Koronavírus – legjobb forgatókönyv

VírushozMost mindenki ott segít, ahol tud ebben a kialakult helyzetben. Én magánemberként a mindenkire vonatkozó általános szabályok betartásával, bloggerként, coachingot tanulóként pedig elsősorban coaching eszközökkel szeretnék segíteni a járvány kapcsán kialakult félelmek és a bizonytalanság csökkentésében. A tegnapi facebook élőben többek között arról volt szó, hogy érdemes a járvánnyal kapcsolatos félelmeinknek nevet adni, verbalizálni, hogy tulajdonképpen milyen módon foglalkoztat minket ez. Amikor már nevet adsz neki, tudsz rajta dolgozni, lépéseket tenni a megoldás felé. Vagy legalább helyén kezelni a dolgot.

A felvétel megtekinthető https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flaszlo.pal.12%2Fvideos%2F10217632916474186%2F&show_text=0&width=560” target=”_blank” rel=”noopener”>ITT

Arról is volt szó, hogy 3 kézenfekvő lehetőség kínálkozik most a kialakult szituáció kezelésére: Változtatás, alkalmazkodás vagy kilépés. Ez utóbbi ebben a helyzetben nagyjából annak felel meg, hogy nem veszel tudomást az egész ügyről (ami szinte lehetetlen a veszélyhelyzet kihirdetése kapcsán). A változtatás a külső körülmények megváltoztatásáról szól: milyen fizikai változásokat tudsz tenni? Erről rengeteg cikket olvasni és többféle ajánlást is hallani a médiában. Kézmosás, fertőtlenítés, tömeg kerülés, home office stb. A harmadik út az alkalmazkodás, amely egyfajta belső munka. Hogyan tudsz most megküzdeni ezzel a teherrel, amit az új helyzet jelent a félelemmel és a bizonytalansággal együtt. Mert ilyen helyzetbe még nem kerültél, erre még talán nincs kidolgozott megküzdési stratégiád.

Most hoztam néhány kérdést, amely segíthet, hogy előrelépést tegyél a félelmed, bizonytalanságod leküzdésére a járvány kapcsán. Legjobb, ha nemcsak átgondolod, hanem le is írod, vagy egy bizalmasoddal megbeszéled ezeket.

Fogalmazd meg pár mondatban a legnagyobb félelmedet, fejtörést okozó problémádat a téma kapcsán! Oké, akkor most nézzük, mi a legrosszabb, ami történhet? Te személy szerint mitől félsz a legjobban?

Ennek a félelemnek a csökkentésére tettél már valamilyen kísérletet? Az sikeres volt (akár korábbi életed során hasonló típusú félelemnél)? Mi az, amit még megtehetnél a félelem csökkentése érdekében (legalább 3-5 ötletet írj össze! Vagy inkább 10-et!)

Mi a legjobb és a legrosszabb forgatókönyv? A kettő közt milyeneket tartasz még reálisnak? Mit lépnél a lehetséges esetekben? Alkothatsz forgatókönyveket a legrosszabb és a legreálisabbnak vélt esetekre.

Hogy nézne ki a te katasztrófafilmed? Ha bekövetkezne a legrosszabb, az milyen lenne? Milyen megoldásokat tudnál adni az egyes momentumaira a katasztrófafilmednek?

Képzeld el, hogy miközben ezt a cikket olvasod, a férjed/anyukád/barátnőd minden felmerülő kérdésedre és kétségedre reagálva egy levelet fogalmaz meg épp. Mi szerepel vajon ebben a levélben?

Ha egy barátnőd most azzal fordulna hozzád, hogy segíts neki csökkenteni a félelmét, bizonytalanságát a vírussal kapcsolatban, akkor mit javasolnál neki?

Milyen erőforrásokkal rendelkezel a sikerhez? A változás, a bizonytalanság vagy épp a félelem már más események kapcsán is megjelent korábban az életedben. Hogyan győzted le akkor az akadályokat?

Nézzük meg a legjobb forgatókönyvet is!

Mivel a legrosszabbal is szembenéztünk, nem foghatja senki ránk, hogy hurráoptimisták vagyunk, magunk számára mégis csempészhetünk egy kis fénysugarat az életünkbe. Simán elképzelhető, hogy sem mi sem pedig a családunk nem fog beleesni a járványba. Némi korlátozásokkal teli időszak után a járványt megfékezzük, mint ahogyan Kínában is történt ez.

A korlátozásokkal valószínűleg szembe kell néznünk mindenképp, de talán néhány hétnyi otthonlét még közelebb hozza egymáshoz a családot és lehetőséget kínál a még több beszélgetésre, együtt játszásra, minőségi idő eltöltésére. Az elmaradt közösségi események pótlására facebook élők születnek, amellyel azok is nyernek, akik amúgy sem tudtak volna ott lenni az adott helyszínen. Kirándulhatsz, nagytakaríthatsz, kertészkedhetsz, alkothatsz, kiolvashatod a régóta vágyott könyveket. Persze, ez elég idillien hangzik, főleg ha mindezt 2-3 kisgyerekkel kell végigélni, akik hozzászoktak a pörgéshez, az élményekhez, közösséghez. Hozzájuk lehet, hogy extra türelem kell majd, de mindeközben fejlődünk, megerősödünk mindnyájan.

Lesz egy pozitív hozománya is a vírusnak véleményem szerint. Megtanulunk…

  • újra együtt lenni, mint család.

  • felfedezni a szűk környezetünk nyújtotta szépségeket.

  • elfoglalni magunkat anélkül, hogy rendezvényekre járnánk, utazgatnánk.

  • tudatosan, megfontoltan vásárolni.

  • értékelni az egészséget, az életet, mert látjuk milyen törékeny.

  • Növekedhet a válságkezelési képességünk és akár a hitünk, lelki erőnk is.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy a saját válaszaid a mérvadóak, csakúgy mint a coachingban. Azok a “válaszok”, amelyeket itt adtam, egyrészt az én sajátjaim, másrészt inspiráció gyanánt szolgálnak.


Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s