Milyen lesz az ősz? – Csak rajtad áll!

59I3OEQHPHA nyár lassan tovaszáll, és átadja helyét a hűvös időnek. Elkezdődik az iskola, óvoda, újabb kihívások érkeznek az életünkbe. Nincs ez másként a gyermekeivel otthonmaradó anyukák számára sem: az ősz beköszöntével egyre kevesebb időt tölthetünk a szabadban, egyre rövidebbek a nappalok és talán a betegségek is sűrűbben kopogtatnak majd be hozzánk.

Már nehezebb lesz találkoznunk a kisgyermekes barátainkkal, hiszen vagy a zord idő szorít be minket a négy fal közé, vagy a betegségek tántorítanak majd el egymástól. A szinte egész napos bent lét, és a közel két éves kislányom társaságra, programokra való igénye alaposan fel fogja adni a leckét. Szürke, hideg napok következnek, véget ér a nyár adta szabadság… De azért nem ennyire szörnyű a helyzet! Ki lehet hozni a maximumot az őszből is, csak rajtunk múlik!

Szabad levegő, kinti élmény

IMG_20160801_162520_1CS

Igen, lesz, amikor olyan rossz lesz az idő, hogy egyáltalán nem tudunk majd kimenni. De ha csak hűvös van, vagy vizes a föld, akkor fel a kabátot, gumicsizmát, és még ha csak röviden is, de irány a szabad levegő! Csak azért, mert látszik, hogy nem tudunk órákig kint lenni, még ne adjuk fel teljesen! 10-15 perc levegőzés is többet ér, mintha egyáltalán nem mentünk volna ki.

Megpróbálhatjuk a kinti élményt bevinni a viharos, bent ülős napokon is: egy benti hinta, csúszda, hintaló, esetleg egy trambulin jó szolgálatot tehet, főképp a nagy mozgásigénnyel rendelkező gyermekeknek. Ezen kívül építhetünk akadálypályát, vagy kijelölhetünk olyan helyet, ahol a lakásban is motorozhat a kicsi.

Amit eddig csak halogattál…

Végre lesz idő a halogatott benti dolgokra. Selejtezhetsz fiókról fiókra haladva, miközben a kicsi játszhat a lomnak ítélt dolgokkal. Plusz tipp: Míg alszik, lomtalaníts ki valamit, így mindig előtte leszel egy lépéssel, és –remélhetőleg- nem azzal akar majd játszani, amit épp rendbe tettél.

A fényképek már régóta csak arra várnak, hogy végre albumba ragaszd? Itt a megfelelő alkalom! A hűvös, őszi napokat használjátok ki képnézegetésre, albumba ragasztásra. Ahogy rakosgatjátok, alkalmatok nyílik megbeszélni, hogy mit ábrázol egy-egy kép. Ha nem szeretnéd, hogy minden képet összefogdosson a gyermeked, válassz ki néhányat, amelyet neki adsz, kedvére nézegethet, vagy akár külön albumba teszed neki, amit később is elővehet.

Kreatívkodás

Ha nem tudtok kint lenni, még inkább kibontakozhat a kreativitásod! Mennyi hasznos és érdekes játékötletet láttam az interneten napról napra a nyár folyamán, de egyszerűen a sok kinti játék és a program nem hagyott időt, hogy ezeket ki is próbáljuk. Most elő lehet venni ezeket az ötleteket, és végre kipróbálni azt a hajtogatós játékot, a gombok csoportosítását, bunkerépítést plédekből…OV26AOMUMI.jpg

És ha már kreatív ötletek: Miért ne kezdhetnénk el készülődni a karácsonyra? Nem arra gondolok, hogy szeptember elején szerezz be minden karácsonyi ajándékot, hanem hogy nézegethetsz ötleteket, amiket kicsi gyermekkel is el lehet készíteni, meg lehet valósítani. Készülhetnek karácsonyfadíszek, apró meglepetések a családtagoknak. Még a karácsonyt sem muszáj az átadással megvárni, és ha mégsem úgy sikerülnek, ahogy eltervezted, akkor sem késtél el semmivel, karácsonyig még lesz időd beszerezni más ajándékot.

Készíthettek őszi díszeket is termésből, így legalább kicsit megnyúlhat a rövid séta ideje is: a termések összegyűjtése után ugyanis még mindig a kint megtalálható dolgokkal foglalkoztok, beszélgethettek róla.

Persze egy csomó finom süti recept is nyáron került velem szembe, amikor a kinti feladatok, és a kislányom (és a saját) szabad levegő iránti szeretete nem hagyott időt, hogy kipróbáljam. Most itt a remek alkalom!

És egy kis idő magadra

Olvasni is inkább az őszi-téli, bent ülős napokon van lehetőség. Persze előfordulhat, hogy kisgyermek mellett még akkor sem. Viszont miért ne olvashatnál neki az általad elkezdett könyvből (feltéve, ha nem valami véres krimi), miközben ő a saját képes könyveit lapozgatja?

Ha nem szeretnéd hangosan olvasni a felnőtteknek szóló könyvedet, akkor vesd be a Trükkláda szülőknek c. könyv ajánlását, mely szerint be lehet vezetni a gyerekek számára is olvasási idő fogalmát, mikor anya is önállóan olvas, és a kicsi is. Ezzel ráadásul jó példát is mutatunk gyermekünk számára.

Ha még túl kicsi ehhez a gyermek, akkor színes újságokat is lapozgathattok, míg ő nézegeti az érdekes képeket, te is átfuthatsz egy magazint. Én tavaly ezt a módszert alkalmaztam. Nagyobb gyereknél pedig elő kerülhetnek az óvodásoknak, kisiskolásoknak ajánlott könyvek, mint A kis herceg, Tüskevár, Két Lotti. Én még nem szerettem akkor olvasni, amikor ezek a könyvek aktuálisak voltak, így arra gondoltam, hogy Lénával közösen olvasom majd el őket. 2-2,5 évesen nem tudom mennyire lesz nyitott rá, de el tudom képzelni, hogy ő addig eljátszik a többi játékával, míg én “hangoskönyvként” funkcionálok. Egy próbát megér.


Addig pedig még most augusztusban…

IMG_20160812_173200.jpg

Ideje átnézni az őszi ruhatárat, és ha kell megcserélni a nyári ruhákkal. Én el szoktam tenni a szekrényből az éppen nem aktuális szezonális darabokat, amelyeket ilyenkor veszek elő. Nemcsak azért jó az előrelátás, mert már most őszies az idő, hanem mert így még van idő beszerezni a hiányzó holmikat.

Kitisztítom most az összes cipőnket is, hogy a nyárikat el tudjam tenni, az őszieket pedig csatasorba tudjam állítani. Ha van, amit meg lehet javítani, az mehet a cipészhez, ha pedig új kell, még nem késő beszerezni. És legalább a cipős szekrényt is áttörölgetem.

Ablakot pucolni évente kétszer szoktam: Amikor véget ér a tél (március-április), és mielőtt jön a hideg idő (augusztus). Így ezt most is megcsináltam.

Még az utolsó napsugarakat érdemes arra is kihasználni, hogy kimossuk vagy kiszellőztessük az ágyneműket. Én már gondoltam a vastagabb takarókra is, mert lehet, hogy hamarosan azokra is szükség lesz.

Érdemes azon is elgondolkozni, hogy a kinti eszközökkel mi lesz az ősz, tél folyamán. A homokozóval és a hozzá tartozó játékokkal, hintaággyal, stb.

És végül: Amikor csak lehet, menjetek ki, és szippants nagyokat a levegőbe: raktározd el a nyár emlékét, hogy majd fel tudd idézni a hűvös napokon.

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s