Levelek önmagamnak

X0R5VP6BSB.jpgÍrtál már levelet önmagadnak? Én igen! Megmutatom!

Mi lenne, ha küldhetnék a 10 évvel fiatalabb önmagamnak egy levelet? És szívesen venném, ha egy ugyanilyet kapnék a 10 évvel idősebb énemtől?

10 éve voltam 14, épp az általános iskola végét jártuk, és készültem a középiskolára. Vajon milyen tanácsokkal tudnám ellátni akkori önmagamat? És megfogadná-e az akkori Évi a mostani tanácsaimat? Mert ha megfogadja, akkor nem így alakul az élet és teljesen más idősík jön létre. Ahol talán meg sem írhatnám azokat a tanácsokat… Hú, ez már tiszta időparadoxon.… Egyébként is, minek a levél, ha úgysem tudnám elolvasni. Mert ha igen, akkor összeomlana a tér-idő kontinuum 🙂 Mégis, úgy gondolom, hasznos visszatekintő, értékelő gyakorlat, ha átgondoljuk, milyen tanácsokkal látnánk el 10 évvel ezelőtti önmagunkat.U3T4F3GBGU.jpg

Én ezeket javasolnám a 14 éves Évinek:

Ne törekedj a tökéletességre! Nem dől össze a világ, ha nem a tudod a létező összes évszámot a töri dolgozatra, és csak 90%-osan készülsz fel, mert kimarad az apró betű. Nem baj, ha nem a tiéd lesz a legjobb dolgozat, és csak éppen meglesz az ötös. Sőt, a négyesbe sem fogsz belehalni. Azt tanuld, amit igazán szeretsz, de azt szívvel-lélekkel csináld. Írd tovább a verseidet, ha úgy érzed írnod kell. De ne erőltesd, ha nem jön a ihlet. A közgáz faktot meg vedd komolyan! Nem vagy te olyan buta, bízz kicsit magadban!

Szeresd a testnevelés órákat! Fölöslegesnek találod, mert addig sem tanulhatsz „semmit”, de a testedre nagyon is szükséged van, és fontos, hogy jó karban tartsd. Inkább élvezd a mozgást, és hogy együtt lehetsz a többiekkel. Később nagyon fog ez hiányozni.

Barátkozz többet! Tudom, hogy nagyon fontos, hogy csupa ötös legyél, és ki sem bírnád, ha nem tanulnál meg mindent a tőled telhető legjobb módon. De kicsit lazíts, ha a barátaidról van szó. Az emberi kapcsolatok többet jelentenek, mint a kitűnő tanulmányi eredmény.

Légy sokat a szüleiddel, ha otthon vagy, és segíts nekik a házimunkában! Időrablónak gondolod a főzést, mosogatást, mert addig sem olvashatsz. De hidd el, jól fog esni anyunak, ha segítesz neki, és te is sokat tanulhatsz azzal, hogy az életre is kiképzed magad.

Ne olvass el minden kezed ügyébe kerülő könyvet! Belekezdesz, és ha nem tetszik, akkor nem folytatod. Értékes időt veszítesz a nem-szeretem könyvek miatt, amik a fontos könyvektől vonnak el.

Soha de soha ne keresd a szerelmet! Amit keresni kell az úgysem az igazi. A valódi magától értetődő, és nem kell keresned, csak rád talál. És ha több időbe telik, amíg bekövetkezik, akkor tanulj meg türelmesnek lenni. Nem attól leszel értékes, mert van valakid!

És a legfontosabb: Bármi történjék is, Istent ne hagyd el! Az ő vezetésében járj minden nap és akkor Ő a nehézségek között is támaszod lesz. Vigyáz rád és nem hagy el. Bölcsességet ad, ha nem tudod, mit kell tenned. Megtanítja, melyik úton járj. Nemcsak a dolgozatoknál segít meg, de abban is, hogy napról napra meglásd mi a fontos, mi az értékes. Ha vele jársz, megóv attól, hogy bűnös életbe keveredj. Csak tarts tisztán a szíved!


Másrészt ki ne szeretne levelet kapni a 10 évvel bölcsebb önmagától (időparadoxon veszély!) Persze távolinak tűnik, hogy mi lesz 10 év múlva, ám a középiskola kezdetén sem gondoltam volna, hogy ilyen könnyen elrepülnek az évek. A távoli, ködös jövőt bizony most írjuk. Épp ebben a percben is. A jelen döntései határozzák meg a jövőnket, és amit ma nem teszünk meg, az a jövőnkben sem lesz jelen. Ha ma nem kezdünk sportolni, 10 év múlva sem leszünk edzettek. Ha ma nem vágunk bele a vállalkozásba, akkor 10 év múlva hol fog tartani a cégünk… lehet, hogy az ötlete is végképp feledésbe merül. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a gyakorlatot, ami a 10 évvel későbbi önmagad fejével való gondolkodásra késztet.RMFBBONR1N

Ilyen levélre számítok a 34 éves önmagamtól:

Élvezd, hogy kicsi a gyermeked és vele lehetsz! Ezeket az értékes pillanatokat őrizd meg a szívedben, mert hamar tovatűnnek. Mindig többre értékeld a gyermekeddel töltött minőségi időt, mint a házimunkát. Néha mert 90%-ot teljesíteni a rendrakás kapcsán. Vagy 80%-at. Sose feledd ki a fontosabb!

Ne hanyagold el a tested! Rendszeresen mozogj és figyelj oda az egészséges életmódra. Egy tested van, és ez napról napra öregszik, kopik, ha nem figyelsz rá. Legyen gondod a szűrővizsgálatokra is, mert sok bajt megelőzhetsz vele.

Ne hagyd veszni a sok-sok ötletet, amely benned van! Írj le mindent, még ha nem is sikerül belátható időn belül megvalósítani. Később még jól fog jönni az ötletekkel teli „kincsesfüzet”.

Figyelj oda a szerelmedre! Idővel könnyen felemészthetik a szürke hétköznapok a házasságot. Ne hagyd, hogy így legyen! Őrizd és tápláld a tüzet napról napra.

Barátkozz! Az emberi kapcsolatok nagyon értékesek! Nagyszerű érzés, ha van akivel együtt tudsz nevetni, akinek kiöntheted a szíved, akire mindig számíthatsz.

Éld meg az itt is most jelenét! A pillanat már sosem jön vissza. 10 év múlva már ne siránkozz, hogy milyen szép is volt az élet 24 évesen. Igen, legyen szép most, de ugyanúgy jövőre is és 10 év múlva. A körülmények nem mindig rajtad múlnak, de alakíthatod őket, és ami a legfontosabb: te döntöd el, hogy az adott körülményekre hogyan reagálsz. Lesznek nehéz időszakok, de lásd meg azokban is, hogy Isten szeretne formálni, tanítani téged. Bízz benne mindig, mert ő sosem hagy el!

Gyerünk, ragadj tollat, és írd le, mit üzennél 10 évvel ezelőtti önmagadnak! És ugye örülnél egy levélnek a jövőből is?!

A bejegyzést EZ a cikk inspirálta.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s