GTD – Hatékonyságnövelés stresszmentesen #1: Bevezetés

56405486_337976507064555_1875266043799142400_nSokat gondolkoztam, hogy milyen részletességgel számoljak be a GTD-ről, illetve, hogy mennyire bizonyulhat ez a módszer hasznosnak egy átlagos édesanya hétköznapjainak megszervezésében. Ám ha rendelkezel (vagy rendelkezni fogsz, illetve feltárod magadban) célokkal, tervekkel, megvalósításra váró ötletekkel, akkor szükséged lehet rá, hogy komplex módon is átlásd az időmenedzsmented és egy-egy praktika alkalmazásán túl, átfogóan gondolkozz a teendőidről és az idődről.

A GTD nem biztos, hogy alkalmas lesz az anyaság minden szakaszában: az első időkben, illetve amikor rutinszerű teendők töltik ki a hétköznapokat, egyenesen túlbonyolításnak hathat az egész rendszer gyakorlatba ültetés és alkalmazása. Ám ha már lehetőség nyílik a háztartási és gyermeknevelési rutinfeladatokon túllátni, érdemes megfontolni a rendszer bevezetését, elsajátítását.

A Get Things Done ugyanis egy átfogó időmenedzsment rendszer, melynek kiépítése talán időigényes feladat, de alkalmazása magas fokú hatékonyságot biztosíthat (ha feladataid és céljaid túlmutatnak az általános háztartási teendőkön). A teljes rendszer átvétele nélkül is alkalmazható a legtöbb elem, illetve maga az elv, amely az egész mögött húzódik, így mindenképp hasznos lehet megismerni ezeket.

A rossz hír, hogy repül az idő. A jó hír, hogy te vagy a pilóta.

A GTD legnagyobb és egyben legegyszerűbb alapvetése a tisztázás.

Minden egyes dolog, teendő, gondolat, ötlet kapcsán meg kell állnunk, hogy tisztázzuk mivel is van dolgunk és milyen következő lépést igényel ez a mi részünkről. Az egyik legnagyobb stresszt ugyanis az okozza, amikor úgy érezzük, hogy elborítanak a teendők, hogy nem azonosítjuk be pontosan mivel mi a teendőnk és azt egyáltalán nekünk kell-e megcsinálni. Elménk pedig folyamatosan emlékeztet mindenre: ahányszor elhaladsz a lomos garázs mellett, az agyad eszedbe juttatja, hogy ki kellene takarítanod. Amíg nem rendelsz pontos határidőt és keretet ehhez a feladathoz (vagy nem mondod azt magadnak, hogy megelégszel ezzel a rendezettségi szinttel), addig folyamatosan feldobja az elméd ezt a feladatot, frusztrációt okozva ezzel.

Mondhatjuk úgy is, hogy ami nincs leírva (ezáltal tisztázva, azaz meghatározva, elrendezve, konkretizálva), az folyamatosan ott motoszkál majd bennünk. Mivel képtelenek vagyunk azonnal minden ilyen le nem írt feladatot ellátni, mindig lesz amire emlékeztet majd az agyunk, állandó stresszt okozva ezzel.

Így a GTD abból indul ki, hogy kötelezettségvállalásaink, feladataink menedzseléséhez alapvető, hogy rendelkezzünk egy olyan elménken kívül is megbízható rendszerrel, amelynek tartalmát bármikor áttekinthetjük és tartalmaz minden olyan dolgot, amelyet befejezetlennek tekintünk. Másodszor tisztáznunk kell, hogy mik is pontosan a feladataink és hogyan jutunk közelebb ahhoz, hogy teljesítsük. Ezeket pedig olyan emlékeztetőkbe kell rendszereznünk, amelyet időről időre átolvasunk.

A GTD teljes rendszerének kiépítéséhez érdemes megállnunk egy pillanatra (a könyv szerint akár két napra is), hogy a teljes folyamatot végig tudjuk vinni és minden félbemaradt dolgunkat rendszerezni tudjuk. Ez tulajdonképpen egy rendrakási-selejtezési folyamat lesz, melynek során beazonosítjuk a nem a helyén lévő, illetve kallódó, „nem-tudom-mit-kezdjek-vele” típusú dolgokat fizikai és elme szinten egyaránt. Tehát a GTD rendszerének gyakorlatba ültetése egy alapos rendrakással kezdődik tulajdonképpen, amely még inkább érzékelteti, hogy mennyire elválaszthatatlan összefüggés van a rend és helyes időgazdálkodás között.

A GTD segítségével tehát rendezzük azokat a fizikai tárgyakat, amelyekkel nem tudjuk pontosan mit kell kezdenünk, de érezzük, hogy nincsenek a helyén, valami teendőt, rendezést vagy kukát igényelnek. Illetve kisöpörjük az elménket: papírra vetünk mindent, ami bennünk motoszkál a halogatott garázstakarításon kezdve az legnagyobb álmainkon át mindent.

Arról, hogy hogyan érdemes felkészülni a rendszer kiépítésének folyamatára, melyek a konkrét lépései ennek és hogyan tudod fenntartani és működtetni a rendszert, a sorozat következő részeiben olvashatsz majd.

Addig is, ha szeretnél feliratkozhatsz a hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

GTD – Hatékonyságnövelés stresszmentesen #1: Bevezetés” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s