Külső-belső rendetlenség: Hol kezdjem?!

girl-865304_1920Mi van akkor, ha a rend iránti igény nemcsak a fizikai valóságunkban, hanem az elménkben is megjelenik? Mit tegyek előbb rendbe: a környezetemet, vagy az elmémet? Esetleg a kettő együtt jár? Tapasztalatok szerint igen. Ahogy átgondolod mit kellene helyre tenned, kiselejtezned, élhető környezetet szervezned, úgy tudsz cselekedni fizikai szinten is. Illetve amikor elkezdesz egy területet rendbe tenni, az elmédben is elkezd kitisztulni a kép.

A selejtezés-rendrakás többről szól általában, mint fizikailag megválni bizonyos tárgyaktól a maradékot pedig rendező alkalmatosságokba tenni bizonyos módszerek mentén. Ez a legtöbbször egy mentális utazás is: ahogy átnézed a ruháid és realizálod, hogy a 18 évesen viselt ruha már nem biztos hogy valaha is megfelelő lesz számodra 3 gyermekes édesanyaként 35 évesen.

A tinikorodban gyűjtött apróságoktól való búcsú szintén többet jelent, mint egy doboz cucctól való megszabadulás: a múltad egy része, amelyet épp rendezel valamilyen formában. Akár megtartod valamilyen módon, akár kiselejtezed teljesen, döntést hozol és értékelsz a múltaddal kapcsolatban.

Mire akarsz emlékezni, mi az, amit az építőköveidnek tekintesz, és mely dolgok szolgálnak immár lebontható állványzatként a most már meglévő személyiséged és életed épületéhez.

Amikor átnézed a sminktermékeidet, nemcsak lejárt szavatosságú rúzsokat selejtezel ki, hanem realizálod, hogy valójában nem is akarsz rúzsozni, akkor sem, ha más így tesz. Vagy épp feltűnik, hogy pontosan elegendő számodra egyetlen körömlakk, ami ráadásul átlátszó. Esetleg elégedetlenül állapítod meg, hogy ezen a területen fejlesztésre szorul a készleted, mert szeretnél változatosabban sminkelni, mert ettől magabiztosabbnak éreznéd magad. Láthatod, hogy már csak ennek az apróságnak az átgondolásával is mennyi kérdés felmerül, ami javítja az önismereted és oszlatja a ködöt az elmédben.

De hogyan is kezdj bele?

book-791824_1920

Apró lépésekben, fokozatosan

Amikor megismerkedtem a különböző rendteremtő módszerekkel, azonnali eredményeket akartam. Úgy éreztem, mindig is így kellett volna csinálnom, tehát le vagyok maradva magamhoz képest. Ezt gyorsan pótolni akartam, és ezért mindent meg akartam tenni. Ám hamar összeütközésbe kerültem a prioritásaimmal, mely szerint a kisgyermekem a legfontosabb, a vele töltött időt is szerettem volna élvezni és nem akartam, hogy a közös időnk abból álljon, hogy én állandóan pakolászok mellette. Lassítottam a tempón és fokozatosan építettem fel egyrészt a selejtezés ütemét, másrészt a rendfenntartó szokásokat. (Kíváncsiak vagytok ezekre a szokásokra is?)

Öntsd ki, ami a fejedben kavarog

Végy egy nagy papírlapot és írj!

Mindent, ami ködös, ami zavar, ami úgy érzed, nem működik, amivel foglalkoznod kell vagy szeretnél. Egyszerűen öntsd az elméd tartalmát a papírra! Aztán jöhet a csoportosítás! Miket írtál össze? Teendőket vagy inkább célokat, álmokat? Priorizálj! Mi lesz most a legfontosabb, amivel foglalkoznod kell? Mely területek zavarnak a leginkább? Mi az, amit ha megoldasz, a többi dolog aktualitását veszti vagy részben megoldódik?

Miben szeretnél fejlődni?

Ha a tervezés oldaláról szereted megközelíteni a dolgokat, akkor érdemes átgondolni, hogy milyen területeken szeretnél jelenleg fejlődni, és hogyan fogsz eljutni odáig. Nem tudsz egyszerre mindenre fókuszálni, de ha rangsorolsz, kijön, hogy melyek most életed legfontosabb területei és ott tudsz először változtatni, rendet rakni. Például zavar, hogy az étkezések összevissza történnek, ad hoc jelleggel főzöl. Akkor kezdhetsz menü terv alkotással, amelyhez igazíthatod a bevásárlások jobb megtervezését. De ide tartozik, ha más típusú étrendet szeretnél kipróbálni és ezt építed fel. Nem utolsó sorban pedig motiváltabb, hatékonyabb és összeszedettebb leszel egy szépen, praktikusan rendezett konyhában.

Másrészt olvasni, olvasni, olvasni! Minél több mindent tudsz, minél többet foglalkozol magaddal, dolgozol a személyiségeden, annál jobban kitisztul a kép a változásokat és a prioritásokat illetően is.


Ha azt sem tudod, hol kezdj bele, mire lenne most leginkább szükséged? Milyen segítség lenne a leghatékonyabb számodra? Mi az, ami segíthetne az elindulásban? Írd meg kommentben, vagy írj az anyutervez@gmail.com email címre (minden levélre válaszolok) 🙂 Kíváncsi vagyok, mi lenne, ami most az előrelépésedet segítené, és hogyan tudok én, illetve a blog hozzájárulni ehhez!


Megtalálod a blogot a Facebookon és
Instagramon is,
zárt facebook csoportunkat Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Külső-belső rendetlenség: Hol kezdjem?!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s