Úton egy egyszerűbb élet felé

R3WN4LPQU6Elgondolkodtál már, hogy miért nincs időnk arra, ami tényleg számít, így a saját gyermekünkre? Időhiányban szenvedünk, mert túl elfoglaltak vagyunk, vagy túlvállaltuk magunkat. Társadalmunk a produktivitást várja el tőlünk:  kipipálni a listánkat az elvégzett teendőinkről, elkészíteni egy kézműves dolgot, szülinapi tortát gyúrni szinte a semmiből. Ám az előállítás mind időt igényel, melyet a szeretett személyektől, sok esetben a gyermekeinktől veszünk el…

Vágyakozunk a nagyobb és jobb, drágább dolgok iránt, melyet a világunk tempója diktál: rengeteg termék közül választhatunk gyermekünk számára, és minden azt sugallja, hogy a legtöbb dolog szükséges, sőt nélkülözhetetlen. Így azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a gyermeknevelés igen költséges.P1000971.JPG

Kimondatlanul is ott van ez a gondolat a háttérben, meghatározza mindennapjainkat. Apa próbál plusz-munkát vállalni, hogy megteremtse a többletjövedelmet, vagy anya megy vissza dolgozni kicsi gyermek mellett. Az első esetben teljes mértékben az anyának kell otthon tartania a frontot, hiszen a férj nem tud besegíteni a háztartási teendőkbe, gyermekfelügyeletbe. A másik esetben a kimerültség szintén mindkét félt érinti, hiszen a szülőknek a munka előtt vagy után még a háztartási teendőkre is időt kell szakítaniuk. Számomra az tűnik ki, hogy az egyre nagyobb igények, az anyagiasság, a birtoklási vágy rabolja el az időnket.

A tárgyak árát ugyanis meg kell keresni, ami sok időbe telik. Fel kell kutatni, majd beszerezni. Elpakolni, tárolni, rendszerezni, takarítani, javítani ha elromlik. Átválogatni, néha selejtezni, és úgy összességében: foglalkozni vele. És mondhatnád, hogy áhh, ha nem kell, majd elüldögél a padláson. De nem, mert egyszer valami kell, hogy legyen vele: költözés, felújítás, ha más nem, mikor elbontják a házat, biztos ott lesz (persze egy darab ide vagy oda nem számít, de sok kicsi sokra megy…).

Úgyhogy egyrészt dolgozunk a tárgyak áráért, másrészt foglalkozunk velük, ami szintén idő. Így szépen apránként azt vesszük észre, hogy pont a legfontosabb dolgokra nem marad időnk. Ez a felismerés erősített meg abban, hogy igenis legyek továbbra is szigorú a selejtezést illetően, és ne hagyjam, hogy az életem a tárgyak miatt túlbonyolódjon.

Első lépésként megpróbálom a házon kívül tartani a könnyen lommá váló dolgokat. Már meg is van rá a varázsszavam: köszönöm, nem kérem. Legyen szó ruháról, amit kedvesen adnának, de nem jó rám, vagy nem illik a ruhatáramba, vagy bármilyen más szórólapról, ingyenes izéről. A napi használat során lommá váló dolgokat pedig azon frissiben igyekszem kidobni/elajándékozni.

A második lépés már egy hosszabb folyamat. Meg szeretném ugyanis tanulni, hogy „a kevesebb több”, és szeretném, ha ez a vásárlásaimban is érződne. Kevesebb dolgot próbálok venni, és inkább a praktikumra koncentrálok és arra, hogy jól ki lehessen használni az adott tárgyat. A játékokkal is ugyanígy teszek: Lehet ezernyi játéka is gyermekünknek ha épp a legfontosabbat nem kapja meg: minket. Ha ez utóbbi megvan, akkor egy műanyag doboz és 2 kanál is elegendő a boldogsághoz.P1010222.JPG

Egyszerű életet szeretnék élni, mert nem akarom, hogy a tárgyak birtoklása miatt ne jusson időm a szeretteimre vagy önmagamra. Az a szomorú helyzet, hogy ha túlságosan hagyjuk magunkat leterhelni, akkor az élet nem is igazán élet, csak létezés, vegetálás. Ezt ugye te sem szeretnéd?

Hírdetés

Úton egy egyszerűbb élet felé” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Koszonom… idorendi sorrendben olvason az irasaidat tegnap ota.Ez volt ram a legnagyobb hatassal, holnap (csak azert mert ma vasarnap) elkezdek megszabadulni mindentol ami felesleg, pl az 57db taskam kozzul nyugodt szivvel kiteszek legalabb 28,5db stb.

    Kedvelik 1 személy

    1. Örülök, hogy így döntöttél! A selejtezés nagyon sokat fog segíteni testi-lelki szinten egyaránt. Aztán később sincs megállás: egyre inkább észreveszed majd, hogy mi az ami igazán számít, és mi az ami lényegtelen 🙂

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s