Minimumlistán innen és túl

P1000999.JPG

Minimumlista?! Igen! Feladataink 20%-ának elvégzésével ugyanis 80%-os eredményt érhetünk el! De hol bujkál az a 20% ? Ideje megkeresnünk!

A tervezés számomra nem azt jelenti, hogy beírok egy rakás teendőt a naptáramba, amit aztán úgysem sikerül teljesíteni. Sokkal inkább azt, hogy annyi feladatot ütemezek be, amely jóleső kihívást jelent, mégis teljesíthető. Nincs értelme telezsúfolni a naptárunkat, hogy aztán frusztráltak legyünk, mert „semmi” sem sikerült. Ezért én a racionális tervezésben hiszek: Előbb megkeresem melyek a legfontosabb alapfeladataim, és csak azután építem rájuk a többi teendőt, ha még belefér az időbe. Ehhez persze tudunk kell, hogy melyek a számunkra (!) igazán fontos dolgok, amik előnyt élveznek a többi feladattal szemben.P1010128.JPG

Gondolom nektek is feltűnt, hogy sokszor kevésnek bizonyul, hogy egy nap 24 órából áll. Valószínűleg azért, mert túl sok mindent igyekszünk belesűríteni egy napba: végigtakarítani a lakást, miközben a gyermekünkkel játszunk, akinek hirtelen megint kakis lett a pelusa… Zöldséget aprítunk a főzéshez, de a felmosó víz már lassan kihűl, míg ránk vár a takarítással. A mosógépben már órák óta aszalódik a ruha, és még be is kellene vásárolnunk. Ha nem fér minden bele egy napba, akkor mit hagysz ki?

Másképp kérdezem! Mi az, amit mindenképp szeretnél, hogy beleférjen egy napba? Akkor koncentráljunk először arra! Melyek azok a minimumok, melyeket meg kell(ene) tennünk? Ezek a „minimum” tevékenységek képezik az alapját feladatainknak, és kérik tőlünk azt a csupán kb. 20%-os energia befektetést, amely 80%-os eredményt hoz.

De miről is beszélek? Íme a saját minimumlistám:

Családom:

 • Gondoskodni gyermekem testi szükségleteiről: felöltöztetni minden reggel, tisztába tenni amikor szükséges, napi 5x megetetni, este megfürdetni.
 • Tisza ruhát biztosítani a családom részére (Itt csak a „kimenet” számít, vagyis magamnak osztom be a mosást, vasalást, a lényeg, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő ruházat)
 • Minden nap éreztetni, hogy szeretem a férjem és a kislányom.
 • Minden nap minőségi, bensőséges kettesben töltött idő a kislányommal.
 • Minden nap beszélgetni a férjemmel.

Otthonom:

 • Minden nap beágyazni.
 • Minden nap elmosogatni az aznapi szennyes edényeket.
 • Hetente egyszer minden helységet kitakarítani.

Önmagam:

 • Zuhanyzás minden nap.
 • Felöltözés, fogmosás, fésülködés és minimális smink minden nap.
 • Minden nap imádkozni.
 • Hajmosás heti 2x

Számomra ezek a legfontosabbak. Ez egy olyan lista, amelyet igyekszem meghaladni amikor csak lehetséges, de alulmúlni nem szoktam. Ez az alap, ez a tényleges minimum. Akkor is, ha beteg a gyermek, vagy ha fáradt vagyok. Ismét hangsúlyozom, hogy ez az én listám, és a tiéd talán máshogy fog kinézni, de ez így van rendjén. A saját prioritásaidat neked kell meghatározni magad számára. Nincs egy „norma”, amit mindenkinek teljesíteni kell. Ez a te életed, a számodra legfontosabb dolgokat szedd össze. Azt a minimumot, amire építhetsz.BLSTJUX1J3

Ha elkészítesz egy hasonló minimum listát, akkor lesz egy alapod a prioritásaidról. Erre már lehet építkezni.

Látva az erősorrendet, érdemes alkotni egy táblázatot, afféle heti órarendet, melybe a (számodra) legfontosabb (háztartási) feladatok kerülnek be.

Legfontosabbak

A legfontosabbak felsorakoztatása után szedjük össze azokat a feladatainkat, melyeket heti-kétheti rendszerességgel szeretnénk elvégezni, de nem okoz gondot, ha némi csorbát szenvednek nehezebb napokon.

Másodlagosak

Végül szerintem érdemes beírni azokat a teendőket is, melyek nem háztartáshoz kapcsolódnak, de viszonylag rendszeresen elvégzendők. Beírhatjuk akár a szépségápoláshoz kapcsolódó teendőinket, állat- és növénygondozási feladatainkat.

Teljes.png

Nálam így néz ki az “órarend”. És hogy mikor csinálom azokat a feladatokat, amelyek nem kerültek be? Itt elolvashatod!

Hírdetés

Minimumlistán innen és túl” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Visszajelzés: Mom TAG | Anyu tervez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s