Évértékelő és 2022-es célok, tervek

Ha még nem tetted, nem vagy elkésve, ha most, januárban értékeled ki a mögötted álló évet és tekintesz előre. Tulajdonképpen az év bármelyik szakaszában tervezhetsz, a naptári forduló viszont kiváló emlékeztetőül szolgál, hogy ideje van a reflektálásnak. Most arról számolok be, milyen volt az én 2021-es évem és mik a terveim 2022-re.

Évértékelés 2021

Nagy célokkal (önmagamhoz mérve) és már-már irreálisan nagy tervekkel vágtam bele a 2021-es évnek. Az irrealitást nem a célok óriási volta okozta, hanem az, hogy nem vettem figyelembe, hogy kisgyermekes vállalkozó anyaként nem tudok heti 40 órás munkahetekkel számolni, így ehhez mért „teljesítményt” nyújtani. 2020.11.01-től vagyok vállalkozó, tevékenységem fókuszában az édesanyáknak vannak: egyéni és csoportos formában találkozhatsz velem, ha szeretnél valamilyen elakadásodon dolgozni. Amint elindult a vállalkozás, a 2. hullám is beköszöntött és az akkor még óvodás gyermekeink itthon maradtak egészen 2021 január középig. Az ovink február közepén bezárt, majd a központi korlátozások feloldása után április végén nyitott ki ismét. Hát ez volt az a realitás, amelyet nem vettem figyelembe az évtervezéskor.

Mára tanultam ebből: heti 40 óra helyett 20 órás munkahéttel számolok és ehhez mérten szabom a céljaimat. Mivel a gyermekek és a családom az első, így nem is volt kérdés, hogy ezen a területen fogok lassítani, és ha szükségünk van rám a gyermekeimnek, akkor elsősorban számukra vagyok elérhető, biztosítva a testi-lelki hátteret, amely a növekedésükhöz szükséges. Na meg egyszerűen jelenleg ezt érzem az elsődleges küldetésemnek.

Azonban a 2021-es évben a másik küldetésemben is eredményeket értem el az édesanyák felé való szolgálatomban: A vállalkozásomat a lezárások ellenére is fent tudtam tartani: 2 önismereti csoportot is indítottam, ahol az önismeret mellett a célkitűzések, tervezés, kommunikáció, párkapcsolati témák is előtérbe kerültek. A nyári szünetben pedig kialakításra került egy háttérrendszer a megújult honlapon. A tanfolyami felület az Anya rendben van! klub tagjai számára elérhető, itt teszem közzé a havi téma anyagait heti szinten. A videós anyagok mellett innen érhetőek el a letölthető munkafüzetek és kitölthető táblázatok is. A két önismereti csoport így egy klubbá vált, amelynek 2 külön facebook csoportja és két külön csoportos coachingja van. Büszke vagyok ezekre az édesanyákra, akiknek örömmel látom a haladását hétről hétre.

A 4. negyedévre már világossá vált számomra, hogy nagyjából 2 évre elegendő célt tűztem ki magam elé 2021-re, de ha visszaszámoljuk van is ebben valami, hiszen igazából 40 órás munkahetekkel számoltam, amelyből átlagosan 20 órásak valósultak meg. Ez egyszerűen annak köszönhető, hogy nem volt még előzetes tapasztalatom arról, milyen is anyaként vállalkozni, illetve ezekkel a tavaszi bezárásokkal senki sem tudott számolni (mint ahogyan azzal sem, hogy itt-ott 1-2 hétre mindig becsúszik egy-egy karanténcsoport vagy osztály, ami miatt ismét itthon kell maradni). Ennek értelmében könnyebb volt számomra a 2022-es céltervezés, hiszen a 2021-re kitűzött céljaimat kellett felülvizsgálnom, és ezeket görgettem tovább, illetve a megszerzett tapasztalattal terveztem be a 2022-es évre.

Összegezve 2021 tanulságait:

  • Egészen pontosan FELE annyi dolgot kell beterveznem, mint amit elsőre gondolok. Ha mégis gyorsabban haladok, vagy túl könnyű, akkor legfeljebb lesz időm lazítani. Az úgy sem nagyon volt az utóbbi jó sok évben…
  • PIHENNI létfontosságú. Tényleg, nem csak mese. Nem luxus az alvás, hanem KELL. Mármint nem 6 óra, hanem 8! Legalábbis nekem. Mármint ha ki is akarom pihenni magam.
  • Az alváson kívül más pihenésre is szükség van. Nekem a munkám a hobbim is, úgyhogy állandóan abba csúszok bele, hogy összemosom a munkát és a pihenést (plusz az alvásidőből is faragok, juhéé), és nem, ez így nem megy. Nemcsak az alvás kell, hanem sétálni, bámészkodni, semmit tenni, körmöt reszelni, olvasni (regényt!!! nem szakkönyvet állandóan meg önfejlesztőt), táncolni, vígjátékot nézni, társaságba járni (amikor lehet).
  • Az ember mozgásra van teremtve. Mármint tök jó hiperhatékonyan a gép előtt dolgozni, szórakozni, tanulni, aztán leülni a gyerek mellé és folytatni az ücsörgős játékot, tanulást, csakhát ez sem jó hosszú távon. Séta kell, mozgás kell, edzés, ugrabugra, napi 10.000 lépés minimum.
  • A céljaimat nem úgy kell felosztanom, hogy hányféle életszerepben vannak kötelességeim és arra kitűzni valamit. Látnom kell benne magamat is, mégpedig több aspektusból. Nemcsak egy kategória vagyok ÉN (és bocsi, ha ez most önzőségnek hangzik), hanem lehet a saját céljaimat több aspektusból is néznem. Már nem úgy néz ki az életkerekem, hogy háztartás, gyerekek, házasság, gyülekezet, munka és valahol és sor végén én. Hanem hitélet, egészség, család, személyes fejlődés, hivatás, pénzügyek. Ha én elfogyok, ha nem vagyok jól, akkor üres lesz a korsó és akkor miből adok még többet és többet? Nekem is töltődnöm kell, akkor tudok adni.

Ennek megfelelően 2022-ben mottóm a FEJLŐDÉS, FELTÖLTŐDÉS lett.

Igen, a kettő szerintem szorosan összefügg és azt jelzi számomra, hogy ideje befelé is fókuszálnom, lassítanom, és feltöltődnöm, hogy tudjak adni.

Életterületenként is meghatároztam, hogy ez mit jelent számomra, illetve épp most dolgoznom ki a tanulási tervemet, amely a fejlődés részhez szükséges. De már lejjebb tettem a lécet a 2021-es céljaimhoz képest: pontosabban mostanra, év végére tervezem elérni azokat, amelyeket 2021-re szerettem volna. Lassítok, mert lassítanom kell. Töltődök, hogy adni is tudjak. Megtanultam, hogy a pihenést is be kell tervezni, de persze ez nem azt jelenti, hogy a kötelességeinket el kellene hanyagolni.

Egy olyan rendszert alakítottam ki magamnak az idei évre, amely egyesíti a kettőt: a legfontosabb, igazán számító kötelességeim ellátása mellett maradjon elég időm és energiám a fejlődésre, minőségi, aktív pihenésre, feltöltődésre.

Az Évtervező workshopon eddig mindkét csapattal erre jutottunk, hogy fontos magunkra is fókuszálni, befelé is figyelni és a munka-pihenés egyensúlyát megtalálni. Ehhez alkottunk konkrét tervet és teszünk mögé egy rendszert is ebben a hónapban az Anya rendben van! klubban. Nyitva áll a jelentkezés, de a létszám limitált, két 15 fős csoporttal dolgozom, hogy mindenkire oda tudjak figyelni, illetve meg tudjuk tartani a csoportos coachingokat.

Várlak ide szeretettel! Részletek:

Így használd a klubot:

Ha maradt még kérdésed, írj a hello@anyutervez.hu címre 🙂

A Januári menetrendünket itt találod:

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s