Mivel töltsem meg az adventi kalendáriumot?

P81115-135836.jpgA klasszikus adventi kalendáriumban minden nap egy kis csokihoz juthat a gyerkőc. Ez –azon kívül, hogy szerintem eléggé unalmas- nem valami egészséges szokás. Minden nap egy csoki, aztán karácsony után is teljesíthetjük ezen kívánságot (vagy hallgathatjuk a hisztit). Ehelyett én 2 éve élménykalendáriumot alkottam. Ezt sajnos az akkor egy éves kislányom nem igazán értékelte még, ezért arra gondoltam, hogy az idén egy éves fiamra tekintettel valami kézzelfoghatóbb dolgokkal szeretném megtölteni a kalendáriumot. Az édességnek nem akartam helyt adni ebben a projektben, inkább olyan dolgokra szerettem volna hangsúlyt fektetni, amelyek elősegítik a közös tevékenységeket illetve valamilyen formában hasznosak a gyermekeim számára. Így esett a választás az Anya Paradicsom adventi naptárba való apró meglepetéseire.

Idén nálunk nem én készítettem az adventi kalendáriumot, hanem a HarMony Studio gyönyörű kis csizmákból álló készletet szereljük majd a kandalló felé.

P81118-101235A kalendárium mérete beszabja a bele rejthető ajándékok nagyságát, ám ezt könnyen lehet orvosolni a következőképpen:

Ha egy, az adventi kalendáriumba szánt ajándék nagyobb, mint ami kényelmesen beleférne…

érdemes darabjaira szedni, amennyiben lehetséges. Így több napra bontva kapja meg a lurkó az adott tárgyat (pl. játékszettek esetén, vagy kirakóval, legóval is kipróbálható). Ha ez nem megoldható, akkor pedig egy szép kis kártyát vagy „térképet” érdemes a meglepetés helyére tenni, amely megmutatja, hol kell keresni az aznapi ajándékot. A közös keresgélés igazán izgalmas lehet! Sőt, ha kisméretű kalendáriumunk van, akkor készíthetünk minden naphoz egy kis leírást vagy térképet a meglepetések helyéről és mindig elrejthetjük az aktuális ajándékot a kalendárium bontogatás előtt. Aztán indulhat is a kincsvadászat!


Az meglepetések kiválasztásakor tehát fő szempont volt nálam, hogy hasznos ajándékot kapjanak gyermekeim, de ne érezzék magukat elhalmozva sem. Az ajándékok közösek: a legtöbbjüket együtt tudják majd használni a gyerekek, amely a közös szoba és sok-sok együtt töltött idő miatt igazán praktikus a Pál család háza táján. De nézzük is a konkrétumokat!

Mi kerül az adventi kalendáriumba?

Sütiszaggatók. A mézeskalácshoz elengedhetetlen illetve linzertésztához is kiváló sütiformákat választottam a kalendáriumba. Ezekkel a közös sütést tehetjük még izgalmasabbá: a saját kis ajándékát használhatja majd kislányom a finomságok elkészítéséhez. Nem mellesleg gyurmaformák készítéséhez is pompás, például ha karácsonyfadíszt szeretnénk készíteni só-liszt gyurmából.

P81115-140413.jpg

Nyomdák. Szintén közös tevékenységre ad okot, főleg, mivel saját készítésű csomagolópapírt tervezek a karácsonyi ajándékokhoz. Ezekkel a nyomdákkal együtt (a 4 éves lányommal és a 15 hónapos fiammal) közösen készíthetjük el az egyedi csomagolópapírokat, képeslapokat és üdvözlőkártyákat karácsonyra. Közös móka, hasznos végeredmény! Kell ennél több?

Elemeire szedhető játék. Ez a szerelős játék tökéletes példa arra, hogyan rejtsünk el egy játékot a kalendáriumban úgy, hogy az napról napra adja ki teljesen az egészet. Ez főleg kisfiamnak szóló játék, de biztos vagyok benne, hogy a nővére lelkesen fogja bemutatni a szerelésben rejlő örömöket.

P81115-140712.jpg

Fa kiegészítők. Egy gyönyörű fogkefe tartót is rejt a kalendáriumunk, amelyen egy homokóra is található mutatva a fogmosásra szánt ideális idő mennyiségét. Lányom biztosan még nagyobb kedvet kap majd tőle az alaposabb fogmosásra!

Fából készült könyvjelzőt, képkeretet és írószer tartót is választottam a fa óra mellett a naptárba. Ezek egyszerre szépek és hasznosak is: könyvmoly kislányom egyre inkább igényli az ehhez kapcsolódó kiegészítőket, valamint a saját kis íróasztalára egy tolltartó már igazán nagy vágya (és így az enyém is megússza a kiképzést).

P81115-131721.jpg

P81115-135501.jpg
Ami nem fér be a csizmába, ahhoz kincses térkép készül majd.

P81115-140215.jpg

Egy aranyos kis síp (hogy fog neki örülni a 15 hósom!), pörgettyű és egy sodrófa is helyt kapott a meglepetések között. Ez utóbbi a só-liszt gyurmák elkészítése mellett a közös tészta nyújtást, süteménysütést is elősegíti majd (a kiszúró formák mellett).

A csokik és egyéb édességek árában praktikus, illetve új élményeket elősegítő apróságokhoz juthatunk az Anya Paradicsom webshopjában. Már alig várom a bontogatást! Ha ezekhez hasonló dolgokkal szeretnéd megtölteni a naptáratokat, akkor itt tudsz rendelni: Apróságok az Adventi naptárba

Nálatok mi kerül az adventi kalendáriumba?


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s