Pihenni létszükséglet. – Akkor is, ha nem érsz rá.

  • Nincs időm aludni sem!”
  • „Csak az esti órák vannak gyerekmentesen, muszáj haladnom a dolgaimmal.”
  • „Végre csend van és olvashatok, filmezhetek hajnalig- mert megérdemlem.”
  • „Nem tudok máskor dolgozni, muszáj befejeznem a projektet akkor is, ha éjszakába nyúlik.”
  • „Az alvás az az idő, amin spórolni tudok.”

Ismerős? Bevallom, bennem – különböző időszakokban ugyan – de mindegyik mondat megfogalmazódott már.

Pedig az alvás ugyanolyan alapvető életfunkció, mint az evés vagy a légzés.

Nem kell kiérdemelned, hogy majd akkor, ha ezt meg azt megcsináltad. Jogod van hozzá, sőt szükséged van rá, ahogyan a pihenés többi formájára is. A nemalvás halálos. Tudtad, hogy az ébren tartás közkedvelt kínzási mód?

Az alvás és a pihenés egyéb formái nem a lustaság jele! A szervezetünk normális működéséhez szükséges összetevőkről van szó, amely nélkül hosszú távon borítékolhatjuk a negatív következményeket. Én sokáig úgy tekintettem a pihenésre, mintha az valamin gonosz dolog lenne, amire én nem érek rá, meg ugye hatékony akarok lenni és tenni a céljaimért. Úgy gondoltam, hogy a pihenés luxus vagy a lustaság, gyengeség jele, és amikor valaki „jó pihenést” kívánt, aggódtam, hogy ezzel azt is mondja: én olyan lusta vagyok, hogy még a „kötelező” alváson felül még extra pihenésre szükségem van.

Ma már tudom, hogy a pihenés nem szégyen, nem a gyengeség vagy az alkalmatlanság jele. Egyszerűen fizikai létszükséglet, bárki bármit is mondjon, nem kell megfosztanod magad tőle.

A saját testedért felelősséggel tartozol. Nem használhatod ki a végtelenségig. Ugyanúgy kell a pihenés is az életedbe, mint az aktivitás. Ha folyton csak hajtasz, az hosszú távon megbosszulja magát. Egy kis memóriazavarral, koncentrációs problémákkal, majd romló reflexekkel, hangulatzavarral, motivációhiánnyal, depresszióval. Aztán nő az elhízás, cukorbetegség előfordulásának esélye, fejfájás, szédülés, csökkent ellenálló képesség a fertőzésekkel szemben, ingerlékenység, rossz stressztűrő képesség. Gyakran említik a legszembetűnőbb példát: a volán mögött kialvatlanul ülő sofőr csökkent reacióidejét (amit egyébként a Pszichoanyu c. filmben is láthattunk).


Hogyan töltekezz fel? A 4 féle R vitamin

R1- vitamin: Éjszakai pihenés

A pihenés megnyilvánulási formájának egyike. Bár legtöbbször az alvásra gondolunk pihenés címszó alatt, a pihenés 4 fő összetevőből áll. A megfelelő alvás a mentális csúcsteljesítmény alapja, az alvás kihagyása pedig megromlott agyműködéshez vezet. Hát igen, attól, hogy az alváson spórolva túlhajtjuk magunkat, még nem lesz jobb az időbeosztásunk vagy a hatékonyságunk. Napi 7-8 órára lenne szükségünk, ám a legtöbbünk elmulasztja ezt a „napi adagot”. Akkor beszélhetünk arról, hogy kialudtad magad, ha nem az ébresztőóra csörgésére, vagy valamilyen külső behatásra ébredsz, hanem teljesen magadtól. Hú, de jó lenne ennyire feltölteni a pihenés raktárat!

R2 – vitamin: Hetenkénti nyugalom

A 24 órás ciklust a szervezetünknél a napfény állítja be, a hormonjainkat, a szívritmust, a vérnyomást és számos más fizikai tényezőt ez a 24 órás ciklus szabályozza. Ám szervezetünknek van egy hétnapos ritmusa is, amelyre már kevésbé szoktunk odafigyelni. Orvosi kutatások által bizonyított, hogy a heti ritmus és az élettani funkciók között számos összefüggés van (pl. a sebészeti beavatkozás utáni feldagadás vagy az átültetett szervek kilökődése a 7. vagy 14. napon).

A Bibliában a hétnapos ciklus Isten teremtésbeli elgondolásának részeként jelenik meg: ez a ciklus 6 munkával eltöltött napból és az azt követő hetedik, nyugalom napjából áll. Jó, ha ez a nap a feltöltekezés, megújulás, gondolkodás, elmélkedés napja.Természetesen az is nagyszerű, ha ilyenkor még több időt tudunk alvásra, délutáni szunyókálásra szakítani.

R3 – vitamin: Felüdülés, kikapcsolódás

Regeneráció, rekreáció, újraalkotás, a lélek az elme és a test megújítása, felfrissítése szintén nélkülözhetetlen a kipihent állapot eléréséhez. Ide tartozik minden olyan dolog, amely lángra lobbantja újra az alkotóképességet, lendületet, motivációt ad. A TV vagy neten szörfölés nem mindig képes erre, de egy nagy túrázás, kirándulás a családdal megadhatja ezt az élményt.

R4 – vitamin: Elmélkedés

A személyes kedvencem az elmélkedés, gondolkodás, tűnődés, imádság. Ez a pihenés 4. formája. Én ezt szoktam „önmagammal vagyok” állapotnak vagy „elcsendesedés”-nek nevezni (vagy barátok közt „szüttyögés” szakszóval illetni… hihi). Sokszor előfordult már, hogy a gyermekek mellett erre nem jutott elég időm és zavartnak éreztem magam: nem tudtam feldolgozni, átgondolni az átélt eseményeket, az életem folyását, nem tudtam elhelyezni magam az események sodrában. Nálam egyébként idetartozik a tervezés, visszatekintés, értékelés és a célokon való gondolkodás, az azok eléréséhez vezető út megtervezése. Olykor szeretem áttekinteni az életem egészét is, hogy merre is haladok. Én ezt nevezem igazi énidőnek magam számára.


Mondd, te eleget pihensz?!


Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is, gyere az Anyu tervez blog facebook oldalára és csatlakozz a Rendezett anyukák facebook csoporthoz!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s