közgazdasági tárgyakat. Ezek mind olyan dolgok, amelyekre nem biztos, hogy lett volna alkalmam és lehetőségem a gyeses időszak nélkül.

child-1073638_1920.jpg

Hogyan használjuk ki az otthon töltött időt?

Amennyire tudod, az alvásidőt tedd szabaddá, a házimunkát pedig közösen végezzétek a gyerkőccel. Egyrészt neki is jó, hogy látja mi hogyan történik a családban, hamar be tudod vonni a közös feladatokban, másrészt te sem érzed azt, hogy minden a gyerekek és a háztartás körül forog: az alvásidő a tiéd.

Lehetőségek:

Nézzük, milyen lehetőségek kínálkoznak, hogy ne börtönben érezzük magunkat a kisgyermekes időszakban. Nem mondom, hogy mindenkinek kötelező valami mással is foglalkoznia a babázáson kívül, de ha van egy kis szabadidőd, miért ne használnád ki azt koncentrált módon? Ráadásul személyiséged és képességeid fejlődésével a munkaerőpiacra történő visszatérésed is egyszerűbbé válhat.

 1. Rendteremtés, rendszerezés

Ezer éve arra várnak a fotók, hogy albumba ragaszd? A receptek össze-vissza kallódnak, míg a receptes füzet gyanánt vásárolt szép könyvecske üresen pihen a polcon? Régi könyveid halomban állnak a padláson? Vagy épp az emléktárgyaid között uralkodik káosz? Most itt a lehetőség, hogy rendet tégy és tiszta lapot varázsolj.

 1. Új készségek elsajátítása

Szerezd meg végre a jogosítványt, vagy tanulj meg 10 ujjal gépelni (mint én 😛 ). Mindig is érdekelt a kertészkedés? Ideje, hogy belevágj akár az udvar megreformálásába, akár egy kis balkonkertészkedésbe. Gitározás vagy zongora? Kezdd el valóra váltani ezt az álmod!

 1. Nyelvtanulás

Gimiben még jól ment az angol, de mára erősen megkopott a tudás? Elevenítsd fel! Ha mindig is szerettél volna más idegen nyelven is tanulni, most itt az alkalom. Vedd elő a régi könyveid, jegyzeteid, iratkozz be egy online kurzusra vagy kapcsold be pl az English Club TV-t!

 1. Tanulás, képzés

Iskola rendszerű képzések. Ma már rengeteg fajta OKJ-s és felsőfokú képzés várja a tudásra szomjazókat. Érdemes utánanézni a lehetőségeknek!

Interneten elvégezhető online tanfolyamok. Marketing, coaching, otthonszervezés vagy időgazdálkodás? Szinte minden, számodra érdekes trénin, tanfolyam megtalálható a neten. Fejleszd magad otthonról saját szakmádban, vagy próbálj ki új dolgokat.

 1. Olvasás

Tanulhatsz autodidakta módon is: rengeteg önfejlesztő vagy más témát feldolgozó könyv van forgalomban. Ha pedig jobbnál jobb regények sorakoznak a polcodon, hogy végre elolvasd, ne várasd meg őket!

 1. Alkotás

Mindig is szerettél kézműveskedni? Most itt az ideje, hogy gyöngyöt fűzz, gyermekjátékot alkoss vagy épp ruhát varrj. Számomra a blogolás is az alkotás része, de fotózás vagy bármilyen kreatív tevékenység jó lehet, ami örömet okoz.

 1. Sport

Vedd fel a futócipőt, ragadj bringát vagy merülj el az otthoni torna lehetőségeiben. Jót tesz testnek és léleknek egyaránt! (A témában ITT és ITT olvashatsz tőlem erről)

 

Szóval börtön vagy áldás? Rajtad is áll! Élvezd a gyermekeiddel töltött időt, aztán kapcsolj ki, kezdj valami újba, vagy tökéletesítsd az eddigi tudásod. Törj ki a “börtönből”, mert lehet, hogy most szabadabb vagy, mint eddig bármikor.


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!


Hírdetés

GYES: Börtön vagy áldás?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nekem áldás, nagyon imádom és semmi kedvem visszamenni dolgozni. És furcsamód, cseppet sem hiányoznak az emberek, a társaság, olyan jó így nyugisan, szabadon élni.

  Kedvelik 2 ember

   1. Nyilván számít, hogy 34 évesen szültem, dolgozhattam, utazhattam, kedvemre elhettem előtte eleget, és tudom, hogy semmiről sem maradok le, sőt.

    Kedvelik 2 ember

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s