Karácsonyi költségtervezés

present-1209742_1920A karácsony igen sokba kerülhet, ha nem figyelünk oda tudatosan a költekezésünkre. Az ajándékozás, a különböző programokon való részvétel, sütés-főzés, vendéglátás mind-mind költséges tud lenni. Hiába a jó szándék, és az ajándékozás öröme, ha aztán januárban arra eszmélünk, hogy egy fityingünk sem maradt. Érdemes hát a karácsonyi költségeket is előre tervezni. Pont most, így hó végén, a következő fizetés megérkezése előtt különösen hasznos lehet egy kis áttekintés.

1. Mennyi pénzből gazdálkodhatsz?

Vedd számításba a december havi bevételed, majd csapd hozzá azt a tartalékot, amelyet szeretnél felhasználni a december folyamán. Így biztosan csak addig fogsz nyújtózkodni, ameddig a takaród ér.

2. Milyen fix költségeid lesznek a hónapban?

Nem lenne elég körültekintő dolog, ha csak konkrétan a karácsony költségeit vennénk majd számításba, szükség lesz az egész hónap áttekintésére. Számolni kell vele, hogy az egyre hidegebb időnek köszönhetően megnő a fűtésszámla, és mivel napról napra sötétebb van, az energiaszámlán is tapasztalhatunk némi növekedést (persze ez csak akkor számít, ha nem átalányt fizetsz). Írd össze azt is, hogy általában mennyi szokott egy hónapban lenni az étkezés illetve az utazás költsége.the-last-shirt-1510597_1920.jpg

3. Bevételek plusz felhasználni kívánt megtakarítás, mínusz fix (december) havi költségek. Egyenlő karácsonyi költségkeret.

Persze gondolkodhatsz visszafelé is: A havi bevételek és költségek áttekintése után döntöd el, hogy milyen mértékben nyúlsz korábbi megtakarításodhoz.

4. Karácsonyi költségkategóriák átgondolása

Nézd át, melyek azok a dolgok, amelyekre a karácsony apropóján költesz. Erre fogod tudni felhasználni a költségkeretedet.

gift-1808805_1920.jpg

Ajándékok:

Én először összeírtam, hogy egyáltalán kinek szeretnénk mindenképpen ajándékot venni. Ide a családtagokat és a legjobb barátokat soroltam. Ezen felül összegyűjtöttem, kiknek szeretnék valamilyen aprósággal kedveskedni. Így láttam, hány részre kell osztani a keretet. Ennek ismeretében találtam ki, hogy kinek milyen ajándékot veszünk, és mi lesz az az apróság, amit a nagyobb körbe tartozó szeretteimnek készítünk. Persze forintra pontosan nehéz megsaccolni, hogy mennyibe fog kerülni az adott ajándék, de a nagyságrendek már látszani fognak. Lehet valamit sikerül olcsóbban beszerezni, valami pedig lehet, hogy drágább lesz. De ennyi mozgásteret hagynunk kell magunknak.

Képeslapok és postaköltség:

Lassan kihalóban van a képeslapok küldése, pedig én személy szerint nagyon szeretek adni és kapni egyaránt. A kézzel készített képeslapokat preferálom, így még ezek megalkotására is időt szánok. Ha te is így vagy vele, át kell gondolni hány és milyen képeslapot küldesz. Ám nemcsak ennek, de a feladásnak is költsége van, hogy a csomagdíjakról már ne is beszéljünk. Szinte irreálisak a postai csomagköltségek.

Dekoráció, fenyőfa:

Az interneten rengeteg csodás dekorációötlettel találkozom, amelyek beszerzésért, elkészítésért kiáltanak. Ez utóbbi még csábítóbb, hiszen nem kerül olyan sokba: de ne feledkezzünk meg az anyagköltségekről sem, amely minden DIY dekoráció mögött ott van. Fontoljuk meg, hogy mennyit vagyunk hajlandóak a díszítésre költeni. Mert ugyan szép, szép, de ha van valami, aminek költségeiből le lehet faragni, akkor ez pont az a kategória. És egyébként is: a kevesebb több!christmas-bulb-1823941_1920.jpg

Sütés-főzés költségei (csak a növekmény):

Mivel a fix konyhapénzt már felírtuk korábban, itt már csak az extrákat kell szerepeltetni. Mennyivel kell többet főznünk, sütnünk, mint egyébként? Ehhez fontos tudnunk, hogy lesznek-e vendégeink, vagy esetleg mi megyünk étkezéssel egybekötött vendégségbe. Gondoljunk azokra a programokra is, amelyeken az advent során veszünk részt: kell-e vinnünk valamilyen süteményt, italt a rendezvényre.

Utazás költsége, amely a karácsonyi látogatásokból fakad:

A fix havi útiköltségen felül lesz-e extra ezen a terülten? Ha távolabb élő rokonokat látogattok meg, ezt is számításba kell venni.

Programok:

Az adventi programokat is vegyük számításba: korcsolyázás, forralt borozás, mozizás, vagy bármi, amin általában nem veszünk részt (tehát a fix költségek között nem szerepel), de az advent, karácsony folyamán igen.

Extrák: fodrász, szépítkezés, karácsonyi fotózás, ünnepi öltözet

Sokan szoktak karácsony előtt szépítkezni, fodrászhoz menni. Ha te is így van ezzel, ne feledkezz meg ezzel is kalkulálni. Milyen ruhában leszel karácsonykor? Kell valamilyen különleges öltözet, lesz olyan program, amely ezt indokolná? Gondold át, még nem késő beszerezni, de akkor ezt is a költségekhez kell csapni. Mivel én nemrég újítottam fel a ruhatáram a munka miatt, így most erre biztosan nem költök.

Szeretnél karácsonyi fotózást? Jó öltet megörökíteni a családot egy karácsonyi hangulatú fotózás keretében. Ám költsége van mind a képek elkészítésének, mind az előhívatásnak, ráadásul még ruháról, esetleg kiegészítőről is gondoskodni kell.

sylvester-1818861_1920.jpg

5. Szilveszteri költségek átgondolása

Mivel karácsony után szilveszterig általában már nem érkezik bevétel, érdemes átgondolni ezt is előre: Vendéget fogadunk, vagy esetleg mi megyünk el valahová? Számolni kell a vendéglátás, ajándék, esetleges díszítés költségeivel is.

Természetesen nem lehet mindent előre látni, de jó tudni mennyivel tudunk gazdálkodni, és mi az, amire tényleg költeni szeretnénk. Az üzletek csábítóbbnál csábítóbb ajánlatokkal állnak elő karácsony alkalmából, és sokszor nehéz ellenállni. De minden egyes alkalommal, amikor a kosarunkba tennénk valamit, kérdezzük meg magunktól: valóban szükségem van erre? Hiába ugyanis az akció: fölösleges dolgokat akkor se vegyünk! Sok kicsi sokra megy, és ha figyelmetlenek vagyunk, lehet, hogy pont a lényegre nem marad majd keretünk.


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Karácsonyi költségtervezés” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Áldott Karácsonyt! |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s