Olvass, fejlődj, mert sosem késő!

A tanulás szeretete, az új ismeretek megszerzésére irányuló vágy úgy vélem, alaptermészetünk része. Lehet, hogy nem voltak a legnagyszerűbb élményeid az iskolával kapcsolatban, mégis ha mélyen magadba nézel, látod, hogy te is vágysz arra, hogy bővíthesd tudásod. Lakberendezésről olvasgatsz, vagy épp a fotózáshoz szeretnél közelebb kerülni, és mint anya, természetes, hogy a csecsemőgondozás, majd gyermeknevelés irányába fordítod figyelmed. Ezek mind-mind a tanulás lépcsőfokai közé tartoznak. Apró előjelei annak, hogy új ismeretekre vágysz.

Ennek ellenére talán hozzám hasonlóan te is úgy érezted eddig, hogy tanulni, csak az iskolapadban lehetett. Az egyetem után én egy hatalmas űrt éreztem, de nem értettem, hogy ez minek köszönhető, így az új élethelyzetnek tudtam be. Aztán ahogyan elkezdtem a rendteremtésről, időbeosztásról, háztartás racionalizálásáról olvasni, majd az ismereteket egyre inkább átültetem a gyakorlatba, elkezdett megszűnni ez a hiány. Akkor még nem voltam teljesen tudatában, hogy ez azért történt, mert ismét tanulni kezdtem.

A gyerekek születése után egy anya életében könnyen háttérbe szorulhat a tanulási vágy, amelyet iskolai keretek nélkül is véghez tudnánk vinni. A hétköznapok bedarálnak, mi rosszabb esetben csak sodródunk, túlélünk. A tavalyi év nekem is ilyen tanulásmentes időszak volt, sokkal többet koncentráltam arra, hogy adjak, minthogy kapjak: a gyerekeknek, a környezetemnek, az olvasóimnak. Olvasás helyett is írtam. Aztán januárban úgy döntöttem, hogy ideje befelé is néznem, töltekeznem. Mostanra pedig ráébredtem, hogy mekkora szükségem is van arra, hogy tanuljak, fejlődjek minden egyes nap.

Tanulhatsz te is az olvasás révén: magadról, a gyermekedről, kommunikációról, időbeosztásról, stressz kezelésről és még sok másról. Fejlesztheted magad, kapcsolataid, háztartásod, munkád. Folyamatosan és minden nap. Nem kell ehhez feltétlen egyetemre járnod, vagy tanfolyamra beiratkoznod. Sőt, hatékony időgazdálkodással a gyerekek mellett is sikerülhet megvalósítani, és ez egyáltalán nem a lehetetlen kategória. Ne várj folyton a tökéletesen megfelelő pillanatra: a kicsik alvásidejében nézz szét a könyvespolcodon (vagy férjedén), és keress egy könyvet, amely korábban már segítségedre volt, vagy olyat, amelynek elolvasását már régóta halogattad. Ha nincs ilyen, akkor a gyerekkönyvtárba járva biztosan találsz szülőpolcot sok-sok hasznos nevelési könyvvel. Kérdezd meg barátnőid, rokonaid, hogy milyen szuper önfejlesztő könyvet tudnánk ajánlani (és esetleg kölcsön is adni).

Olvass minden nap, mert sosem késő fejlődni.

Szeretnél még több ismerettel gazdagodni, egyre jobb anyává, társsá és nővé, és úgy összességében saját magad fejlesztett verziójává válni? Akkor ne késlekedj és tedd meg az első lépést most!

Reményeim szerint pedig hamarosan majd az én könyvemet is olvasgathatod, ha hatékony időbeosztásra, rendezett életre és lelki egyensúlyra vágysz. Már gőzerővel írom 🙂


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s