Adventi kalendárium – élményekkel

img_20161122_205002_399A tavalyi évhez hasonlóan, idén sem volt kérdés, hogy készítek majd adventi naptárat, de hogy pontosan milyen lesz, csak mostanra körvonalazódott bennem. Hiszen hogyan tudok olyan kalendáriummal előállni, amelyet az egész család nagy örömmel nyitogat? Úgy, ha élményekkel lepem meg magunkat!

Arra már rádöbbentünk férjemmel együtt, hogy többre értékeljük az egymással és a kislányunkkal töltött közös, minőségi időt, mint az ajándékokat. A tárgyak szintjén ugyanis elég hasonlóan működünk: ha szükség van valamire, azt megvesszük anélkül, hogy különleges alkalom lenne. Ha pedig valami haszontalan, szükségtelen, felesleges, akkor karácsony ide vagy oda, nem akarunk költeni rá. A kalendárium esetén is ezt az alapelvet igyekszem érvényesíteni.

Ehhez az ötlethez a forma tulajdonképpen esetleges: olyan naptárat készítesz, amilyet szeretnél: csak 24 „valami” kell hozzá: gyufás doboz, WC papír guriga, baba zokni, kis tasak, kosárka, egy szóval bármi. Inspirációt többek között ITT találtok.

IMG_20161128_185302.jpgÉn tavaly magam késztettem egy kartonlapra kis kartontasakokat, amelyekbe két dolgot helyeztem minden napra: egy kisebb játékot a kislányomnak, és egy igés kártyát a férjemnek. Mivel ezek nyitott tasakok, nem rejtették el túl jól az ajándékokat, ám ez az akkor egy éves kislányomat cseppet sem érdekelte. Nagyobb gondot okozott, hogy a súly miatt többször leszakadt, így végül amellett döntöttem, hogy mindig csak egy-két napra előre teszem be az ajándékokat.

Az idei évben is szerettem volna ezt a kalendáriumot felhasználni, de már nem tárgyakkal megtöltve, hanem azzal, amit jobban szeretünk: élményekkel.

24 közös programot gyűjtöttem össze kis kártyákra,

amelyeket összehajtok és összekeverek, majd megkérem rá a férjemet, hogy tegye be a kalendáriumba tetszőleges sorrendben. Így sem ő, sem én nem tudjuk, hogy milyen élmény vár ránk a következő napon. A nagyobb programokat viszont külön szedtem, és megkértem, hogy azokat a szabad napjainkra helyezze.

Milyen élmények szerepelnek a kártyákon?

Közös játék: jenga, orvosos társasjáték a férjemmel vagy épp közös építés, kirakózás hármasban Lénával. De el tudok képzelni kártyázást, sakkozást vagy közös virtuális játékot is.

Közös süti sütés. Tavaly ez még magányos programom volt, hiszen egy éves kislányom nem élvezte még, és inkább jelentett veszélyt számára a konyha, mintsem örömet, egy év elteltével sokat változott a helyzet. Alig várom, hogy együtt gyúrjuk a sütiket!

Adventi vásáron részt venni, vagy csak sétálni a városban kirakatot nézegetve

Elmenni együtt gyülekezetbe, részt venni karácsonyi programokon.

Gyertyafényes vacsorát vagy közös „ágyba reggelit” költeni el együtt.

Készíthetünk együtt egyedi ajándékokat is illetve saját csomagolópapírt, üdvözlőkártyát vagy karácsonyfa díszt is.

Ne feledkezzünk meg a közös házi forró csokizásról vagy forralt borozásról sem.

És ha a kedvenc könyvünkből olvasnánk fel egy-egy részt egymásnak? Kiváló bekuckózós program lehet!

Érdemes másokra is odafigyelni! Hogyan tudnánk kedveskedni barátainknak vagy épp az ismeretleneknek? Az ajándékozáson kívül már adventkor is odafigyelhetünk mások szükségleteire, találhatunk ki erre vonatkozó ötleteket, feladatokat is! A nehéz helyzetben élőkre pedig gondoljunk cipős doboz ajándékokkal.

Elmehettek jégkorizni is vagy mozizni, színházba, koncertre. Rajtatok áll, melyiket szeretnétek.

Én arra vágyom, hogy az advent ne az év végi „hajtás” vagy a karácsonyi rohanás ideje legyen, hanem a lassulásé, pihenésé, elcsendesedésé.

Az egyetemen ilyenkor voltak a félév végi zárthelyi dolgozatok, majd kezdődött a vizsgaidőszak. Volt olyan, hogy dec. 25-én még vonattal megjártam Debrecent (oda-vissza több mint 5 óra út), mert a dec. 30-án esedékes vizsgámra szükséges füzetemet a koliban hagytam. Igaz, legalább volt időm gondolkodni a vonaton, de az akkori évek vizsgaidőszaki rohanása után lassulásra vágyom (adventi készülődés?! amikor még a karácsonyfa mellett is csak tanultam!).

Te milyen adventi naptárral készülsz? Ha még nem döntöttél, most sem késő belevágni!


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Adventi kalendárium – élményekkel” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Áldott Karácsonyt! |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s