Húsvéti tervezés

picjumbo.com_HNCK4891.jpgKözeleg a húsvét, úgyhogy megmutatom, én hogyan tervezek! Vigyázat! Csak pont annyi teendőt szerepel, amennyit anyukák is teljesíthetnek kisgyermek mellől! Ha többre vágysz, lapozz tovább nyugodtan 🙂

Szerintem egy hónappal, de legalább két héttel minden ünnep vagy nagyobb esemény előtt érdemes átgondolni, hogy mit hogyan szeretnénk megvalósítani, mi lesz a program, milyen előkészületeket kell tennünk. Mivel már belekezdtünk a Tavaszi felfrissülés projektbe, így nem fog váratlanul érni minket a húsvét.

P1010224

Húsvéti tervezőm:

Lakás dekoráció

Itt az ideje elővenni a tavalyi dekorációt, vagy dönteni arról, hogy újat veszünk/készítünk. Jobbnál jobb kézműves ötletek lelhetők fel a neten és különböző folyóiratokban, így rengeteg lehetőségünk van az alkotásra. Az időtetrisz blog bejegyzése gyermekekkel is elkészíthető ötleteket nyújt. Én azonban úgy érzem, nálunk 16 hónaposan (még mindig fél lábbal a betegségben) még nem jött el az ideje a közös kézműveskedésnek, viszont ahhoz már nagyok vagyunk, hogy elég időm legyen egyedül készítenem dekorációt. Így az idei évben ezt a területet nem viszem túlzásba. Ezt javaslom nektek is: Készítsetek díszeket, ha jól esik és gyermeketek is vevő rá. De ne érezzétek kényszernek. Ne hagyjátok, hogy a sok-sok fellelhető ötlet azt sugallja, hogy egy jó háziasszonynak kötelező valamivel előrukkolni.

Program, vendégek

Ezt azért fontos már most előre látni, mert ennek megfelelően kell majd az menüvel is készülni. Ha elutaztok nyilván nem úgy kell főzni, mintha vendégeket fogadnátok. Ilyenkor már jó azt is tisztázni, hogy lesz-e szállóvendég.

Menüterv

A programnak megfelelő mennyiségű és minőségű ételt számíts ide. picjumbo.com_HNCK4809.jpgHa kitalálod előre, hogy milyen menüt készítesz, nem érhet váratlan meglepetés a hiányzó hozzávalók miatt. Ha a sütiket is előre kitalálod, készülhetsz olyan recepttel, amelyet már előre elkészíthetsz: pl. mézes pogácsák. Érdemes felmérni mennyi üdítőre, egyéb italra lesz szükség: Ha már most elkezded a hozzávalókat beszerezgetni, akkor nem a húsvét előtti tömegben kell majd az utolsó termékeket levadásznod.

Nálam hagyományosan főtt sonka lesz terítéken, illetve szeretnék megpróbálkozni a sárgatúró elkészítésével. Ezen kívül egyszerű sült húst készítek vegyes körettel. Mert nem vagyok még egy gasztroangyal 😀 A sütik terén a terv mézes puszedli, gesztenyekrémes torta, csokis keksz és meggyes piskóta (mert azt babák is ehetik).

Húsvéti hagyományok

Én ide a tojásfestést vettem, mivel nekem kislányom van. De fiúk esetében kölni és kis kosár beszerzése, verstanulás, meglocsolni szándékozott lányok listája kerülhet ide. A tojásfestés esetén először is döntsd el, hogy belevágsz-e egyáltalán, mert pár tojásért szerintem nem érdemes. Ha igen, akkor a tojásfestés módjáról, a hozzávaló anyagokról, a tojások számáról kell döntened. És persze arról, mikor fogod/fogjátok kivitelezni.

Nálam húsvét előtti szombaton lesz tojásfestés főtt tojásokkal. Én a vörös hagyma héjával festett tojásokat részesítem előnyben, mert azon kívül, hogy jól mutatnak, a főtt tojások sem lesznek festékesek belül, ráadásul gyorsan elkészül. Ha még nem próbáltad volna, elárulom, hogy ezek a tojások úgy készülnek, hogy 5-6 vöröshagyma külső héját egy lábas hideg vízbe tesszük, majd bele a tojásokat és együtt felforraljuk. A tojásokat keményre kell főzni és hagyni kihűlni a lében. Néhány levéllel minták is kerülhetnek a tojásokra, ha festés előtt harisnyával rögzítjük azokat. Elnézést kérek azoktól, akik nagyobb praktikákat vártak: egy kisgyermek mellett (főként ebben a beteges időjárásban, különösebb segítség nélkül) szerintem tökéletes, ha megelégszünk ennyivel. Ne essünk abba a hibába, hogy túltervezzük a feladatainkat.

Takarítás

Jövő hétre került beosztásra a nagytakarítás a Tavaszi felfrissülés projekt szerint. De mivel is kezdjünk, mit érdemes elvégezni? Mint tapasztaltátok, a listák híve vagyok, mert szeretem átlátni a teljes feladatot, és átgondolni a dolgok sorrendjét a teljes feladat ismeretében. A listák ráadásul könnyen követhetővé teszik a munkát, és sokszor ráébresztenek, hogy a hatalmasnak tűnő feladat csupán néhány részfeladat összessége, melyek könnyen teljesíthetőek.

P1000993.JPGA lista elkészítéséhez vegyük figyelembe mennyi időt tudunk és szeretnénk a takarításra szánni és melyek a legfontosabb feladatok. Ha lehetséges kérjünk meg valakit, hogy vigyázzon a gyermek(eink)re, amíg dolgozunk, ha nem megoldható, akkor próbáljuk őket is bevonni.

Én már korábban összeírtam, hogy egy-egy helység milyen takarítási feladatokkal jár, így nekem komplett listám van a házban fellelhető teendőkről, sőt az udvari feladatokról is (bár nyilván ez évszakonként változik). Úgyhogy most erről a listáról szedtem össze az aktuális feladatokat. Igaz, én folyamatosan haladok a „nagytakarítással”, így most főként a kimaradókat kellett elővennem. Erről a rendszerről később részletesen írok. A lényeg, hogy mindnyájunknak lesz mit takarítani.

Ha a te listád is hosszabb lett, mint ami húsvétig belefér az idődbe, akkor sincs semmi gond. Nincs kőbe vésve, hogy a tavaszi nagytakarítást húsvétig kell elvégezni. Van, amit egyszerűen még nem is lehet esős időben megcsinálni: pl. ágynemű szellőztetés. Úgyhogy én a listámon becsillagoztam azokat a teendőket, amelyeket húsvétig el szeretnék végezni, a többire pedig majd a tavasz folyamán fokozatosan sort kerítek. Az időjárástól függő teendők pedig egy napocska jelölést kaptak.

Végül én készítettem egy „előkészítés” nevű rovatot, amibe a feladatok időpont szerinti beosztása kerül.

Ti hogyan tervezitek meg a húsvétot? 🙂

Hírdetés

Húsvéti tervezés” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s