Új ruha vagy turkáló?! A lényeg a tudatos vásárlás!

Turkálóba járni ma már nem ciki, sőt a használt ruha vásárlása mögé a környezettudatosság érzése is felsorakozik: a mi vásárlásunk miatt ugyanis nem kell újabb ruhát gyártani, amely az iparág környezetterhelő hatása miatt igen fontos tényező. Használtat venni tehát egyszerre menő és környezettudatos. De akkor mostantól mindent turizunk, és az új ruháknak búcsút inthetünk? Biztos, hogy mindig megéri a másodkézből származó ruha és mindent megtalálunk a használt ruha boltok polcai között? Vagy inkább jobb újat venni? Hol érdemes vásárolni? Járjunk utána együtt!

Nem minden a divat.

A fast fashion lényege, hogy a szezonális darabok divatját kínálják, amelyek csak éppen akkor aktuálisak: a most menő fazon vagy minta, jövő ilyenkor már idejétmúlt és ezáltal cikis lesz. Meg kell hát venni az újabbat, jövőre, holott még rendelkezésünkre áll az előző kollekció darabja is. Sőt, mára a fast fashion már annyira gyorsan változó divatot takar, hogy egy szezonon belül is újabb és újabb kollekciók váltják egymást, akár kéthetente is. Ilyen tempó mellett logikus, hogy csak túlfogyasztás révén lehet divatban maradni.

Nemcsak a tempó óriási, hanem a pazarlás is. Az újabb darabok megvásárlása egyrészt anyagilag, másrészt a környezetterhelés szempontjából is hátrányos. Az új ruha előállításakor a készítés, színezés, mosás folyamata környezetszennyező hatással bír, ráadásul talán bele sem merünk belegondolni, hogy ki készíti a ruháinkat, és milyen körülmények között. Nem vagyok ruhaipari szakember, de egy szó, mint száz, új ruhát venni bizony felelősséggel jár. Nemcsak a megvásárlása (és a mögötte álló gyártás), hanem a használat utáni sorsa is rajtunk áll. Egy 2017-es TED előadásban elhangzó adat szerint csak az USA-ban évente 13 millió tonna ruha kerül szemétlerakókba. Aztán az se tesz jót a használtruhák újrahasznosulásának, hogy az eddig a globális mennyiség 2/3-át felvásárló Afrika néhány országa (Ruanda, Kenya, Uganda, Tanzánia, Dél-Szudán és Burundi) bejelentette, hogy saját ruhaipara védelmében 2019-től nem enged be használtruhát. (Forrás: www.tudatosvasarlo.hu)

Akkor vásároljunk kizárólag turiból?

Ma már a turi sem a legolcsóbb mulatság: míg korábban fillérekért lehetett hozzájutni egy-egy ruhadarabhoz, ma már azért itt is ott lehet hagyni súlyos ezreseket a jobb állapotú ruhadarabokért a kiemelt használt ruha üzletláncokban. Sok fast fashion üzlet vetekszik a turis árakkal, így a saját környezetemben is azt látom, hogy például gyerekruhák esetén is (amelyet biztosan kinő egy szezon alatt a gyermek) új ruhát vesznek a szülők a kicsiknek, mert alig kerül többe az új, mint a nehezen levadászható turis. Az anyák egymás között ruhák adás-vétele is hanyatlani látszik a fent említett okok miatt.

Turiban vásárolni ugyanis nem is annyira egyszerű: A méret, fazon, anyag és stílus együttes eltalálása időt és kellő türelmet igénylő feladat. Bevallom, én azóta alig járok turiba, mióta édesanya lettem: a gyerekek mellett ugyanis szinte képtelenség rendesen szétnézni, maximum véletlen szerencsének köszönhetően tudtam 1-2 jó ruhára bukkanni az utóbbi időben. Erre egyébként nagyon jó megoldás az online turizás, de itt meg az árak az újakkal vetekszenek és nincs lehetőség próbálásra sem.

De ami az én fő problémám a turizással az a konkrét elképzelések alapján történő ruhadarabok beszerzése.

Mivel elég tudatos módon alakítottam ki a ruhatáram és rendelkezem egy „minden passzol mindennel” gardróbbal, általában határozott elképzelésem van róla, amikor szükségem van valamilyen ruhadarabra.

  • Tisztában vagyok vele, hogy pontosan milyen ruhadarabokkal rendelkezem,
  • azokat hogyan tudom kombinálni,
  • a szekrényemben pedig olyan áttekinthető rend uralkodik, amely hihetetlenül meggyorsítja a ruha szettjeim kiválasztását.

Gyakorlatilag ez a gardrób így teljes, tehát hacsak valami extra nem történik (valami elkopik vagy új szituációban kell helyt állnom), akkor ehhez nincs mit hozzáadnom. Viszont, ha valami kell, akkor konkrét ruhadarabra gondolok a vásárlásom során. Ezzel az elképzeléssel viszont nagyon nehéz turizni: szinte lehetetlen.

Ekkor vásárolok új ruhát.

A halmozás veszélye sajnos minden típusú ruhánál fennállhat: ha olcsón tudunk turizni, könnyen belecsúszunk abba a hibába, hogy mindent összevásárolunk, ami kicsit is tetszik és csupán 1-2 alkalommal hordjuk, majd kerül is ki a szekrényünkből (rosszabb esetben a szemétégetőbe). A fast fashion esetében pedig az újabb és újabb trendek követése vezethet ugyanehhez a halmozáshoz. Ilyen módon egyik forma sem jobb a másiknál: ha halmozunk és pazarolunk, végül szemetet gyártunk a kihasználatlan ruhákból, azzal senkinek sem teszünk jót: sem a környezetünknek, sem pedig a pénztárcánknak.

Én a megfontolt, tudatos ruhavásárlásban látom a megoldást.

Megismerve a saját színtípusunkat, a nekünk jól álló fazonokat, majd annak megfelelően megalkotni egy jól kezelhető, változatosan kombinálható ruhatárat. Ekkor már jól fogjuk látni, ha valami hiányzik belőle és megkereshetjük azokat a konkrét darabokat.

Én ilyenkor, egy-egy felmerülő új igény esetén szívesen keresem fel az online ruhaboltokat, a széles választék miatt elsősorban a www.bonprix.hu webshopot.

Ezúttal egy elegánsabb vonal megteremtésére volt szükségem: a fehér blúzokra, egy blézerre és egy táskára.

Ez a hátizsák már kb. egy fél éve nagy vágyam volt. De vártam, és igyekeztem helyettesíteni mással, nem vásároltam meg.

Viszont amire még ennyi idő után is úgy érzed, hogy szükséged van, az valószínűleg nem lesz felesleges vásárlás. Én is így voltam ezzel. Egy elegáns hátizsák nagyszerűen viselhető blézerrel vagy elegánsabb blúzzal, de gyakorlatilag bármit feldob. Mivel a gyerekekkel vagyok az időm 99,9% százalékában, így igazi áldás, hogy a táskát a hátamon tudom hordani, és nem a vállamon, mert azzal hajoláskor mindig trükközni kellett, hogy ne üssem le őket (amitől úgy néztem ki, mint egy masszív csípőficamos…)

A fehér blúzok esetében egy hosszú (de felgombolható) ujjú darabra és egy rövid ujjúra esett a választásom. Mindkettő csipkés, ugyanakkor remekül kombinálható szoknyával és a nadrággal is egyaránt. Volt korábban a rövid ujjúhoz hasonló darabom, de immár 6 éves lévén jócskán megsárgult és kinyúlt ahhoz, hogy képtelen legyen betölteni funkcióját. Ezek a darabok igazán kényelmesek, csinosak, de nem fullasztóan szűkek, a csipke pedig puha tapintású. A hosszú ujjú is vékony anyag, inkább tavaszi-nyári darab és nem teljesen fehér, inkább krémszínű.

Ez a blézer tökéletesen illik a színskálámba, nagy kedvenceim a púderrózsaszín darabok, ez a pamut blézer pedig passzol a ruhatáram többi darabjához. Legalább 30 kombinációt tudnék vele alkotni, de lehet ezzel keveset is mondtam. Az ujja felhajtogatható, mivel nem merev anyagú, így még tavasziasabbá tehető.

A bemutatott ruhadarabokat itt találjátok:

Blúzok https://www.bonprix.hu/kategoria/371/bluzok/

Blézer https://www.bonprix.hu/kategoria/369/blezerek-es-kosztumok/

Hátizsák https://www.bonprix.hu/kategoria/962/taskak/

Óriási ez a téma egyébként, és mostanában egyre inkább foglalkoztat, úgyhogy a jövőben biztosan olvashattok még erről tőlem.

A bejegyzéshez a ruhákat a BonPrix biztosította.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s