GTD – Hatékonyságnövelés stresszmentesen #3: Projektek és teendők menedzselése

Az előző részekben megismerkedhettél a GTD általános elveivel, és azt is bemutattam, hogyan tudod kialakítani a rendszert magad számára. A projektekről és a valamikor/talán listákról azonban csak érintőlegesen olvashattál: most ezeké lesz a főszerep! (Ha nem tetted eddig, olvasd el az előző részeket ITT és ITT) Ha készen állsz, vágjunk bele!

Projektek menedzselése

Azokat a tevékenységeket, amelyek befejezése egynél több lépésből áll, a könyv „projekteknek” nevezi. Ezeket az aktuális tevékenységeink alapján gyűjtsük össze, de ide tartoznak a hosszú távú terveink felé vezető teendők, a távoli jövő most aktuális kérdései. De számba vehetjük a fejlődési lehetőségeket, problémák kiküszöbölésének módjait. Ezek jellemzően azok a dolgok egy édesanya számára, amelyek túlmutatnak az otthon rutinszerűen vagy tűzoltásszerűen végzett teendőin.

Ezeket külön lapokon érdemes vezetni a könyv szerint, kitűzve a végcélt egyes témák kapcsán illetve meghatározni (és mindig aktualizálni) a következő lépést. Ha azt mondom, hogy szeretnék egészségesen élni, akkor meg kell határoznom, hogy milyen lépéseket kell ebben az ügyben tennem, és mi a konkrét következő lépés ebben az irányban. Nyomaszt, hogy –mivel tényleg szeretnénk egészségesen élni- az agyunk folyton emlékeztet, hogy tedd meg! De hogy hogyan kezdj bele, vagy mit is értesz ezalatt a fogalom alatt, azt homály fedi, így képtelen vagy valódi lépéseket tenni az ügy érdekében.

Inkább kérdezd meg magadtól: Mi az a következő lépést, amit ezért megtehetek? Ha fogalmad sincs, akkor nagy valószínűséggel nincs elég információd a feladat meghatározásához, így a konkrét lépés kijelöléséhez. Ebben az esetben az információszerzés a következő lépés. Ám ez is legyen nagyon konkrét: honnan és mikor szerzed az információt? Az autószerelőre van szükséged? Megvan a telefonszáma? Ha nincs, akkor a következő lépés elkérni a számát a kollégádtól. Szeretnél virágot ültetni, de nem tudod hogy kezdj bele? Keress rá interneten, és aztán már tisztábban látsz a kérdés kapcsán. Ne hagyd, hogy csak azért nyomasszanak bizonyos feladatok, mert nem tudod merre indulj el.

Ha viszont sikerül kijelölnöd az irányt (mert elegendő információ birtokában vagy), akkor a következő lépés valamilyen teendő lesz minden bizonnyal, amelyet pedig beilleszthetsz a kontextus szerint rendezett “amint lehet” teendő listáid egyikére!

Valamikor/talán listák

Ezek afféle kívánságlisták, illetve ötleteink, vágyaink gyűjtőhelye(i). Készülhet lista az elolvasandó könyvekről, megnézendő filmekről, vagy kreatív ötleteinkről, amely egyébként a BuJo-t használók számára ismerősen hangozhatnak. Fontos, hogy ezeket is időről időre áttekintsük, és ha elérkezettnek tartjuk az időt, akkor megvalósítsuk. Így lehet a „szeretnék kertészkedni” ötletből és „kertészkedés” projekt a saját külön lapjával, ahol következő lépésként szerepel a „kertészkedéssel kapcsolatos könyv vásárlása”, amelyet fel is vezetünk a „városban elintézendő” listára. Amikor arra járunk, beugrunk a könyvesboltba vagy könyvtárba és máris egy lépéssel közelebb kerültünk valamihez, ami pár hónapja még csak egy álmunk volt.

Azt találtam, hogy valahol erről is szól a GTD: nemcsak azt sikerül hatékonyabban elvégeznünk, amit muszáj, hanem lehetőségünk nyílik azokra a dolgokra is, amelyeket mindig is szerettünk volna megtenni, de a mindennapi feladatok felőröltek és sosem sikerült korábban idáig jutnunk.

Addig is, ha szeretnél feliratkozhatsz a hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s