Segítség: adni és kapni

mentor-2443788_1920.jpgElmagányosodó társadalmunkban segítséget nyújtani és elfogadni egyaránt nehéz. Azt sem tudjuk, mit tehetnénk a másikért, egyáltalán szüksége van-e ránk, fel kell-e ajánlanunk segítségünket. Másrészt tanácstalanul is állunk támogatás kérése kapcsán, hiszen igyekszünk mindent önerőből megoldani és talán lemondással is vagyunk az emberek felé, gondolván, úgysem tudnának megfelelő segítséget nyújtani.

Egyfelől bezárkózunk, és kizárunk másokat. Másrészt pedig nem kopogtatunk a másik ajtaján felajánlva a segítő szándékot. Könnyebb csak a szánkkal szeretni, „Jó munkát!” kívánva, mintsem odaállni embertársunk mellé. Amikor pedig látjuk, hogy a másik botladozik, nem bírja a terheit, egyszerűbb egy jót nevetni, vagy akár lenézni, mintsem megkérdezni: „Mit segíthetek?”

„Mindenki oldja meg a maga baját, hiszen nekem is van elég!” – gondolhatnánk. Holott ha segítenénk a másik terhét cipelni, más is segítene, amikor mi kerülünk bajba. Nem emberi számításból mondom ezt, hanem abban a hitben, hogy ha mi jót cselekszünk másokkal, és észrevesszük, hogy az embertársunk szükséget szenved, Isten gondoskodik majd róla, hogy nekünk is legyen, aki segít szorult helyzetünkben.

Bevallom, nekem is nehéz felismernem, kinek hogyan segíthetnék. De szeretnék nyitott szemmel és füllel járni, hogy megláthassam, miben tudnék segítő kezet nyújtani. Valamint én sem akarok bátortalan lenni, és ha kérdezik, ha felajánlják, akkor elfogadom a segítségnyújtást.

A nemrég lezajlott költözés-pakolás közben láttam meg azt, hogy milyen, amikor valaki cselekedetekkel, valóságosan szeret, és odaáll mellém illetve a munka mellé. Az igazi segítség, amikor tényleg pakol nekem, a kismamának, és nem csak „Jó pakolást!” kíván. Ezek az emberek, akik tényleg segítettek és segítenek, megtanítják nekem, mi az igazi szeretet, gondoskodás, ezzel engem is arra ösztönözve, hogy amiben (és amikor) tudok majd segíteni másoknak, én is megtegyem. Ezúton is köszönöm ezt a jóindulatot, amelyet megmutattatok felénk! Sokat tanultam én is ezáltal!

Többek közt azt, hogy ne félj segítséget nyújtani és kérni vagy elfogadni másoktól. Merjünk nyitni, merjük szeretni egymást és ne csak beszéljünk, hanem tegyünk is a másikért 🙂


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s