A 24 órás helyzetelemzés

Az az ötletem támadt, hogy mi lenne, ha egy napra nem úgy tekintenénk, mint ami reggel kezdődik és másnap reggelig tart, és nem is éjféltől éjfélig számítanánk. Egyszerűen csak számba vennénk a nap 24 óráját, és így figyelnénk meg, mire használjuk időnket. A napi szintű tervezéseinknél és az azt megelőző helyzetelemzéseknél is hajlamosak vagyunk néhány tényezőt alábecsülni, mint például az alvásidőt, vagy bizonyos holtidőket.P1010125Ennek megfelelően áttekintettem, hogy átlagosan hogyan telik el számomra a nap 24 órája, ezután pedig leírtam, hogy mit szeretnék másképp csinálni. Akinek változatosak a hétköznapjai és szeretne pontos képet kapni arról, hogyan tölti idejét, az figyelje meg néhány napig, hogy bánik az idővel. Ehhez érdemes egy papírlapon a nap 24 óráját 15 perces szakaszokra osztani, és két óránként megállni, lejegyezni az addigi történéseket. Látva a tendenciákat, pár nap múlva nagyobb kategóriákba rendezhetőek az ismétlődő cselekmények: pl. étkezés, alvás, házimunka stb. Megfigyelhető az is, hogy mire nem futotta az időből, amelynek elvégzését fontosnak tartottuk volna. (Az időrablók cikkemben foglalkoztam azzal, hogyan csúszik ki az idő a kezünkből)

Én a magam részéről a napirendünkre, a P1010118beosztásaimra és a Filofaxomra támaszkodva végeztem el a helyzetelemzést. A főbb hibák így is kiütöttek: túl sok időt vesz igénybe az, hogy az éjszakázások után összekaparjam magam, belefogjak a házimunkába és elvégezzem azt. Az alváshiány miatt nehezebben kontrollálom magam, így könnyebben elcsúszok a dolgaimmal, egyszerűen ügyetlenebb vagyok és este is hajlamosabb vagyok sokáig fennmaradni. Aztán még nehezebb éjszaka után még nehezebb reggel jön. Szerintem könnyen csúszunk bele ebbe a körbe, ha gyermekkel kell éjszakázni. De épp ideje változtatni!

A 24 óra felosztását ismét elvégeztem, ám most úgy, hogy az nekem tetszően alakuljon. Egymás alá számoztam a sorokat 1-től 24-ig, majd nem gondolva arra, hogy az egy reggeli vagy akár éjszakai órát jelképez, sorra vettem, mit tennék bele átlagosan a napjaimba. A legfontosabb kezdtem, és így alakult ki a listám:

  1. – 1 óra Istennel: imádkozás, igeolvasás, közös ima a férjemmel, vasárnaponként istentisztelet
  2. – Minimum 1 óra csak a férjemmelegyuttalvas_csecsemohalal

3-10. – 8 óra alvást irányoztam elő magamnak. Megszakításokkal még ez is kevés, de örökké mégsem alhatok 😀

  1. – 1 plusz óra az éjszakázásra

12-16. – Kb. 5 óra az, amit gyermekem gondozásával, tanítgatásával töltök. Tehát ide került: az öltöztetés, peluscsere, etetés, altatás, séta, közös játék, fürdés és tisztálkodás, közösségbe járás.

17-19. – Kb. 3 óra házimunka naponta, gyerekkel együtt lassított üzemmódban: takarítás, mosás, vasalás, főzés, mosogatás, pakolás Léna után, stb.

  1. – 1 óra magam számára étkezés, tisztálkodás.

21-22. – 2 óra önfejlesztés, kikapcsolódás: blogolás, olvasás

  1. – Torna, facebook (kb. fél-fél óra)
  2. – Napi szintű tervezések, holtidők, netezés

P1010001.JPGA felosztás révén tisztáztam magamban a jelenlegi fontossági sorrendemet. Istent mindenképp első helyen szeretném tartani az életemben. Őt a férjem követi, akit nagyon-nagyon szeretek. De ezután az alvás a prioritás. A családomnak egy normális, kipihent anyára van szüksége. Egyébként is minden sokkal jobban megy, ha kipihent az ember (vagy legalább nem holtfáradt teljesen). A nemalvásról itt írtam, és az alvás-tervemről itt olvashatsz.

Mivel megtaláltam (aktuális) prioritásaimat, ezért ennek megfelelően szeretném szervezni hétköznapjaimat. Este Léna elalvása után zuhany, férj-idő, és irány az ágy. Majd ha olyan jól mennek az éjszakák, és annyira kipihent leszek, hogy fel bírok kelni annyival Léna előtt, hogy még legyen időm bekapcsolni a gépet, akkor megteszem majd. De addig az alvás előrébb való lesz, mint a netezés. Nagyon szeretek blogolni, és ezt a napközbeni alvás ideje alatt meg is teszem, amikor csak tudom, de a „hú de érdekes” kattintgatásokból, facebook görgetésekből már elég. Egyszerűen nem fér bele, bárhogy is szeretném. Ha lesz időm, majd szörfölök a neten, mert nagyon sok érdekességet lehet találni. De arra jöttem rá, hogy mindezt én most az alvás helyett teszem. Pont ahelyett, amire annyira szükségünk van, mint az ételre vagy a vízre!

A 24 órás helyzetelemzés most kicsit helyre tette a gondolkodásomat. Ha te is úgy érzed, hogy kezd kifolyni kezedből az idő, vizsgáld meg mivel is töltöd meg napjaidat, és merj változtatni!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s