Tiéd lehet a reggeli nyugi anyaként is!

A kiegyensúlyozott időgazdálkodást elősegítő módszerek közül anyaként, a reggeli korán kelés bevezetése volt számomra a legnagyobb mumus. Szükségességét már egész korán felismertem (erről olvashatsz ITT), igazi megvalósításra azonban még évekig kellett várnom. Egy édesanya ugyanis nem a maga ura (háh, gondolom már feltűnt!) és ez az alapállás az éjszakákat sem kíméli…

Sok baba átalussza az éjszakát az első perctől kezdve, másoknak néhány hétre, hónapra van szükségük ehhez. És van a fájdalmas kisebbség, ahová mi is tartoztunk, akiknek évekig gondjuk adódik az alvással. Ha éjjel 2-3 (vagy 5-6?!) alkalommal is felkelt egy baba, akkor reggel nem valószínű, hogy tettre készen ugrasz ki az ágyból teljesen magadtól hajnali 5-kor. Sokkal valószínűbb, hogy kimaxolod, amíg alszik a kicsi és majd csak akkor kelsz fel, amikor ő(k) is. Amit vesztesz: a reggeli csend, magányos mosdóhasználat és saját gondolatok a reggel első perceiben. Ha nem is tökéletesen, de rosszul alvó gyerekek mellett is van lehetőséged kiaknázni a reggel áldásait! Mutatom, nekem hogyan sikerült.

Először is hadd gratuláljak, ha a borús kilátások ellenére is szeretnél megpróbálkozni azzal, hogy élvezd a reggeli kávéd, egyedül légy a gondolataiddal, megtervezd a napodat vagy olvass egy jó könyvet, tornázz egy kicsit! A reggelekben csodálatos erő van: felvillanyozó tud lenni, hogy jut idő magaddal foglalkozni és fokról fokra lépdelni a kitűzött céljaid felé.

Nézzük, mit tehetsz, ha anyaként is a reggeli csendre szavazol!

 

Kiszámítható esti rutin

A gyerekek előtt kelni nem mindig jól körülhatárolható fogalom. Ha egyik nap 5-kor, másik nap 8-kor kelnek, akkor nehéz eldönteni mi a számodra is megcélozható időpont. A fektetést viszont idővel egyre inkább adott ponthoz kötheted: egy kiszámítható esti menetrend segít, hogy hozzávetőleg minden nap hasonló időpontban keljenek a gyerekek. Így lesz mihez viszonyítanod a saját ébredésedet.

Feküdj le időben!

Ez alapvetés a korábban kelés szempontjából, de nemalvó kicsik mellett meg pláne igaz. Hiába vonzó, hogy este végre megnézz egy filmet (vagy inkább tarts egy sorozatmaratont- hidd el, ismerem az érzést!), jobban jársz, ha lefekszel időben, mondjuk úgy 10 előtt. A házimunka megvár holnapig, hiszen lesz elég erőd, hogy ellásd, ami kimaradt, ha kipihenten és energikusan kelsz majd. Ha még ébrednek éjjel a kicsik, akkor szintén nagy szükséged van a pihenésre: az első ébredésig már lesz benned egy kis alvásmennyiség, amely remélhetőleg segít, hogy türelmesen, szeretettel állj helyt a nehézség ellenére.

Lefekvés előtt fél órával már ne használj képernyőt!

Nagyon meg tudja zavarni az alvást, az álmokat a képernyő fénye és összekuszálja a gondolataidat onnan érkező ingermennyiség. Inkább befelé figyelj már ilyenkor: írj hálanaplót, tekintsd át az elért eredményeidet, a másnapi teendőidet, olvass kicsit, bújj hozzá a férjedhez.

Kezdd kicsiben!

Ha még az éjjeli ébresztők rabja vagy (4 év és 3 hónapon keresztül keltem egyik vagy mindkét gyermekemhez, szóval ha valaki, akkor én maximálisan átérzem a helyzetet), akkor ne akarj egyszerre nagy változást. Ha nagyjából 7-kor kelnek a gyerekek, akkor 6.50-kor kelve már nyersz 10 percet saját magadra. Pár nap után, ahogy ráérzel ennek az áldásnak az ízére majd növeled az időt és lesz 15-20-30 perced önmagadra. És mit szólnál, ha lenne egy egész óra, amely csak rólad szól?!

Kérj segítséget!

Akár a gyerekek éjszakai ébredései, akár a túl korán kelésük a probléma, ne félj segítséget kérni! Első lépésként EZT a könyvet tudom ajánlani, amely jó kiindulópontot adhat a további teendők megtételéhez. Másrészt családon belül is váltsátok egymást az ébredésekkel: férjed a munkarendjéhez igazodóan a szabadnapjain besegíthet éjjel kelni, vállalhatja az este első ébredését (hiszen te korábban feküdtél el) vagy a korai felkeléskor elláthatja a kicsit reggel, amíg neked van szabad 10-15 perced. Ha abba tud besegíteni, hogy az alapokat megcsinálod te, ő pedig játszik velük egy kicsit, amíg egyedül vagy, az is jó megoldás lehet!

Legyen meg a saját motivációd!

Miért szeretnél te, személy szerint korán kelni? Csak mert azt hallottad, hogy így ajánlott, vagy növeli a hatékonyságot stb? Mi a saját indokod? El akarsz menni futni, vagy olvasni akarsz, tervezni, elmélkedni? Konkrétan mit kezdenél a felszabaduló idővel? Ez lebegjen a szemed előtt! Lásd magad előtt, ahogyan olvasod azt a könyvet, ahogyan tornázol a nappaliban, vagy ülsz egyedül az erkélyen egy csésze kávéval.

Tudd, hogy hol!

Mindazt, amire vágysz, hol fogod megvalósítani? Kiülsz a konyhába egy könyvvel, a nappaliban tornázol? Nálam sokáig nehézséget okozott, hogy egyik szobában a gyerekek aludtak, a másikban meg mi, férjemmel, az előszobában meg nem volt akkora tér, hogy tornázhassak. Ezt azzal hidaltam át, hogy végül a hálószobánknak tornáztam félhomályban reggel, így férjemet sem ébresztettem fel vele.

Mennyi időd van, mi férjen bele?

Közelíthetsz onnan is, hogy 15 perccel tudsz a gyerekek előtt felkelni, és ahhoz számolod ki, hogy pontosan mi fér ebbe bele. De azt is megteheted, hogy összeírod, hogy mit szeretnél elvégezni reggel (akár munkaügyekre is gondolhatsz) és ehhez méred fel az időigényt. A Varázslatos reggel című könyvben egy órát tart „ideálisnak”, és ennek kitöltéséhez ad útmutatást.

Ha már végigalusszák az éjszakát a gyermekeid, nagyobb mozgástered van a reggeled beosztása kapcsán, és még hatékonyabbá teheted azokat, hogy igazán lendületesen, energikusan induljon a napod és eredményesen teljen majd el. A következő részben erről lesz majd szó!


Ha nem akarsz lemaradni semmiről, feliratkozhatsz a hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Tiéd lehet a reggeli nyugi anyaként is!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s