Hagyj időt magadnak!

Azt figyeltem meg, hogy egy új helyzetbe csöppenve kétségbeesve próbáljuk megkeresni a megfelelő megoldásokat, igyekszünk új rutinokat felállítani, vagy bármilyen kapaszkodót keresni a megváltozott hétköznapokban. Vagy próbáljuk hozni a korábbi színvonalat, a megszokott eredményeket, aktivitást, és türelmetlenek vagyunk, ha nem megy ugyanúgy minden, mint régen. Jön egy új helyzet, megszületik egy kisbaba, ledönt egy betegség, elköltöztök vagy új munkába kezdesz. És a többi területen sem akarsz elmaradni, de az újban is jól akarsz szerepelni. Aztán lehet, hogy egyik sem megy. Egyáltalán nem. A régit már nem tudod úgy csinálni, az újhoz meg még nem értesz annyira, nem vagy olyan gyakorlott vagy rengeteg információhiánnyal küzdesz.

Erre azt mondom: Hagyj időt magadnak!

Őszintén felnézek azokra, akik gyorsan reagálnak a változásra, erőtartalékaikat bevetve felelnek meg az új és a régi helyzet elemeinek egyaránt: mindezt testileg-lelkileg kiegyensúlyozottan. Persze ez utóbbiba mi, kívülállók nem igazán látunk bele, sőt, aki benne van és látszólag mindent nagyszerűen koordinál és maximálisan helyt áll, simán lehet, hogy pár hónap múlva kiborul, kiég, megbetegszik. Én személy szerint egyébként csodálattal nézek fel például az egyik vlogger anyukára, aki csupán 3 hete szült de ugyanolyan aktív a közösségi felületein, mint annakelőtte. Tisztelem azokat, akik egy-egy betegség mellett is ugyanúgy tudnak jeleskedni munkájukban, tevékenységeikben. És felnézek azokra is, akik újabb tevékenységeket vállalva a korábbiakat is hasonló színvonalon tudják folytatni.

Korábban számomra követendő példáknak hittem azokat…

akik készek éjszakázni hosszú távon is, életvitel szintjén, céljaik elérése érdekében. Akik alig alszanak, hogy elérjék a vágyott álmot, megfeleljenek több fronton, építsék a karrierjüket vagy épp a vállalkozásukat. Ma már nem így gondolkodom. Továbbra is csodálom őket, de számomra nem ez a járható út. Megtanultam felfedezni a saját prioritásaimat, és ezek közt bizony előkelő helyen szerepel a testem épségének megőrzése, amelyhez az alvás egy kulcskategória. Célok, álmok, önmegvalósítás ide vagy oda. Én nem szeretnék több fronton pörögve egyszer csak kiégni. Milyen szemléletes az a szólás, hogy két végén égeti a gyertyát. Na, olyat nem akarok. Mondhatjuk úgy is: nem bírok, nem tudok, nem vagyok rá képes. A testi-lelki egyensúlyom és ellenálló képességem sérülése nélkül biztosan nem.

Időt hagyok magamnak, és téged is erre biztatlak.

A növekedéshez idő és türelem szükségeltetik, legyen szó a jellemfejlődésünkről vagy akár a szakmai növekedésünkről, előmenetelünkről. Hiába is akarnánk egyszerre mindent: régit és újat egyszerre jól csinálni. Fel kell venni a fordulatot és bele kell rázódni minden újdonságba. Friss édesanyaként vagy dolgozni kezdő anyaként egyaránt.

Nálam is ez a helyzet: mivel a nap nagy részét a munkahelyemen töltöm, kevesebb idő illetve erő jut a blogomra, szinte semmi. Pedig szeretek írni és milliónyi ötletem van, de egyszerűen még fel kell vennem az új ritmust. Mindemellett hálás vagyok, hogy a gyermekekkel töltött idő nem sérül jelentősen, mert a mennyiségi időt minőségivel pótoljuk, illetve a háztartással is jól boldogulok eddig, részben annak is köszönhetően, hogy férjemmel is megosztoztunk a terheken (amint tudok ennek beosztásáról is szeretnék írni, hátha nektek is segíthet).

Szóval gyakorlatilag csak ez marad most el (egyébként a kisebbik gyermekem déli alvásidejében írtam eddig, illetve akkor dolgoztam a bloggal kapcsolatban, ami most munkában, bölcsiben telik), ugyanakkor ez az ami kikapcsol és feltölt, továbblendít és inspirál. Mégis muszáj vagyok türelmesnek lenni magammal és téged is erre kérlek: ha új helyzetbe kerülsz, ne várd el magadtól rögtön a korábbi szintet. Egy költözés után vagy szülést követően is átrendeződnek a helyzetek és idő kellhet, mire belerázódsz. Van, akinek ez könnyebben megy, van akinek nem. Ha ez utóbbi tárborba tartozol, akkor se kezdj önmarcangolásba mert a negatív gondolatokkal és énbeszéddel semmire sem mész, csak még mélyebbre kerülsz maximum.

Légy türelmes magaddal, hagyj időt az átállásra és fokozatosan vedd fel ismét a fordulatot: a magad tempójában és nem a mások diktálta ütemben.


Ha nem akarsz lemaradni semmiről, feliratkozhatsz a hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s