Anyaként is nő

Van, aki számára egyértelmű: gyermekszülés után, anyaként is lehetséges nőnek maradni, és nem kell teljesen átadni magunkat az „úgyis csak otthon vagyok, nem számít hogy nézek ki”-érzésnek. Olyan anyukák is vannak, akik úgy vélik: a gyermek most az első, nem én számítok. Vagy egyáltalán nem is számítok… Szerintem nagyon is számítasz, mert anyaként is nő vagy!XN9JPVP0XE

Amikor világra hozza egy nő a gyermekét, a hangsúlyok a kicsi felé tolódnak el, ami teljesen természetes. Ám ez nem azt jelenti, hogy nekünk meg kell szűnni nőnek lenni. Ha otthon is adunk magunkra, az nemcsak önértékelésünknek, kedélyállapotunknak és férjükkel való kapcsolatunknak kedvez, de segít biztosítani személyiségünk egységét is. Ahogy kinézek otthon, úgy bátran fogadhatok (váratlan) vendéget, vagy léphetek ki az utcára. Nálam nincs utcai Évi és otthoni Évi. Nem akarom megjátszani magam sehol. Azt adom, ami vagyok, ahogy jól érzem magam. Főleg ott, ahol a szeretteimmel, a számomra legfontosabbakkal vagyok: otthon.

Abban, hogy anyaként is nő maradjak, én egy praktikus középutat próbálok képviselni.

Öltözködés

Kb. egy éve, amikor Lénával sétálni indultunk, férjem megkérdezte, hogy kinek öltözök ki. Mondtam, hogy „senkinek”, csak sétálni viszem a gyermeket, amihez felveszek valami „normális” ruhát. Ez döbbentett rá, hogy ha az utca emberének képes vagyok szépen felöltözni, akkor itthon, a férjemnek miért nem. Pont annak jutott a maci-nacis énem, akinek alapból a leginkább szeretnék tetszeni. Eldöntöttem, hogy változtatok.J73OT95ZD6

Ha itthon is csinosan öltözünk fel, az nemcsak önbecsülésünknek kedvez, de hatalmasat lendít a közérzetünkön is. Nem azt mondom, hogy otthon kényelmetlen ruhákban kell feszengeni, és kiskosztümben legózni, de egy kényelmes farmer, vagy leggings miniszoknyával, hosszított felsővel mérföldekkel kellemesebb érzést biztosít női mivoltunknak.

Nagyban megkönnyíti a hétköznapjainkat az is, ha kialakítunk egy olyan ruhatárat, melyből gondolkodás nélkül fel tudunk öltözni összeillő darabokkal. A reggeli készülődéskor értékes perceket spórolhatunk ezzel.

Amit ma megtehetsz az öltözködéseddel kapcsolatban:

  • Selejtezz ki minden olyan ruhát, ami „még otthonra jó lesz”, szakad, foltos, kinyúlt. Néhányat tarts csak meg a „piszkos munkák”-hoz.
  • A kényes, vasalást és tisztíttatást igénylő darabokat szintén vedd ki a ruhatáradból.
  • Ha lehet, különítsd el kétfelé a ruháidat. Nálam két külön szekrényben vannak a ruháim, amiket használok: az egyikben a hétköznapi viseletek, másikban az „ünneplő” kosztümök, szoknyák, blúzok.

Ha elkötelezed magad egy kényelmes, ám csinos otthoni ruhatár mellett, akkor érdemes később a színekre, stílusokra és anyagokra is figyelni. Aki nem teheti meg, hogy egy az egyben ruhatárat cseréljen, annak beválhat az általam alkalmazott módszer:

E4I2VSXIII.jpg1. Megfigyelni mi tetszik. Milyen stílus, színek tetszenek a barátnőid öltözködésében, az utcán sétáló nőkőn. További inspirációkért pedig irány a Pinterest. A színekhez itt találtam egy kis segítséget.

2.Pontosan látni, hogy milyen ruhadarabok, kombinációk a befutók és tudatosan keresni azokat a darabokat. Rájöttem, hogy mióta felvettem a „tudom mit akarok” szemüveget, egyszerűen belebotlok a kívánt darabokba. Míg amikor csak akkor mentem vásárolni, ha már nagyon szükséges volt egy-egy ruhanemű, akkor megvettem szinte az elsőt ami az utamba került. Aztán persze csodálkoztam, hogy miért nem passzolnak a cuccaim. Azért, mert korábban nem láttam előre az összképet. Ma már figyelek erre.

3.Fokozatosan beszerezni a megfelelő ruhákat. Ahogy szép lassan összeáll a kombinálható, kényelmes ruhatár, kikerülhetnek a korábbi nem passzoló, nem kényelmes darabok.

4.Folyamatosan fenntartani a rendet a szekrényben. Egy bizonyos ruhaszám felett érdemes alkalmazni az elvet: Ha bekerül egy ruhadarab, egynek távoznia kell.

Frizura

fodrászatHa a baba születése előtt havonta jártál fodrászhoz és minden mosás után hosszasan szárítottad, vasaltad vagy göndörítetted a hajad, érdemes elgondolkozni, hogy ezután is lesz-e erre időd. Szülés után egyébként is nagy mértékű a hajhullás. Én már azt hittem, teljesen kopasz leszek. Mivel hosszú is volt a hajam, a súly még inkább húzta, így még nagyobb veszteségeket szenvedett mennyiség-ügyben. Úgy döntöttem levágatom hosszú hullámos fürtjeimet, és olyan frizurára váltottam, amely mosás után gyorsan szárad (magától), és nem igényel különösebb beavatkozást, mégis jól mutat.

Persze mindenki maga dönti el milyen frizurát részesít előnyben, de nagy általánosságban véve szerintem olyan frizurát érdemes választani, amelyet össze lehet fogni ha kell, és nincs merev formája, amit állítgatni kell magadnak, vagy havonta a fodrásznak. Nálam a kissé kócos fazon vált be, amilyet Taylor Swift is hordott korábban. A lényeg, ha lehet minél kevesebb időt raboljon a hajunk, főként, ha egyébként is időhiánnyal küzdünk. Az hajmosás azonban fontosnak tartom kiemelni. Itt is érvényes az elv, hogy otthon is csinosan és tisztán legyünk. Legalább magunk és a férjünk kedvéért.

Körmök

P1000216.JPG

Ugyanúgy, mint a frizuránál, át kell gondolni, hogy gyermek mellett lesz-e idő műkörömre, géllakkra. Egy csecsemőhöz egyébként sem előnyös hosszú körmökkel nyúlni, a lakkozás pedig könnyen lekophat a mosogatás, folttisztítás hatására (mert azért valljuk be, kisebbek és nagyobbak is egyaránt szép foltokat tudnak varázsolni a kis ruhácskákra). De azért nem gondolom, hogy tövig le kellene vágni/rágni a körmöket. A szépen lereszelt rövid köröm folyamatos ápolás mellett megfelelő egy anya számára.

Smink

Sminkelés terén is középutat képviselek. Szinte minden nap teszek fel egy minimális sminket, mely segít eltüntetni a bőrhibákat, a kialvatlan szemeket, és egy kis frissességet kölcsönöz az egész arcomnak. Egy kis alapozó felvitele, a szemöldököm megigazítása és egy kis szempillaspirál nem vesz igénybe 5 percnél többet. Ám a közérzetemen nagyon sokat javít.

Ékszerek

Kisgyermek mellett csak strapabíró ékszerek jöhetnek számításba. A jegygyűrű szinte mindig rajtam van, ezen kívül pedig minden nap hordok fülbevalót. Semmi csüngős, amibe bele lehetne akadnia a kicsi ujjaknak. Egy arany fülbevaló az alap, és ha van időm, és kedvem, akkor a szettemhez még inkább passzoló fülbevalóra cserélem ki. Nyakláncot és karkötőt nem hordok amióta babázok.

Testedzés

Tudom, gyermek mellett nincs annyi idő, lehetőség a testedzésre, így könnyen szőnyeg alá söpörjük a témát: Majd holnap, majd ha jó idő lesz és így tovább. Ismerős? De tapasztalatom szerint az a szomorú helyzet, hogy ha ma nem vágsz bele, holnap is csak halogatni fogod.picjumbo.com_HNCK1808.jpg

Talán nem is vagy elégedett új, „anya-testeddel”, és úgy gondolod, már úgyis mindegy neki. És tényleg: már valóban nem leszünk olyan feszesek, formásak, mint annak idején. Talán valamennyi súlyfelesleg is marad rajtunk. De akkor is, ha már nem lesz minden a régi, megéri a testünkre is odafigyelni, hisz benne élünk nap, mint nap. Nem mindegy, hogy jól érzed magad a bőrödben, fitten, egészségesen, vagy nehezen és fáradékonyan vonszolod magad egész nap. Elég a kifogásokból, hogy erre nincs idő! Edzőterem nélkül is beiktathatod a testmozgást a hétköznapjaidba. Néhány guggolás a babakocsi mellett, pár felülés, miközben a szőnyegen játszotok, közös biciklizés a csomagtartóra szerelt gyerekülés segítségével. Nem könnyű az elhatározás, de szerintem megériP1010094.JPG.

Összességében fitten, csinosan, ápoltan élni a kisgyermekes hétköznapokat nemcsak magabiztosságot ad, de segíti a helyzet helyes értékelését is: Az anyaság nem azt jelenti, hogy egy otthonülő, lelakott, leharcolt emberré kell válni.
Az otthoni anyaszerep is van olyan értékes, mint bármelyik más munka (sőt!).
Tehát teljesen magától értetődő, ha ebben a hivatásban szépen, rendezetten, ápoltan, NŐ-ként állsz helyt napról napra.

Hírdetés

Anyaként is nő” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s