A tervezés haszna

SNHT1SE3XYTalán azt gondolod, fölösleges terveket alkotni, napirendet kialakítani, vagy rutinokat alkalmazni a hétköznapokban, hiszen az élet úgyis felülírja ezeket. Nem egyformák a napok, mindig közbejöhet valami, és akkor mit ér a terv? Szerintem nagyon is sokat!

A tervezés ugyanis nem kőbe vésett szabályok összessége, melyektől bármilyen apró eltérés bűntudatot keltene, valamint robot üzemmódot sem, melyben elfelejtek élni. Inkább iránytű, térkép bármilyen terv. Legyen szó a gyermekem napirendjéről, menütervről, takarítási rendről vagy egy nagyobb tervről. Ezek nem mindenáron teljesítendő előírások, csupán segítenek, hogy fókuszáljak, és ne tévedjek el az élet tengerén. Oly sokféle lehetséges tevékenység, szórakozás közül választhatunk napról napra. Ha nincsenek átgondolt terveink az élet egyes területeit illetően, könnyen irányt téveszthetünk.

A tervezés hatékonyságot is eredményez. Ha saját magad készíted a terveidet, nem külső nyomás, hanem belső motiváció révén, akkor önmagadnak segítesz, hogy az általad átgondolt célokat követhesd azokban a pillanatokban is, amikor hajlamos lennél elkalandozni. A tervezés így a saját elképzeléseid átgondolása, összegyűjtése, leírása, majd az azokra való emlékeztetők követése.

Ha ilyen tudatosan élsz, nemcsak önmagadnak, de környezetednek is kedvezel. Egy kiszámítható, pontos, fontos dolgokat mindig szem előtt tartó személy leszel, akivel könnyű együttműködni, mert tisztában van céljaival, vágyaival, és hogy mit vár az élettől.IMG_20160817_124922.jpg

Ez az írásom az Újhelyi Körkép című helyi lap 2016. augusztusi számában jelent meg először.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s