A pihenés nem szégyen, hanem létszükséglet!

girl-1733352_1920Ha a pihenést tabletta formájában is árulnák, talán a legnépszerűbb árucikk lehetne a gyógyszertárak polcain. Milyen egyszerű is lenne, ha alvás vagy a pihenés egyéb formái helyett csak bevennénk a megfelelő pirulát és már folytathatnánk is a dolgainkat. Hajlamosak vagyunk sokszor a produktivitást az alvás rovására növelni, ami persze hosszú távon egyáltalán nem működik. Alvás, pihenés nélkül nem lehetünk hatékonyak, maximum ennek látszatát tarthatjuk fenn egy ideig. A pihenés olyan elemi szükségletünk, amely nélkül a saját egészségünket sodorjuk veszélybe. Hiába tűnik úgy, hogy az alvás „felesleges” időtöltés, amelynek időtartamából minden gond nélkül spórolhatunk, hogy más, fontosabbnak tűnő dolgokkal foglalkozzunk. Ez a hozzáállás megbosszulja önmagát.

Anyaként sokunknak, így nekem is, az egyetlen lehetőségem, hogy koncentrációt igénylő tevékenységet végezzek, vagy kikapcsolódjak, énidőt tartsak a gyermekeim alvásidejére korlátozódik. Nem mellesleg nekem is ebben az alvásidőben kellene aludnom és a házasság ápolásában is erre az időre lehet szorítkozni. Ha valamilyen barkácsolást, gyermekeim számára meglepetést szeretnék, szintén ekkor tudom megvalósítani. Túl sok dolog osztozik az alvásidőn, mi pedig előszeretettel nyújtjuk hosszabbra ezt a csendes, gyermekmentes időt: mégpedig a saját alvásunk kárára.

Persze legtöbben tudjuk: az alvás igen fontos dolog, és az egészséges élet nélkülözhetetlen kelléke. Ám a pillanatnyi eredmények, vagy szórakozás könnyen felülírják ezt a tudásunkat, alulmotiváltak maradunk a saját alvásidőnk megtartása kapcsán. Épp ezért utánanéztem, hogyan tudnánk megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre szert tenni, ezzel is támogatva egészségünket testi és lelki szinten egyaránt. Ha pedig még mindig kétséges lenne, hogyan lehet hatékonynak lenni, ha pihenésre „pazaroljuk” az időnket, akkor hadd áruljam el, hogy anélkül, hogy ne lennénk munkára alkalmas állapotban, nem fogunk tudni a céljainkon dolgozni.

baby-1151348_1920

A megfelelő pihenés összetevői

Éjszakai pihenés

Az alváshiány legszembetűnőbb példájaként sokszor az autóvezetés kapcsán olvashatunk lassuló reakcióidőkről, mikroalvásokról, volán mögötti elszunnyadásokról. Ezek az apró, alváshiánynak betudható jelek akár végzetes következményekkel is járhatnak. (A Tully c. filmben is pont ezt láthattuk egyébként az egyik jelenetben.) Ám ezt a kiélezett példát átültethetjük a mindennapokba is: nem kell volán mögé ülni, hogy érezzük, a reakcióink lassabbak, türelmetlenebbek vagyunk megfelelő éjszakai alvás nélkül, ítélőképességünk sérül és talán még azt is érezhetjük: Nem vagyunk önmagunk.

A csökkent gondolkodási képesség és a megromlott reakcióidők mellett az alváshiánynak lehetnek hosszú távon az agyra gyakorolt káros hatásai is.

PET letapogatás krónikus alváshiányos egyéneknél megerősíti, hogy bizonyos agyi területeknél csökkent vérellátás mutatkozik. Ennek köszönhető az ingerlékenység, hadakozás és csökkent idejű figyelem-összpontosítás. További kellemetlenségek között szerepelnek a gyors hangulatváltozások, a fogyatkozó stresszkezelési képesség, a társas kapcsolatoktól való visszahúzódás, sőt még a depresszió is.

Ebben a cikkben írtam arról, hogy én magam az alváshiány hatására hogyan vesztem el a képességet, hogy megbirkózzak az életemben lévő normális mennyiségű stresszel. Valamint azt is észrevettem magamon, hogy a kevesebb alvás hatására bezárkózóbb is vagyok. Ez sokszor tünetileg jelentkezik: egy-egy sokszor ébredős éjszaka után szinte képtelen vagyok érdemben kimozdulni, kapcsolatokat kezdeményezni. Talán ez annak is tudható be, hogy kevésbé vagyok magabiztos, nem érzem „önmagamnak” magamat, inkább elbújnék, magamba fordulok. Igyekszem tudatosan tenni ez ellen, és nem is taszítom el magamtól az embereket, de kezdeményezni képtelen vagyok. Márpedig, ahogy említettem kicsit több, mint egy éve költöztünk egy eddig teljesen ismeretlen vidékre, távol a szülőktől, így ez kulcskérés is kellene, hogy legyen az én esetemben.

woman-2003647_1920

Hetenkénti nyugalom

A 24 órás ciklust a szervezetünknél a napfény állítja be. A hormonjainkat, a szívritmust, a vérnyomást és számos más fizikai tényezőt ez a 24 órás ciklus szabályozza. Ám szervezetünknek van egy hétnapos ritmusa is. Orvosi kutatások által bizonyított, hogy a heti ritmus és az élettani funkciók között számos összefüggés van (pl. a sebészeti beavatkozás utáni feldagadás vagy az átültetett szervek kilökődése a 7. vagy 14. napon).

A Bibliában a hétnapos ciklus Isten teremtésbeli elgondolásának részeként jelenik meg: ez a ciklus 6 munkával eltöltött napból és az azt követő hetedik, nyugalom napjából áll. Jó, ha ez a nap a feltöltekezés, megújulás, gondolkodás, elmélkedés napja. Természetesen az is nagyszerű, ha ilyenkor még több időt tudunk alvásra, délutáni szunyókálásra szakítani.

Felüdülés, kikapcsolódás, rekreáció

A pihenés harmadik összetevője az a kikapcsolódás, amelyet legkönnyebben akkor értünk meg, ha az angol recreation szót (amelyet magyarul is egyre többet emlegetünk rekreációként) két részre bontjuk: a „re” jelentése újra, ismét, a “creation” pedig teremtést jelent, együtt tehát újjáteremtés. Az igazi kikapcsolódás felüdít, fiatalít, újraalkot és helyreállít. Sajnos sokszor az internetezésre vagy a TV nézésre gondolunk kikapcsolódás címén, amely viszont kevés megújulást rejt magában. Az igazi felüdülés szó szerint olyan, mint egy ”üdülés”: kirándulás, túrázás, séta, találkozás barátokkal, rokonokkal. Minél több időt töltünk friss levegőn, annál inkább feltöltekezünk.

book-791824_1920

Elmélkedés

Elmélkedés, gondolkodás, tűnődés, imádság a pihenés 4. formája. Én ezt szoktam „önmagammal vagyok” állapotnak vagy „elcsendesedés”-nek nevezni. Sokszor előfordult már, hogy a gyermekek mellett erre nem jutott elég időm és zavartnak éreztem magam: nem tudtam feldolgozni, átgondolni az átélt eseményeket, az életem folyását. Nálam egyébként idetartozik a tervezés, visszatekintés, értékelés és a célokon való gondolkodás, az azok eléréséhez vezető út megtervezése. Olykor szeretem áttekinteni az életem egészét is, hogy merre is haladok.

Úgy vélem, ideje újragondolnunk a pihenésről alkotott fogalmunkat. Hiszen az alvás és a pihenés egyéb formái nem a lustaság jele! A szervezetünk normális működéséhez szükséges összetevőkről van szó, amely nélkül hosszú távon borítékolhatjuk a negatív következményeket. Én mindig is szorgalmas embernek tartottam magam, olyannak, akit még hírből sem lehetne lustának nevezni. Ez sokszor azt is jelentette, hogy a pihenést valami gonosz dolognak tartottam, amire én nem érek rá, meg ugye hatékony akarok lenni és tenni a céljaimért… De rá kellett döbbennem, hogy ez nem így működik.

A pihenés nem szégyen, nem a gyengeség vagy az alkalmatlanság jele. Egyszerűen fizikai létszükséglet, mint az étel, ital vagy az oxigén.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

A pihenés nem szégyen, hanem létszükséglet!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s