Egyszerű őszi ötletek kisgyerekekkel

Ahogy beköszöntött az ősz, máris elkezdtem azon gondolkodni, hogyan leszek képes a munkám miatt kiesett mennyiségi időt minőségivel pótolni a gyermekeim számára. Bevallom, én alapjáraton hajlamos vagyok egy-egy dologra ráfeszülni, ami eredmények és megoldások helyett csupán frusztrációt és stresszt szül. Folyton ígérgettem magamnak, hogy majd készítek egy tervet napi bontásban, hogy milyen közös játékokkal fogjuk tölteni a délutánokat. Egy olyan pontos beosztásra gondoltam, amely azokat a játékokat tartalmazza, amelyeket egy 2 és egy 5 éves is élvez. Mivel azonban délutánonként nagyszerűen megvoltunk együtt mindenféle betáblázott dolog nélkül is, így egyre csak halogattam a játékterv elkészülését. Viszont most, mire sikerült a témát elengednem, meg is találtam a megoldást a még tartalmasabb közös időtöltésre.

Pontos napi beosztás helyett inkább a trükkládámat töltöttem fel, és egy nagyon egyszerű alapelvet kezdtem alkalmazni.

Hazaérkezés után illetve hétvégén jó időben a szabadban töltjük az időt és gyűjtögetünk.

Egyrészt szabad játékkal töltjük az időt, másrészt gyűjtögetéssel: sétálunk mindenfelé és gyűjtünk mindenfélét. Elsősorban őszi terméseket: gesztenyét, makkot, diót, vadalmát, bogyókat, másrészt szép leveleket, különleges kavicsokat, elhagyatott csigaházakat, szép madártollakat. Így elég sokat vagyunk a szabadban és nem is unatkozunk: a gyermekeim nagyon szeretik, ha valamilyen tevékenységnek célja van.

Az összegyűjtött dolgokkal egyrészt játszhatunk kint, másrészt felhasználhatjuk bent. A gesztenyékkel számolhatunk, sorba rakhatjuk őket, vagy a nagyobbak akár csoportosíthatnak is velük. Ugyanígy makkokkal vagy kavicsokkal. Mutatom a konkrét játékötleteket, de bátran engedd te is szabadjára a fantáziád!

Meghatározott mennyiségű termés (pl. gesztenye) összegyűjtése. Több gyerkőc esetén ebből lehet versenyt csinálni: ki gyűjti össze hamarabb. Vagy adott időre ki szed össze többet. A termés megszámolása is hasznos feladat lesz.

Sorba rakni a terméseket. Az én kislányom kitalálta, hogy a járdát lehetne a gesztenyékkel szegélyezni, így ebből építettünk útpadkát.

Szabadon alkothatunk sorozatokat is az összegyűjtött dolgok alapján. Például gesztenye után kavics, aztán pedig levél, majd csigaház, és újra gesztenye majd így tovább. Kisebbeknek lehet mondjuk egy gesztenye egy levél a minta. Ezt életkorhoz és rendelkezésre álló tárgyakhoz tudjuk igazítani.

Alkothatunk bonyolultabb mintákat: Körbe rakhatjuk a kavicsokat, miközben mindegyik felé új körbe kerülhetnek levelek, ezekek is különböző mintákban mandalaszerűen.

Ki dob messzebbre? A gesztenyékkel dobóversenyt is rendezhetünk, vagy megcélozhatjuk a legközelebbi fát.

Célba dobás. Kavicsokkal, gesztenyével, makkal játszhatjuk: a vödörbe kell betalálni velük a kijelölt helyről. Aszfaltkrétával is rajzolhatunk célokat. Egymásba rajzolt körökkel a kör közepe felé irányuló dobást, gurítást várunk, míg egymástól távolabbra rajzolt karikákat is rajzolhatunk. Vajon ki dob bele a messzebb lévőbe?

Csoportosítás. Kis vödrökbe, kosarakba vagy akár aszfaltkrétával rajzolt körökbe csoportosíthatják a gyerekek a megadott számértékek alapján a terméseket. Például minden körbe/vödörbe kerüljön 3 db gesztenye, vagy a nagyobbak például vegyesen számolós feladatot is kaphatnak: 3 gesztenye, 5 makk kerüljön egy-egy helyre.

Válogatás. Kisebbek nagyon élvezik, ha az összekevert terméseket kell szétválogatni külön-külön kosárba.


Amikor pedig beköszönt a rossz idő, behozhatjuk a lakásba a természetet és tovább folytathatjuk a játékot a gyűjteményünkkel.

Összeszedtem azokat az egyszerű kreatív lehetőségeket, amelyeket kisebb gyermekkel is meg lehet valósítani (én mindig azzal számolok, hogy egy 2 és egy 5 éves is viszonylag élvezetesnek tartsa a foglalkozást és be tudjon kapcsolódni. Tudom, hogy azokat az anyákat, akik alapjáraton nem szeretnek vagy nem szoktak kézműveskedni, elriasztja a pinteresten látható csodás alkotások sora. Éppen ezért tényleg csak a legegyszerűbb ötleteket hoztam el, amelyet tényleg könnyű megvalósítani és kitűnő alternatívát kínál az esős napokban a legózás-olvasás-mesenézés mesterhármasára.

Gesztenyéből készíthettek különféle figurákat. Gyufaszálnak vágd le a végét és ezt szúrd bele a gesztenyébe, majd így össze tudod kapcsolni az egyes elemeket. Ehhez szükség lehet ollóra is a beszúrás előtt, úgyhogy mi úgy csináltuk a gyerekekkel, hogy ők választották ki a gesztenyét illetve, hogy milyen figura készüljön, majd én állítottam össze, ők pedig báboztak, játszottak velük.

Gesztenye és gyurma kombináció. Különféle figurákat, állatokat készíthettek úgy, hogy a gesztenye az alap és ezt egészítitek ki a gyurmával. Összeköthetitek vele a gesztenyét egyfajta „ragasztóként” alkalmazva, így mondjuk lehet egy hernyótok, vagy csigaházat is jelképezhet a gesztenye, a csigát pedig gyurmából építitek alá. A sor végtelen, készülhet oroszlán, elefánt, cica, zsiráf, bármi. A gyufaszálas megoldással is kombinálhatjátok, ha pedig nem elég stabil, ragasztópisztollyal is meg lehet erősíteni (mondjuk ezt gyerekmentesen, mert veszélyes).

 

Levelek felragasztása. Az összegyűjtött leveleket préseljétek ki egy nagyobb könyvben és súlyozzátok le több vastagabb kötettel. A préselt leveleket lehet rajzlapra, vagy színes kartonra is ragasztani, de a nagyobb alkotásokhoz A3-as lapokat is alkalmazhattok. Jöhetnek a virágok, állatfigurák, vagy akár körbe, mandalaszerűen készülő alkotások.

Levélhernyó. Hurkapálcára az összegyűjtött leveleket húzzátok fel, és ahogy egyre több levél lesz egymás mögött sorban, kialakul a hosszú hernyó, százlábú. A feje lehet egy kisebb toboz, ha van műanyag szemecske, azt is ragaszthatsz rá, de egyébként egy pici gömbölyű gyurmadarab is tökéletes e célra.

Őszi kopogtató. Ezt azért is szeretem, mert az alkotás és a közös időtöltés örömén túl egy kézzel fogható dísztárgy vagy nagyszerű ajándék készül. Egy koszorúalapra kell felragasztani a gesztenyéket tömött rendben ragasztópisztollyal, majd egyéb termésekkel kiegészíteni. A ragasztáshoz jobb, ha a gyerekek csak adogatják a gesztenyét, vagy kisebbeknél érdemes előre elkészíteni ezt, velük pedig csak díszíteni a kompozíciót. Jöhetnek szalagok, egyéb termések akár dróttal rögzítve.

Őszi mécses. Ez jolly joker: közös alkotás, mutatós ajándék. Egy befőttes üvegbe szórjanak a gyerekek a termésekből, majd ebbe állítsatok bele egy gyertyát. És kész!

Ha veszel egy egyszerű átlátszó üveg vázát, akkor még látványosabb a mutatvány, ha pedig a befőttes üveg felső, csavaros részére zsineget tekersz körbe és ragasztópisztollyal rögzíted a teteje is jól fog mutatni. Megoldás lehet akár egy szalag felragasztása is. Ha készítesz egy kis só-liszt gyurmát, akkor egyrészt ezzel is tök jól meglesznek a gyerekek, másrészt tömködhetsz egy picit az üveg aljára, így az első termések ebbe fognak beleragadni és ahogy megköt a gyurma, stabilan is maradnak. Akár a gyertya alját is rögzítheted ily módon. Ha szeretnéd az üveget is dekorálhatod, ha például csak barna termések kerültek bele.

Asztaldísz

Szükség lesz valamire, ami az asztaldísz alapja lesz: egy dísztálca, kaspó, kiürült testápolós tégely, amit előzőleg lefestettél vagy egy fonott kiskosár. Ebbe tegyél hungarocelt vagy készíts bele só-liszt gyurmát, ugyanis ebbe fogjuk beleszúrni a terméseket. Használj ágakat, vadalmát, de ha van valamilyen műanyag őszi apróságot, az is idekerülhet. Szúrjátok bele, majd rögzítsd ragasztópisztollyal.


Ha nem akarsz lemaradni semmiről, feliratkozhatsz a hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s