GTD – Hatékonyságnövelés stresszmentesen #4: Reflektálás

Az új időgazdálkodási rendszer megszilárdításához és a teendőink folyamatos karbantartásához, menedzseléséhez elengedhetetlen a rendszeres reflektálás, visszacsatolás. A GTD sorozat befejező részében ezt vesszük górcső alá. (Ha még nem olvastad az előző cikkeket, itt kezd: Bevezetés, A rendszer kialakítása, Projektek)

Én korábban -egy gyermek mellett- már bevezettem a GTD-t az életembe, ám kisfiam születése és a költözéseink során nem aktualizáltam a listáimat, nem tekintettem át folyamatosan, így a rendszer megbízhatatlanná vált és nem volt képes többé betölteni funkcióját. Naptárunkban és feladatlistáinkban akkor fogunk jobban megbízni, mint saját elménkben, ha azokat mindig naprakészen tartjuk. Azért is fontos, hogy az elménken kívül rendszer megbízható legyen, mert így lesz képes agyunkat megszabadítani attól a funkciótól, amellyel folyamatosan emlékezetet minket a teendőinkre (nem véletlen a “stresszmentes” megnevezés az alcímben).

A reflektálás kulcskategóriája a könyv szerint a heti áttekintés.

A hét egy adott napján (mindig ugyanakkor) átnézzük a listáinkat, aktualizáljuk teendőnket. Erre kínálkozik a vasárnap délután vagy este, de akár hétfő reggel is kezdhetünk ezzel, vagy akár a péntek is szólhat erről, ha nekünk így kézenfekvőbb. A heti áttekintés során át kell nézni a naptárat, a teendőlistákat, a projekteket és kihúzni az elvégzett feladatokat, beírni az újabb elváratlan szálakat, a projektek következő lépéseit. A valamikor/talán listát is érdemes időről időre átfutni, hogy lehet-e valaminek a megvalósítása aktuális az életünkben.

A GTD rendszerével tulajdonképpen azt érhetjük el, hogy időnk legnagyobb részét az Eisenhower mátrix „fontos, de nem sürgős” kvadránsában töltjük. Vagyis időre elkészülünk dolgainkkal, és jut idő az álmaink, céljaink, a számunkra legkedvesebb dolgok megvalósítására is.

Az egész folyamat értelme és célja, hogy felszabadítsuk gondolatainkat és olyan dolgokat is észre tudjunk venni, amelyek valóban figyelmet érdemelnek. Ekkor az elménket már semmi más nem foglalkoztatja, csak az, ami adott pillanatban zajlik.

És mit jelenet az alcímben a „hatékonyságnövelés stresszmentesen”?

Azt, hogy az idő javában azokkal a dolgokkal foglalkozunk, amelyek fontosak és valóban számítanak, de nem tűzoltásszerűen, hanem rendezetten, időben, megfelelő kontextushoz igazítva, ezáltal stresszmentesen. Segítségével úgy érezhetjük, hogy kézben tartjuk a feladatainkat és az időnket. Még akkor is, ha valami váratlan történik, mindig van értelme a tervezésnek.


Ha nem akarsz lemaradni semmiről, feliratkozhatsz a hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s