Anyu tervez, baba végez?

Anya tervez baba végezGyakran hallom kisgyermekes édesanyáktól, hogy eszükben sincs megtervezniük a hétköznapokat, mert a gyerkőc úgyis felülírná a számításaikat, akkor meg minek vesződjenek vele. Az is sűrűn jelentkező panasz, hogy belefogtak ugyan egy-egy rutin kialakításában, vagy kipróbáltak már 1-2 tervezési, időgazdálkodási módszert, de ezek mindegyike kudarcba fulladt. Akkor hogyan tovább?!

Sokan sokféleképpen csalódhattak a tervezés, időbeosztás kapcsán anyaként. Vannak, akik bele sem vágnak, mások egy-két sebtében kipróbált módszerben kudarca után adják fel. A túl nagy lelkesedéssel meghozott ezerféle változtatással is nehéz építkezni; alapok híján romba dől a ház.

Azt soha nem állította egyetlen édesanya sem, hogy gyerek mellett könnyű lenne az időgazdálkodás. Óriási kihívás elé állít mindnyájunkat egy baba érkezése, valamint az új, kisgyermekkel tarkított élet megszervezése. Az alváshiánnyal és az új identitással kombinálva (plusz esetleg költözéssel, megváltozott anyagi helyezettel) meg pláne iszonyú nehéz. Sokaknak nincs segítő nagymama, vagy másmilyen segítség, és nekik természetesen nehezebb bármit is kivitelezni. De sosem lehetetlen a megoldásokat keresni és egyéni időgazdálkodási rendszert kialakítani, ha hajlandóak vagyunk változni és változtatni.

Hol véreznek el azok, akik szerint a gyermek mellett tervezni lehetetlen küldetés?

Ki sem próbálom, gyerek mellett esélytelen

Miért is terveznék, ha úgyis keresztülhúzza a számításaimat a gyermek? Jah, hogy nem is próbálkoztál még? Értem… Vannak, akik azért szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a kezükbe vegyék az idejük feletti irányítást, mert egyáltalán nem látnak esélyt arra, hogy gyermekeik mellett ez lehetséges lenne. De miért is gondolod ezt? És vajon meddig lesz ez így? Mik a hosszú távú kilátásaid?

Semmi sem működött

Gyakori panasz édesanyák részéről, hogy ugyan belefogtak egy-egy rutin kialakításában, vagy kipróbáltak már 1-2 tervezési, időgazdálkodási módszert, de ezek mindegyike kudarcba fulladt a gyerekek miatt. Ez azért is lehet, mert talán nem pont azokat a technikákat alkalmazták, amelyek saját maguk és családjuk számára a legmegfelelőbbek.

Próbáltam, de nem ment

Nem ritkán előforduló hiba, hogy az időgazdálkodással kapcsolatos ötleteket, eszközöket látva fellelkesül az ember, és egy huszárvágással akarja rendbe tenni az életét, összébb rendezni a kisgyermekes hétköznapokat, mert úgy véli, végre megtalálta azt a biztos megoldást, amire már oly régóta áhítozott. Bevezet egy sor újítást, miközben még az előző rutinok sem szilárdultak meg, vagy esetleg elmulasztja a módszerek testreszabását, a saját családra igazítását. Ilyenkor nem csoda, hogy csalódás éri az embert: nem mentek a nagy változások, pedig annyi mindennel próbálkozott! Egyszerre. Erején felül. Kisgyermekkel az oldalán.

Irreális elvárások

Na, most az tisztázzuk először is, hogy az „anyu tervez”, az édesanyaként helyes időgazdálkodásra törekvés sosem azt jelentette, hogy hirtelen beköszönt az aranykor, amikor lesz idő a gyerekekre, háztartásra, férjedre, önmagadra, baráti kapcsolatokra, önmegvalósításra egyszerre, és persze arányosan. Nem fognak a napok ügyes trükközéssel 28 órásra nőni, hanem te tanulsz meg tudatosabban bánni az időddel. Nem az időd lesz több, hanem te leszel jobb abban, hogy úgy éld az életed és töltsd el az életidőd, ahogyan a leginkább megfelelő számodra. A lehetőségeidhez mérten, természetesen. Mert nemcsak hogy nem lesz 28 órás a nap, de még a gyermeked is fel fogja állítani a korábbi akadályozó tényezőket. Ugyanúgy becsinálhat indulás előtt, és felébreszthet az éjszaka közepén. De magabiztosabban mozoghatsz ezek között a korlátok között és ha nincsenek irreális elvárásaid, igenis képes vagy gatyába rázni egy kicsit az időbeosztásod!


 

Bármilyen rendszer akkor működhet jól, ha az minél inkább testre szabott, igazodik a használóihoz és az egyedi élethelyzethez. A tervezéssel, időgazdálkodással sincs ez másképp: akkor fog jól működni, ha reális elvárások mentén építed ki a rendszered az élethelyzeted nyújtotta lehetőségek és korlátok figyelembevételével úgy, hogy az számodra és a családod számára is a legmegfelelőbb, vagy legalább „elég jó” legyen. És ez időbe telik, ez egy építkezési munka. De jó hír, hogy nem vagy egyedül. Folyamatban van az a képzés, melynek elvégzése után hivatalos formában is támogatást nyújthatok majd többek között abban, hogy megtaláljuk és kialakítsuk a te saját, személyre szabott utadat az időgazdálkodás kapcsán. Én már alig várom 🙂 Addig is tarts velünk a Rendezett anyukák facebook csoportban!

Hozzászólás