Tervezés vs. megérzésekre hagyatkozás

CN63QSUO8C.jpgA tervezés és a megérzésekre való hagyatkozás véleményem szerint nem ellentétes fogalmak, sokkal inkább egymást kiegészítőek. Vannak, akik a tervezésemről hallva megrémülnek, mert azt hiszik, hiányzik belőle az élet, ez egy robot üzemmód. Igen, a tervek valóban robotsorba tudnak hajtani, ha mereven követjük őket, de elég szabadságot hagynak, ha mi magunk nem feledkezünk meg a megérzéseinkre is hagyatkozni.

Úgy képzeljük el, hogy a terv az épülethez a tervrajz, amelybe a berendezést az intuícióink adják. A terv egy kifestő könyv (a felnőtt színezőket könnyen el tudod képzelni), de a színeket az intuíció adja. Nincs másképp ez a saját időbeosztásunk vagy a  napirend esetében. Sokáig féltem, hogy ha nem leszek elég következetes (értsd: óramű pontosságú), akkor összeomlik a rendszer, elvesztem szülői tekintélyem. Pedig ez nem az időszabályozáson múlik.CDC8HFPYWR.jpg

Persze a következetesség és az idő sokszor kéz a kézben járnak a gyermeknevelésben (esti lefekvés helyett még játszani akar, amit ha engednék, nemcsak az idővel csúsznék el, hanem hagynám, hogy ő határozzon olyan dolog felől, aminél nem tudja mi a legjobb neki). Ez felveti a ki irányít kérdését is: a szülő vagy a gyerek. Szerintem a szülő a felnőtt, aki nevel, terelget, tanítgat, pásztorol, nem pedig a gyermek, aki még most szokja meg ezt a világot. Játsszuk, amit a gyerek szeretne, de ha már rossz az idő és ideje bemenni, akkor hiába az ellenkezés. Ha nem ízlik a főzelék, akkor sem a csoki és rohangálás az alternatíva. Ebből nem engedek, az intuíció nem itt lép életbe.

Van, amikor tudni kell…

Van, amikor tudni kell, mi a gyermek szükséglete és nem elég a megérzésekre támaszkodni. Tudni kell, hogy mi az egészséges önmagunk számára, és hiába diktál cukros üdítőt a megérzésünk, a víz akkor is sokkal jobb hatással van ránk. Hadd játsszon még este tízkor a kicsi! Csakhogy neki még alvásra van szüksége, ezt tudnunk kell. Alapjáraton a házimunka is a „meg kell csinálni” kategória, mert egyszerűen a kötelesség fontosabb, mint a szórakozás. De ha egy gyermek extra gondoskodást igényel, mert mondjuk beteg, akkor nem számít a mosatlan. Ha egy fontos határidős projekten dolgozol, akkor várhat a házimunka.HZW0GXOTWW.jpg

…és van, amikor érezni…

Nem tudom mikor mi a helyes, akárhogyan tervezek. Nem tudhatom biztosra, hogy a napirendünk minden nap helyt fog-e állni, vagy, hogy a házimunkát lesz-e erőm elvégezni. Jöhetnek váratlan események, amikor a megérzéseimre kell támaszkodnom: ha beteg a gyermek, hagyom reggel tovább aludni, és ha én vagyok beteg, akkor lejjebb adok a házimunkából. Ha vendégem érkezik, akkor törlöm a tornatervem. Alkalmazkodom, mert a tervezésem nem lehet gátja az életemnek. Élem az életem, anélkül, hogy tervek rabszolgája lennék.

Támaszkodj te is a megérzéseidre a hétköznapokban, főleg, ha valami azt súgja, nem jó irányba tartasz. Ha beteg vagy (ez csak egy kis nátha…!), feküdj le pihenni, ha szükséged van rá, nem kell mindig hősködni. Úgy érzed, elég a netből? Merj kikapcsolni! Itt a jó idő? Legyél annyit kint, amennyit csak lehet! Tavasszal fordult velünk elő, hogy gyönyörű napos délutánunk volt, és fél 7-kor (amikor már vacsora idő volt), még hagytam homokozni a lányom. Egy idő után azonban nem volt több alku, 7-kor bejöttünk. Mert van engedmény, de nem a végtelenségig. Fontos a megérzés, de nem minden határon túl. Néha nem elég érezni, tudni kell. Máskor meg nem elég tudni, mert érezni kell.

Tervezés vs. megérzésekre hagyatkozás” bejegyzéshez 5ozzászólás

  1. Hali!
    Annyira örülök, hogy van az interneten egy ilyen blog is, ami ráadásul igényesen és profin van megalkotva. Kicsit még fiatal vagyok a gyerekekhez, ám ettől függetlenül jó volt beleolvasni ebbe a cikkbe. 🙂 Nagyon sokan úgy gondolják, hogy az ebben a korban lévő felnőttek nem foglalkoznak ilyenekkel, az én anyukám is igazi számástechnikai analfabéta, ha nem munkáról van szó. De biztosan sokaknak segítesz ezzel a bloggal és biztos, hogy be fogok még ide nézni. Remélem, ha gyerekem lesz és gondba kerülök (vagy nem), eszembe jut majd ez az oldal 😀
    Csak így tovább!

    Kedvelik 1 személy

    1. Köszönöm a kedves szavakat! Hamar rátapintottál a lényegre: Az Y generáció babázik épp (vagy munkát keres és további diplomákat gyűjt), ezért próbálok hiánypótló lenni (ez kicsit beképzeltnek hangzott…) a témában. Anyaként is nő, nőként is anya, huszonévesen. Nézz be hozzám máskor is, a tervezéses cikkeim nemcsak anyáknak szólnak (lsd. Hogyan tervezz sorozat)

      Kedvelés

Hozzászólás