Céltervezés: Sztenderd megoldások helyett keresd a saját válaszaid

Ha szétnézel magad körül, látod, hogy a nők, anyák más-más utakat járnak be. Láthatsz sokgyermekes főállású anyákat, és karrierjüket tovább építő anyákat is. Szakmájukban sikeres nőket, és azokat is, akik heti néhány órát dolgoznak pénzkiegészítés gyanánt. Némelyek az anyaságban élik ki a teljes önmegvalósítást, mások a hobbijukban, vagy a munkájukban. Nincs egyetlen bombabiztos recept…

Amikor arról beszélünk, hogy anyaként is legyenek céljaid, sosem arra gondolok, hogy az anyaság vagy a saját egészséged kárára jelölj ki nagyratörő célokat. A te célod lehet, hogy épp az élelmiszer kamra feltöltése lesz a kertedben termesztett kincsekkel, ami véleményem szerint kiváló ötlet! De hol a határ a célok, önmegvalósítás, anyaság kapcsán?

A Vedd kezdbe az életed! – kihívás során a célokról is beszéltünk. A Tom Ziglar által vázolt modellt hoztam, mely szerint egy cél esetében fontos kritérium, hogy az érintettek irányába is igazságos legyen. Márpedig anyaként a gyermekeink erősen érintettek, bármilyen döntést is hozunk az élet legapróbb kérdéseiben is. Ha egy anya szeretne céltudatosan élni, miközben az anyaságát is megéli, hogyan tudja megtalálni azt a határt, amely megmutatja: vajon a cél igazságos-e a gyermekeimmel szemben is?

Azt már megtanultuk, hogy “ha anya boldog, az egész család boldog“, ám mekkora az az áldozat, amelyet ezért cserébe a család „be tud vállalni”?

Mitől lenne igazságosabb az, ha az édesanya otthon van, csakis a gyermekeinek él, más tevékenységek irányába nem mozdul (legyen az hobbi, karitatív tevékenység vagy a munka világa). Miért igazságos a gyermekeivel szemben, ha ő már nem tud így visszatérni a munkaerőpiacra, ezáltal kevesebb lesz a család összjövedelme? Miért lenne csak az igazságos, ha teljes fókusszal a gyerekeire koncentrál, ha legbelül közben azt érzi, elhervad? Ha neki nem okoz valódi örömet, akkor nem gondolom, hogy egy mártíranya születése annyira jót tenne a családnak. Nemcsak az anyának, a gyermeknek sem jó.

Vagy vajon az a cél igazságos, hogy apa éjt nappallá téve dolgozik? Hogy mindent megadjon a gyermeknek, persze azért. Csak épp időt nem ad. Figyelmet. Önmagát.

Igazságos az anya, aki hétköznap és hétvégén is rengeteget dolgozik, hogy kiteljesítse önmagát?

És az anya, aki kényes egyensúlyra törekedve végül összeroppan a sokféle helytállásban? Hát hol itt az igazság?

Nincsenek sztenderdek.

Vannak célkitűzést SEGÍTŐ modellek, vannak sorvezetők, segítő kérdések. Vannak módszerek, amelyek segítenek, hogy olyan célokat tűzz ki, amelyek a leginkább téged tükröznek. DE a végső döntés mindig nálad lesz. Még abban is, hogy melyik módszert használod, hogy mit fogadsz ez igaznak, számodra hasznosnak. A felelősségteljes döntés nálad van, nincs egyetlen jól működő recept. A saját életednek te vagy a szakértője, és a céljaidat végső soron te tűzöd ki egyénileg. Coachként én ebben támogatlak, de sosem elvéve tőled a végső döntés jogát és azt a felelősséget, amelyet neked kell vállalnod a saját életedért.

Ruhák: www.bonprix.hu

Fekete dzsörzé ruha: https://www.bonprix.hu/kategoria/114/ruhak/

Sapka: https://www.bonprix.hu/kategoria/965/sapkak-es-kalapok/


További információk és kapcsolat:

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s