Változtatni vagy hagyni változni?

Másokat megváltoztatni akkor sem szabad (és nem is lehet), ha biztosak vagyunk benne, hogy mi gondolkodunk helyesen egy adott témáról. És ahogy nem megyünk oda minden vadidegenhez azzal, hogy most bizony megváltoztatjuk, ugyan úgy nem kellene ezt megtennünk szorosabb, családi kapcsolatainkban sem. Persze ez sajnos nem magától értetődő. Főképp a párkapcsolatunkban… De ha megváltoztatni nem lehet, akkor hogyan fog változni?!

Adott egy eddig agglegény pasi, akinek megvannak a bizonyos (rossz)szokásai. Igyekszünk kikupálni, megváltoztatni. Ne hagyja szét a zokniját, segítsen a mosogatásban, tartsa tiszteletben a gyermek napirendjét. Kérjük, hogy ne vegyen hamburgert, amikor mi épp főztünk, és csokival se tömje magát ebéd előtt, mert akkor már nem fér bele a pociba a mi kreálmányunk. Nem ártana, ha az üres flakonokat eldobná, és egyébként az egész szemetest is vigye már le. De nem úgy, hogy állandóan szólni kelljen érte, hanem automatikusan.

Ismerős? Sok nő indul úgy a házasságba, hogy „majd megváltoztatom”, mert úgy gondoljuk, ez a néhány apróság könnyen kiküszöbölhető, a pasi majd változik a mi hatásunkra. Aztán egy idő után rájövünk, hogy nem. Hiába ordítjuk le tizedjére, hogy tegye már a koszos zoknit a szennyestartóba (ráadásul ne a fehér gyatyájába gyűrve, hogy összefogják egymást), akkor sem teszi. Nem dobja el az üres flakont, nem tesz ki új guriga WC papírt ha elfogy. Nem mosogat el maga után. Mi azt gondoljuk apróság, és nem értjük…

Miért nem változik már meg végre?!

Azért, mert MEG AKARTUK VÁLTOZTATNI. A jeget úgy próbáltuk megolvasztani, hogy egy kalapáccsal apró darabokra akartuk törni. De ettől még nem olvadt meg. Eredményesebb lenne, ha VÁLTOZNI HAGYNÁNK. Mi lenne, ha inkább példát mutatnánk, és a szeretet erejével olvasztatnánk meg a jeget? Ha a kezünk melegétől válna az vízzé? Talán fájna, hiszen lehűtené a kezünket, de aztán felmelegedne ismét a kezünk és a víz is. Sokkal hatásosabb.

A példa ereje az, amely hagyja másikat változni, miközben nem fojtja meg és nem töri darabokra. Nem mosogat el? Hát mosogass el, és megint és megint. Aztán ha kérdezi este, hogy mikor mész kicsit romantikázni, mondhatod, hogy még el kell mosogatnod, és milyen jól esne, ha azt ő tenné meg helyetted. Nem rendszerezett, nem akkor kel fel, amikor te? Ha példát mutatsz, és az a példa hasznos lesz számára, akkor követni fogja! Felkel reggel időben, ha látja rajtad, hogy mennyivel jobban érzed magad így. Összeírja a teendőit, ha látja, hogy ez rád is milyen jó hatással van.

the-eleventh-hour-758926_1920.jpg

És addig? Megteszed helyette. Kidobod az üres flakont, és a szemetet is. De megkérheted rá szépen. Ha nem teszi meg, akkor se kalapáccsal üsd a jeget. Fel fog neki tűnni, ha szeretettel végzel el bizonyos feladatokat helyette. És ez a szeretet képes megolvasztani a jeget, miközben mindketten formálódtok.

Megváltoztatni másokat nem kell és nem is szabad. De hagyni, hogy változzon, miközben imádkozol érte… Szerintem ez a titok nyitja.


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Változtatni vagy hagyni változni?” bejegyzéshez 2ozzászólás

  1. Én 5 éve próbálkozom ezzel, sajnos nálunk nem jön be ez a dolog. Az lett a vége, hogy elkényelmesedett, teljesen természetes neki, hogy én megcsinálok minden házimunkát és elpakolom a holmijait. Mert ugye egy szó nélkül megcsináltam, bízva abban, amit te is írtál, hogy ha szeretettel csinálom, akkor majd változik, de sajnos nem így lett. Ha megkérem valamire, azt mondja meg csinálja, aztán a vége az, hogy én csinálom meg, mert ott felejti magát a számítógép előtt.
    Nagyon néha elmosogat, és beteszi a mosnivalót a gépbe, de kb ennyi.
    Készítettem egy listát a takarítandó dolgokról, amin ki kell pipálni, ha készen van valami. Elmondtam neki, hogy ha ő is megcsinál valamit pipálja ki. Azóta sem csinált meg rajta semmit…. gondolkozom még mit lehetne tenni.

    Kedvelés

    1. Annyira sajnálom Timi! 😦 Nem tudom mennyi idő kell a változáshoz. Próbálj minden nap imádkozni érte, hiszen te megteszed a részed: kérd Istentől, hogy megtegye, amit meg Ő tud 🙂

      Kedvelés

Hozzászólás