Nyáron később fekhet le a baba?!

M9JT8O48O0.jpgNyár, forróság, hosszabb nappalok, több program, és talán még apa is többet van otthon. Ahogy a napnyugta egyre inkább kitolódott, úgy toltuk ki mi is a lefekvések időpontját. Egyébként is sokszor volt nagyon meleg napközben, amikor kénytelen voltunk bent maradni, és csak késő délután tudtunk kimenni a szabadba. A nyárra jellemző sok-sok program, kirándulások, nagymamázások pedig szintén az esti lefekvések elhúzódásához vezettek. Ezzel biztos nem voltam egyedül, hiszen az ismerős anyukák is arról számoltak be, hogy gyermekük 10-11 körül fekszik le (nálunk ez 9-fél 10 volt).

De most felmerült bennem a kérdés: nyáron vajon nincs szüksége ugyanannyi alvásra egy kisgyermeknek, mint a téli időszakban? Hiszen a későbbi fekvés általában nem hoz későbbi ébredést is, hiszen reggel már korán világos van (amire jó eséllyel felkelnek a kicsik (is), esetleg valami okból egyébként is felkel a család egy bizonyos időpontban. Utánajártam a kérdésnek és arra jutottam, hogy nyáron ugyanolyan fontos egy kisgyermek számára a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, mint akkor, amikor rövidebbek a nappalok.

De este 8-kor még pörög!

Véleményem szerint azért nem tűnik fel nekünk, szülőknek, hogy a gyermek fáradt lenne, mert 8-9 körül még pörög, játszik, kint van, vagy esetleg közös programon. Abban az időben, amikor télen már álmos volt, most nagyon is aktív. Úgy gondolom, hogy ez azért lehetséges, mert nyáron sokkal többet vannak a kicsik a szabadban, több program, több inger éri őket, melynek következtében még hamarabb elfáradnak, mint a téli, bent ülős napokban. Mire elérkezik a korábban megszokott altatás ideje, ők már elképzelhető, hogy túlpörgették magukat, átlendültek a holtponton és egyáltalán nem álmosak: inkább még tombolnak, pörögnek, hisztiznek este.

Az egyik barátnőm kislánya 1,5 éves és este már 7 után elalszik (átalussza az éjszakát és 6 körül kel). Ezen többedmagammal együtt nagyon elcsodálkoztunk: 7-kor??? A hasonló korú gyermekeinket meg 10-kor alig lehet ágyba dugni, ami 3 óra eltérést jelent. Persze, mert a barátnőm lefekteti időben, amikor már kezd fáradni a kislánya, mi pedig sikeresen túlhúzzuk, túlpörgetjük gyermekeinket.P1020171

Alkalmazkodjon a gyerek!(?)

Hiszen ő született a mi világunkba, alkalmazkodjon ő hozzánk! Nem fair, hogy mindenhonnan 7-kor le kell(ellene) lépni… Viszont a legtöbb gyermeknek úgy tűnik, mégis ez kedvez. Talán már el is hittük, hogy a mi gyermekünk nagyon aktív, aki még este is pörög, annyi energiája van, ennek ellenére rossz alvó. Holott elképzelhető, hogy csak túlhúzzuk szegényt, és későn fektetjük le, gondolván: még úgy is világos van, most tudunk kint lenni, és egyébként is még tart a program. De nem biztos, hogy megéri, ha ezzel egy kialvatlan, nyűgös gyermek szintén kialvatlan, nyűgös szüleivé válunk.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s