Miért fontos az önismeret – és miért kellene erre időt szánnom?

Az önismeret, önmagunk megismerése egy élethosszig tartó folyamat. Ennek ellenére nem mindenki életében kap figyelmet ez a terület. Most nézzük meg, miért is fontos ez a téma és milyen hatása lehet az életedre!


Nézzük először, miért nem lehet egyszer csak “befejezettnek tekinteni” vagy “letudni” az önismeretet és az azzal való foglalkozást! Először gondolj csak az idő múlásával kapcsolatos változásokra! Nem maradsz ugyanolyan évek múltán, mint amilyen most vagy, ahogyan már más vagy, mint 5 éve ilyenkor. Tehát egyrészt dinamikus a változás, ami maga az élet, másrészt újabb és újabb helyzetekkel, életeseményekkel találkozunk, amelyek személyiségünk más-más részét hozzák előtérbe, így világítva rá olyan részeinkre, amelyekkel korábban nem találkozhatunk. Nem utolsó sorban, egyre több részletet ismersz meg magadból. Mint egy poros-zsúfolt polc esetében: ahogyan elkezded leporolni, akkor tudod számba venni, hogy mit találsz rajta. Aztán egyre inkább feltűnnek az egyes részletek a különféle tárgyakon, majd döntést hozol, hogy bizonyos tárgyak mennek, mások pedig bejönnek, akárcsak egy-egy tulajdonság, vagy szokás, amelyet le akarsz cserélni. Láthatjuk, hogy az önismeret nem áll meg ott, hogy ismerem magam és ennyi, ezzel többet nem kell foglalkoznom.

Gyakori, hogy akik nem kezdtek még el tudatosan saját maguk jobb megismerésével foglalkozni, ott különféle akadályok, kifogások váltanak ki ellenállást a téma kapcsán, amiket nagyjából 3 kategóriába lehet sorolni:

 • Úgy gondolják, elég jól ismerik magukat, jobban, mint bárki más, így nincs is már mit tanulniuk ennek kapcsán.
 • A téma túl nagynak tűnik, és kicsit talán megfoghatatlannak is: bizonytalan, honnan is lenne érdemes közelíteni.
 • Időhiányra hivatkoznak, mintha az önismerettel való foglalkozás valami luxus időtöltés lenne, amit nem engedhetnek meg maguknak.

Azt már láthatod, hogy már csak a változásból, új szituációkkal való találkozásból fakadó önismeret is egy életen át tartó folyamat, és mivel a személyiségfejlődéshez nélkülözhetetlen, érdemes időt is szánni rá. De merre is indulj? Hiszen feneketlen kútnak tűnik a téma, és kicsit talán megfoghatatlannak is. Több oldalról is közelíthetsz és erre is hozok gyakorlati megoldásokat, de alapvetően azt tapasztaltam, hogy a legeredményesebb, ha az éppen aktuális érdeklődésednek megfelelően gondolkodsz és ebbe az irányba mozdulsz el.

 • Talán bosszant egy bizonyos típusú viselkedésed? Érdemes megnézni, mikor, milyen helyzetekben jön elő, mi váltja ki? Milyen szükséglet húzódik mögötte?
 • Lehet, hogy az érzéseidet szeretnéd tisztába tenni?
 • Talán azon gondolkodsz, milyen életstílust szeretnél megvalósítani?
 • Vagy az foglalkoztat mi az életed küldetése?
 • Netán a neked leginkább testhezálló munkát szeretnéd megtalálni?
 • Keresed az egyensúlyt az életedben, és nem érted miért nem megy a megvalósítás?

És a sort végtelenségig lehetne folytatni.

Talán már egyre inkább kezd kirajzolódni előtted az önismeret jelentősége, de engedd meg, hogy 3 főbb pontba összefoglaljam neked!

Nagyon leegyszerűsítve a múlt, a jelen, és a jövő kapcsán van hatalmas jelentősége az önismeret javításának.

A múltaddal való megbékélés, a gyökereid, identitásod megalkotása, megszilárdítása kiemelt jelentőségű a gondolkodásod, életviteled, lelki életed szempontjából is. Ha tisztában vagy vele, milyen múltbeli események hatnak a jelenedre, milyen dolgok határozzák meg a világlátásodat, akkor meg tudsz velük békélni, és képes leszel arra, hogy változtass. Hozunk a batyunkban mindenféle transzgenerációs cuccot, amelyeket, ha mi nem dolgozunk fel, nagy valószínűséggel tovább örökítünk a saját gyermekeinknek. Ráadásul rengeteg korlátozó hiedelem, szüleinktől, gyermekkori környezetünktől örökölt világlátás nehezíti meg a dolgunkat. Ha ezekkel nem foglalkozunk, akár egész életünkben élhetünk a „csak így lehet” típusú állításokkal, amelyek hatalmas falakat emelnek közénk és a céljaink közé.

A jelen helyzetünk és viselkedésünk megértésére is hasznos az önismeret. Erősségeink, gyengeségeink, személyiségünk felfedezése és elfogadása, adott esetben fejlesztése befolyásolja a jelenünket. Ha megértjük, miben vagyunk jók és abból csinálunk többet, amit szeretünk, olyan életet alakítunk ki, amiben az általunk képviselt értékek dominálnak, miközben azt csináljuk vagy afelé haladunk, amit szeretünk csinálni, akkor nagyban fog javulni az életminőségünk is.

És el is érkezünk a jövőre való fókuszáláshoz: könnyebben találjuk vagy épp alkotjuk meg magunknak azt az állást, amelyben kamatoztathatjuk erősségeinket, kihasználhatjuk képességeinket és értékeinknek megfelelően élhetünk. Az önismereti munka révén egyre jobban kikristályosodik, mi az életünk értelme, mi a saját egyedi küldetésünk. Ennek köszönhetően céltudatosabban élhetünk, kialakítva ehhez szükséges életstílust.

Úgy tapasztaltam saját és a hozzám forduló édesanyák életében is, hogy az önismeret képes szárnyakat adni: Segít, hogy felfedezd ki vagy és mi az életed iránya, amely felé haladni szeretnél.

Szeretnék néhány gyakorlati megoldást is mutatni ahhoz, hogyan tudnál elindulni ezen az úton.

Hogyan tehetsz szert jobb önismeretre?

Hadd bontsam két részre az ehhez vezető eszközöket:

Egyrészt formális, másrészt informális eszközökkel. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A hétköznapok során, ha odafigyelsz magadra, reflektálsz a gondolataidra, érzéseidre, a téged ért eseményre, környezetedre, tudatosítod magad az életed egyes mozzanatait, máris nő az önismereted. Ha elkezded levonni a tanulságokat egy-egy beszélgetésből, akár csak egy utcai csevegésből, akár egy munkahelyi szituációból, azzal mind-mind fejlődsz. Épp ezért az önismeret fejlődhet azzal is, hogy többet jársz közösségbe, eljársz különféle eseményekre, kipróbálod magad más-más szituációkban. Milyen, ha más útvonalon mész munkába, elmész egy szomszédos gyülekezetbe, benézel a könyvtárba, vagy épp abba a boltba, amely pár utcával távolabb esik tőled. Megismerkedsz új emberekkel, csatlakozol egy közösséghez akár offline akár online. Minden egyes interakcióból, ha tudatos figyelsz, jobb önismeretre tehetsz szert.

Mindez még hatásosabb, ha bizonyos aspektusból naplózást is készítesz. Reflektálhatsz arra, hogy mi volt az aznapi sikered, mit tanultál magadról aznap, mi az ami nehezen ment, mi az, amiben fejlődni szeretnél. Vezethetsz gondolatnaplót is, mely révén reflektálhatsz arra, hogy bizonyos típusú gondolatok milyen helyzetekben jönnek elő, mikor érzed azt a megbénító félelmet, amit mindig is le akartál küzdeni. Mi volt az előzménye, ami kiváltotta? Hogyan reagáltál rá? Mit kellene helyette legközelebb tenni?

Ha az időd jobb felhasználására vágysz, naplózd le azt, most hogyan telik, majd elemezd ki, hol kellene beavatkozni, mit kellene máshogy csinálni, hogy olyan életet élhess, amelyben időt szánsz mindarra, ami számodra fontos.

És persze bármelyik esetben kérhetsz segítséget. Itt vagyok, és coachként tudok abban segíteni, hogy megtaláld a saját megoldásaidat!

Formális eszközök is segíthetnek az önismereti úton, ugyanis sokféle személyiségteszt és különféle önismereti eszköz létezik. Nézzünk ebből is néhány példát a teljesség igénye nélkül.

SWOT analízis. Ez sokféle helyzetre jó, adhat átfogó áttekintést is magadról, de konkrét helyzetre alkalmazva még jobb. pl. kisgyermekes anyaként, vagy egy konkrét nehézség megoldásához…

Erősségek: Mi az, ami megvan, ami jól működik, jól csinálsz?

Gyengeségek: Mi az, amin lehetne javítani, nem működik megfelelően, belső nehézségként jelentkezik?

Lehetőségek: Hol vannak a jó lehetőségek, hogyan támogat a külső környezet?

Veszélyek: Milyen külső akadályokkal kell szembenézni?

Ezek feltárása után jön az izgalmas rész!

 • Milyen erősségeink vannak, amelyekkel kihasználhatjuk a lehetőségeket?
 • Milyen gyengeségeink gátolnak abban, hogy kihasználjuk a lehetőségeket?
 • Milyen erősségeink vannak, amelyekkel kezelhetjük a veszélyeket?
 • Milyen gyengeségeink akadályoznak meg minket a veszélyek kezelésében?

Címerrajz vagy logó – A rajzos feladatok gyakran komfortzónán kívüliek, de nagyon sokat adnak azáltal, hogy másfajta gondolkodásra késztetnek.

 • Az alap pajzs. Lehet rajta rajz és körülötte is, akár vki/vmi körülfonja, vagy tartja, rajta van vmi, mint az országok címerei esetén.
 • Ha nem tudod mit is tennél rá, rajzolj külön-elemeket, vagy írd le szavakkal azokat a tárgyakat, szimbólumokat, melyek rákerülnének. Végül hozd össze ezeket egy egységgé, egy rajzzá.
 • Ha távol áll tőled a címer, gondolkodj logóban. Valami, ami kifejez téged, a legfőbb tevékenységeidet, értékeidet.

Élet, mint fa szimbólum

 • Virágok: Ezt szeretném újra elkezdeni fejleszteni, vagy megragadni és kibontakoztatni.
 • Gyümölcsök: Ez az, amit elértem, ez sikerült, ebben jó vagyok, erre büszke vagyok.
 • Levelek: Jelenlegi életemben ez tetszik, számomra ez fontos, erre feltétlenül szükségem van.
 • Törzs: Ez az, ami az én életemet döntően meghatározza, meghatározta.
 • Gyökerek: Ahonnan táplálékot kapok, tartást az életemhez, ebben gyökerezem.

És még milliónyi ilyen és ehhez hasonló gyakorlat van az önismeret kapcsán. Különféle tesztek, ábrázolások, célzott kérdések segítenek az utadon.

Mi az Anya rendben van! coaching támogatású kis csoportban sokféle hasonló feladattal foglalkozunk és rengeteg felismerése van a résztvevőknek mind ezeknek, mind a támogató légkörnek köszönhetően. Heti szinten találkozunk teamcoachingok formájában, illetve folyamatos köztünk a kommunikáció a facebook csoportban. A tagok haladása mérhető és szemmel látható. Sorra születnek egyrészt az önismereti felismerések, másrészt a kézzel fogható eredmények, célelérések az életük egy-egy területén.

Az önismereti munka -bármilyen formát is választasz- tudom, hogy időigényes. De a saját magadra fordított idő, a saját fejlődésed, feltöltődésed, sokszorosan visszahozza a belefektetett energiát. Jobb anyává, baráttá, munkaerővé válsz, és boldogabb lehetsz a saját életedben.

Persze tisztában vagyok vele, hogy a csoportos munka nem mindenkinek fér bele az idejébe, és jobb szeretne egyéni beosztásban, fókuszáltan haladni az önismereti úton. Erre is van lehetőség, ugyanis egyéni coachingok során támogatni tudlak ebben is.

Ha érdekelnek a részletek, akár a csoporttal, akár az egyéni coachinggal kapcsolatban, akkor keress bátran facebookon vagy az anyutervez@gmail.com címre írva, de minden fontos infót megtalálsz a Szolgáltatások menüpont alatt.

Önismeretre fel!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s