Te tudod mivel telik 168 órád egy héten?

Időről időre el szoktam készíteni egy héten keresztül a 168 órám eltöltésének naplóját. A mérést 15 perces sávokban végzem: egy egyszerű excel táblában vezetem, hogy mivel is teltek a 15 perceim. Így szép kis mozaikot kapok: az időm eltöltésének összessége megmutatja, hogy mennyi időt fordítok egy-egy életterületre. Ezt a gyakorlatot a hozzám forduló édesanyáktól is szoktam kérni, és az a tapasztalat, hogy már maga a mérés is változásokat és nagy felismeréseket is szokott hozni az időtöltés kapcsán.

Ezt egy hét távlatában szoktam kérni, de én most rákaptam az ízére, és több héten keresztül is vezetem. De mire jó ez az egész?

Egyrészt tudatosabb időtöltésre hív a naplózás: Mivel tudod, hogy minden perceddel el kell számolnod (legalább magad felé), egyfajta kontrollt is gyakorolsz magad felett és könnyebb megállni a halogatást, felesleges időtöltést.

Másrészt utólag képes leszel kiértékelni, hogy egész pontosan mennyi időt töltöttél az életterületeiddel.

Oké Évi, de én egyszerre legalább 3 féle dolgot csinálok egész nap! Azt hogyan mérjem el? Lehetetlen!”

Tény, hogy anyaként úgy főzünk, hogy fél kézzel legózunk, vagy társasozunk. Talán az is ismerős lehet, amikor játék közben eszedbe jut, hogy odatedd a mosást, amit félbehagysz, mert csenget a postás, aztán meglátod azt a tárgyat, ami nincs a helyén és rendbe teszed, közben eszedbe jut, hogy el kellene kezdeni a főzést, közben hív a gyerek. Jah, a mosás félbemaradt! A naplózás ennek letisztázásában is segíthet: ha elkezdesz valamit, vidd végig. Mennyivel gyorsabb, hatékonyabb és örömtelibb, ha egymás után csinálod meg a dolgokat, mintha egyszerre öttel foglalkozol és egynek sem érsz a végére! Kisgyerek mellett ez tudom, nem egyszerű. De ha minden napodat körültekintően megtervezed, akkor nem egyszerre akarsz majd ötletszerűen mindent megcsinálni, hanem képes leszel beosztani az erődet és a prioritásaidnak megfelelően végezni a feladataidat. De most vissza az időnaplózhoz!

Ugyanis a legnagyobb tanulságot a kiértékeléskor felmerülő kérdések fogják jelenteni.

Az, hogy te magad min akadsz fenn, vagy ahogyan én rákérdezek, hogy mit hová sorolná, milyen tevékenységet hogyan értékelnél. Az egyértelmű dolgok könnyen adják magukat: mennyit aludtál, mennyit dolgoztál, mennyit utaztál. De talán már ezen a ponton sem egyértelmű a helyzet: vajon az utazás a munkám része volt, vagy épp ekkor tanultam és akkor már az énidő? Mit jelent számodra a vacsora? Egy szükséges teendő, gyerekekkel töltendő idő, vagy épp családi időtöltés, amelyet szeretsz? Mit jelent a zuhanyzás? Lehet a magadra fordított időhöz sorolni?

Én a kertészkedés kapcsán torpantam meg először. Akkor ez most kint végzett házimunka? Vagy a gyerekekkel töltött idő, hiszen ők is kint voltak velem? Rájöttem, hogy számomra ez bizony family time, pont az a kategória, amelynek a növelése a célom. Amikor együtt csinálunk valamit, ami ráadásul fel is tölt.

Az étkezés, amelyet férjemmel beszélgetve fogyasztottam el, több volt, mint pusztán táplálékbevitel: a házasságunk építése is benne volt. A kertészkedés a gyerekekkel közösen több volt, mint kint végzett házimunka. A Lénával való olvasás több volt, mint gyerekfelügyelet. És a közös utazás több volt, mint eljutás A-ból B-be: családi élmény volt. Elkezdtem átszínezni a tevékenységeket: nemcsak az excel táblában, hanem önmagamban is. Értékelni a közös vacsorákat, az együtt töltött időt, és kikapcsolódásként tekinteni a konyhai edények rendezgetésére, amelyet teljes flow élményben csináltam (mint egyébként minden rendrakást).

Az önismeret fejlesztésére és a változás irányának kijelölésére is tökéletes ez a gyakorlat. Ráadásul még ha azt is érzed, hogy nagyjából “minden oké”, mindig van hová fejlődni: kiküszöbölhetsz időgazdálkodási hibákat, csiszolhatod a rendszered, vagy épp heti rálátást nyerve a feladattömbösítést is jobban megszervezheted. Láthatod hol lehetne egy-két kisebb-nagyobb szokást beiktatni, vagy épp melyek az energikusabb szakaszai a napnak, amikorra a legfontosabb feladataidat tervezed majd be.

Én arra buzdítalak, hogy készíts el te is a saját időnaplód: nézd meg, hogyan telik el 168 órád és hogyan néz ki a te mozaikod. Milyen építőkockákból áll az időtöltésed, és nézd meg, hogy elégedett vagy-e az életidőd eltöltésének módjával és az egyes területekre fordított idő arányaival. Hidd el, nagyon tanulságos lesz! A hozzám forduló édesanyákkal mindig óriási felismeréseket szokott hozni ez a gyakorlat 😊

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s