Varázslatos reggel – Miracle morning

A reggeli ébredésekkel mindig is gondjaim voltak. Sőt, úgy általában a rutinok kézben tartásával is. Rendetlen ugyan sosem voltam, de hidd el, különlegesen pedáns és fegyelmezett sem: csupán fejlődöm, keresve az arany középutat. A rutinok, napirend vagy akár csak a saját szabályaim betartása is mindig gondot okozott: élvezettel húztam keresztül a saját terveimet, találva valami más, szórakoztatóbb alternatíváját a fegyelmezett viselkedésnek. Talán sokat elárul rólam, ha azt mondom, hogy az egyetemen 3-an voltunk barátnők egy koliszobában, közülünk egyvalakinek volt meg a pontos esti menetrendje, amely révén időben feküdt és kipihenten, időben kelt. Hát nem én voltam az. Ehelyett mi képesek voltunk estig csacsogni a másik barátnőmmel, filmet néztem, olvastam, vagy éjszakába nyúlóan tanultam. Így nem igazán tudtam korán kelni. Ezután a házasságom ajándékaként megérkezett hozzánk első gyermekünk, aki meg aztán pláne nem volt díjnyertes alvóbaba. Na, mellette aztán korán kelni… egyáltalán kelni. Reggel… Nem igazán ment. Aztán kezembe került a Varázslatos reggel című könyv.

Elkezdtem nagyra értékelni a reggeli csend adta lehetőségeket az előttem álló napra való felkészülésben, így amit csak tudtam megtettem. Erről az előző cikkben számoltam be, amelyet itt olvashatsz el: Tiéd lehet a reggeli nyugi anyaként is. Ahogy elkezdtek ritkulni az éjszakai kelések 2. gyermekemnél is, illetve olykor egy-egy átaludt éjszaka is „becsúszott” még eltökéltebb lettem a korán kelést illetően, mint valaha. Korábban hallottam már a Miracle Morning, azaz a Varázslatos reggel c. könyvről illetve mozgalomról, így ez alapján kezdtem el fejleszteni ezt a számomra alapvetően nehéz terültet.

A könyv különlegessége, hogy nem csupán azzal foglalkozik, hogyan érdemes a reggeleinket strukturálni, illetve, hogy milyen előnyökkel kecsegtet a korán kelés. Egy egész életstílust vázol fel, amelyben sikeresebbek, boldogabbak, elégedettebbek lehetünk. A korai ébredést ugyanis nemcsak arra szánhatjuk, hogy megelőzve a családot nyugodtan elmehessünk mosdóba, vagy előkészíthessük a reggelit. Ezt az időt önmagunkra is fordíthatjuk: a saját fejlődésünkre.

A Varázslatos reggel 6 eleme

1. Csönd

A zajos, gyors léptékű világunkban szükségünk van a tudatos csendre, elmélyülésre. Ide tartozik az ima, meditáció, mélylégzés, hála. Számomra az első gondolatok, vagyis a tudatos csönd az Isten felé szálló imádságok. Rá gondolok először, hálát adok neki, hozzá fohászkodom.

2. Önmegerősítés

Pozitív, előretekintő, önmagunkkal folytatott párbeszéd. Tulajdonképpen arra buzdít a könyv szerzője, hogy azokat a kijelentéseket ismételjük, amelyeket szeretnék, hogy megvalósuljanak ránk nézve, amilyenekké válni szeretnénk. Keresztényként nekem ezen kicsit felszaladt a szemöldököm, hiszen „bármi belefér” és elvileg afelé változunk majd, de a hatásossága viszont kétségtelen. Ekkor rájöttem, hogy ennek keresztény megfelelője a megvallások, amikor az Ige alapján adunk magunkra, életünkre vonatkozó kijelentéseket. Így énképünk, kimondott megerősítéseink összhangban lesznek azzal, amit Isten tervez velünk, amilyennek ő lát minket.

3. Vizualizáció

Olyan képeket vetítünk magunk elé, amelyek céljaink beteljesülésekor illetve a vágyott, ideális jövőben valósulnának meg. Ezzel úgy vélem nem „bevonzzuk” automatikusan az adott dolgot, élethelyzetet, hanem segítségével magunk számára is tisztázhatjuk, merre szeretnénk, ha életünk haladna, illetve erőt meríthetünk a célok felé vezető úton, ha emlékeztetjük magunkat, mi felé is tartunk igazán. Ad egy bizonyos fókuszt is, amely sikerül kitisztítani a látásunkat és céltudatosan építkezni.

4. Testmozgás

„Ha nem szakítunk időt a testmozgásra, valószínűleg a betegségre kell majd.” (Robin Sharma)

A reggeli torna növeli az energiaszintünket, javítja a vérkeringést, ad egy ritmust, löketet a napnak. Ha csak néhány nyújtást végzünk illetve egy kis gerinctornát, máris sokkal felfrissültebben kezdhetjük az előttünk álló napot.

5. Olvasás

„Az, aki nem olvas, semmivel sincs előrébb, mint az, aki nem tud olvasni.” (Mark Twain)

Az olvasás révén sokat tanulhatunk, önmagunkról, a világ működéséről, rengeteg területen fejlődhetünk. Érdemes legalább 10 oldalt olvasni minden reggel valamely önfejlesztő, inspiráló könyvből, amely energiát, motivációt ad a naphoz és segít, hogy valami újat tanulhassunk, ezáltal fejlődhessünk.

6. Írás

A naplóvezetés, amelyben dokumentáljuk gondolatainkat, következtetéseinket, felismeréseinket, sikereinket, a levont tanulságokat, vagy akár feljegyezzük a személyiségfejlődésünkkel kapcsolatos lehetőségeket, rendkívül hasznos szokás. Segít megőrizni az ötleteinket, átértékelni a gondolatainkat, vagy gyakorolni a hálát, ha hálanaplót vezetünk. Tudatos a fejlődésünk illetve segít átismételnünk a levont tanulságokat is.


És hogy pontosan mire mennyi időt szánjunk? Ezt magunknak kell eldöntenünk. Ez alapvetően egy 60 perces ajánlás, de én az egyes elemeket felcseréltem és más dolgokkal is kombinálom.

Az én reggelem így néz ki, amikor sikerül a célul kitűzött 5.30-kor ébrednem:

 • Mosdó, arcmosás kávés arclemosóval
 • Közben gondolataim tisztázása, tudatos csönd (ima)
 • Egy pohár víz visszafelé a konyhában
 • Torna
 • Reggeli (közben semmi más, csak a csend)
 • Igeolvasás
 • Hálanapló írása
 • Felöltözés, haj, smink
 • Naptáram áttekintése
 • Olvasás a gyerekek ébredéséig

Neked milyen a reggeli rutinod?

Milyen lenne egy ideális reggel? Vázold fel akkor is, ha még többször kel(nek) éjjel a kicsik, hogy lásd magad előtt a célt, amely aztán motivációt adhat. Még az is lehet, hogy elkezdesz jobban munkálkodni azon, hogy éjszakai ébredéseket kiiktasd. Nem ígérhetek semmit, de az biztVaos, hogy ha önmagad számára átgondolod (illetve eldöntöd, hogy számodra fontos-e egyáltalán a korán kelés), akkor fókuszáltabb leszel ezen a területen is. Rajtad is múlik, hogy mit hozol ki abból, ami benned van!


Ha nem akarsz lemaradni semmiről, feliratkozhatsz a hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Varázslatos reggel – Miracle morning” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Hú, akkor tényleg igazán korán kelők! Télen is ilyen korán fenn vannak? Egy időben amúgy nekem is fél 6-kor kelt a kicsi, mert megéhezett és nem aludt vissza utána. Mostanra rendeződött, hogy kibírja a pocak reggel 7-ig 🙂

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s