A közösségi média tudatosabb használata – 2. rész

Nem feltétlenül csak azért érdemes változtatni és tudatosabbá tenni a közösségi média használatunkat, mert az mindenképpen időrabló, korlátozandó tevékenység. Számos előnye van ezeknek a felületeknek, amelyeket viszont fantasztikusan ki lehet aknázni. És pont ezért kell az odafigyelés, hogy számunkra a lehető legértékesebben, leghasznosabban teljen a közösségi médiára fordított időnk. Nézzük mit tehetünk a tudatos használat érdekében!

Az első részt ITT olvashatod.

Íme néhány lépés, amely hozzásegíthet a tudatosabb facebook és insta használathoz:

Alapszabály: Ne hagyd, hogy uraljon! Nem te vagy ezekért a platformokért, hanem ők vannak érted. Még akkor is, ha tulajdonképpen emberi kapcsolatok állnak mögötte, ne hagyd, hogy a közösségi média struktúrája az idődet, vagy megszabja az életedet.

Megszakítások: Ha minden pittyenésre reagálsz, az időd széttöredezetté válik, nem tudsz fókuszálni arra az adott tevékenységre, amelyet éppen végzel. Így nő a fél órás takarítás egy órássá, vagy épp így repül el melletted a gyermekedre fordított idő vagy ég oda a pörkölt. Kapcsold ki az értesítéseket, és csak akkor nézd át az adott platformot annak újdonságaival együtt, amikor számodra alkalmas. Ha igazán tudatos akarsz lenni, kijelölhetsz egy idősávot (vagy éppen többet) a nap során, mikor kifejezetten ezzel foglalkozol.

Ne kövesd! A számodra idegesítő, frusztráló embereket, profilokat, hírességeket egyszerűen ne kövesd. A volt általános iskolai osztálytársad, a celeb, akit mindenki követ vagy a legtutibb anyuci, akit az internet valaha látott: ha neked nem komfortos a tartalom, amelyet eléd tárnak, kövesd ki, töröld őket. Ha úgy érzed, hogy a legnagyobb jóindulat ellenére is csak csalódottságot vagy épp irigységet szül benned, hogy „neki jobban megy”, akkor hagyd saját magad ekézését: többet ártasz magadnak és neki is, ha titokban bosszankodsz, mintha egyszerűen kiköveted. És ha valaki pont az árnyoldalát mutatja be az életnek, amely motiváció vagy elégedettség helyett téged sokkal inkább depresszív hangulatba hoz? Töröld!

Szabj határt magadnak! Mennyi időt használod ezeket a csatornákat? Nyilván, aki valamilyen formában üzleti célra is használja a közösségi médiát, az több időt fog vele tölteni, így most elsősorban arra célzok, hogy érdemes korlátozni azt az időtartamot, amelyet szórakozásra használod az ezek a platformok által kínált lehetőségeket.

Mennyi az annyi? A RescueTime alkalmazás segít felderíteni mennyi időt töltesz az egyes online tevékenységekkel, így tudatában leszel mennyi a kiinduló állapot. Ha soknak érzed, állítsd fel magad számára egy korlátot, és kövesd figyelemmel, mennyire sikerül betartanod. Anyaként kompromisszumokkal teli életet élünk és gyakran csak akkor jut időnk kikapcsolódni, ha a gyerekek alszanak. Gondolj bele, hogy azt a minimális időt biztosan erre akarod fordítani?

Megfelelő kontextus kiválasztása. Érdekel egy youtube videó, podcast? Ezeket hallgathatod akkor is, ha a gyerkőcökkel vagy, esetleg főzöl, takarítasz. Nem muszáj pont akkor nekiülnöd ezeknek amikor alszanak a gyerekek és csinálhatnál olyan dolgot is, amit csak nélkülük lehet (például olvashatnál, férjeddel foglalkozhatnál). Messenger üzenetekre érdemes laptopon válaszolni, mert billentyűzettel gépelve időt spórolsz a telefonos nyomkodáshoz képest. A pittyenésekre pedig nem kell folyton reagálni (hacsak nem vársz valami fontosat), és ezeket az értesítéseket kikapcsolva ráérsz akkor visszatérni az online élethez, amikor számodra megfelelő. Nem kötelező minden kaját lefotóznod és posztolnod (hogy aztán az étkezés eleje a telefonnyomkodásról szóljon), sem pedig a reggeli kávédat művészi módon prezentálnod. Lehet, hogy többre jutsz, ha inkább az asztaltársaságra figyelsz vagy épp a kávé ízét élvezve gondolod át napi teendőidet. Fontos tehát, hogy megtaláld, mikor illik bele az élethelyzetbe a virtuális világ és mikor nem.

Szokások megváltoztatása. A legtöbb esetben a közösségi média és alapvetően az online világ annyira behálózza az életünket, hogy ha ezen változtatni szeretnénk, ahhoz komplett szokásokat kell megváltoztatnunk. Ilyen lehet, hogy este már nem használjuk a telefonunkat lefekvés előtt közvetlenül, vagy hogy az étkező asztalnál tabu a telefonozás. Ez bizony komplex folyamat, de ha megvan a kellő elhatározás és fel tudjuk állítani a saját szabályainkat, akkor kellő tudatossággal sikerülni is fog.

Pár szó az instagramról…

Az insta nem annyira az ipszilonok, mint inkább a Z generáció platformja. Képek, képek és megint képek. Galériában művészien megszerkesztett, megkomponált fotók, amelyekért egyesek akár a világ végéig is képesek elutazni. Pont azt megfőzni, pont azt elkészíteni, pont olyan színűt venni, ami éppen menő, passzol a feedbe. Számomra ez már egy külön művészeti ágnak számít, amely gyakran átcsap túlzásokba. Akinek van rá ideje és energiája, építő jellegűnek érzi az életére vonatkozóan, az csinálja bátran. Engem például hozzásegített, hogy rálássak jobban, milyen színek passzolnak egymás mellett, hogyan mutat esztétikusan a lakás egy-egy pontja, mely ruhák illenek egymáshoz leginkább. Ám könnyű átesni a ló túloldalára és rengeteg időt elvehet mind a képszerkesztés mind a képnézegetés.

A story megint csak nehéz ügy: csábító, hogy csak azon a napon látszik az adott fotó (így ha ma nem nézed meg, lemaradsz) és csupán pár másodperc megnézni egyet, így tényleg „csak 2 perc” lesz végigpörgetni a kedvenceinket. Hát nem… nekem olykor fél órák is úsztak el így. Nem beszélve arról, hogy mennyi idő létrehozni ezeket a pár másodperces tartalmakat. Folyton az az érzésem, hogy rohan az élet, mert egyszerűen annyi inger ér, miközben sztorikat nézek és persze én is agyalok a saját megosztásaimat illetően, és ez teljesen túlpörget, negatív értelemben. Aztán mikor már nem ezeket nézi az ember, akkor óhatatlanul is gondolkodik, mit fotózzon, hogyan komponálja meg, mit tegyen sztoriba… Ez nagyon idegőrlő tud lenni (számomra), pedig én mindig csak a felszínt kapargattam és sosem merültem el órákra egy-egy feed, sztorik vagy épp a képszerkesztés bugyraiba.

Én személy szerint arra jutottam, hogy nincs rám jó hatással ez a pörgés, ezért az instagramot korlátozni fogom magam számára: én elengedem a művészi képek gyártásának vágyát, a sztorik updatelését és azt, hogy képben legyek (szó szerint!) mindenki mással. Telefonról töröltem is az appot és laptopról lépek be, ha szeretnék böngészni vagy megosztani valamit. Sokszor inspirálódtam általa, de engem feszélyezett az a pörgés, ami a platformra jellemző, így kis önismeretet alkalmazva, muszáj vagyok felállítani a magam korlátait.

A social media pozitív használata

A baráti kapcsolatoknak kedvező módon úgy használhatjuk a közösségi média adta lehetőségeket, ha azokat kombináljuk és kiegészítőnek tekintjük az offline kapcsolatok építésével.

Jó példa erre, amikor facebookon keresztül beszéljük meg a következő találkozó időpontját, vagy a közösen megnézendő filmet. Azokkal, akikkel csak ritkábban van lehetőséged találkozni, szintén fent tudod tartani a kapcsolatot, amikor pedig ismét együtt vagytok már nem úgy álltok egymás előtt, mint aki 2 éve semmit sem tud a másik felől. Egymás életének figyelemmel kísérése a képei, posztjai által szintén kedves gesztus: mindenkinek jól esik a gratuláció a diplomaosztója vagy a gyermeke születése kapcsán. Persze hátrány is lehet, ha mindezek miatt már nem marad új beszédtéma, hiszen mindent tudtok egymásról, de úgy vélem, ezek inkább jó kiindulópontot tudnak adni egy mélyebb beszélgetés felé.

Érdemes olyan oldalakat is követni, amelyek motiváló, elgondolkodtató idézeteket, történeteket osztanak meg, vagy olyan információkat, amelyek segítik az előmeneteled, fejlődésed. Ezeket jelöld meg csillaggal facebookon, vagyis úgy, mint amit első helyen akarsz látni a hírfolyamodban. Ezt megteheted azokkal az ismerőseiddel is, akikkel szorosabb kapcsolatban állsz vagy szeretnél mindig értesülni a velük kapcsolatos eseményekről. Valamint lehetőség van ezt megtenni csoportokkal is.

 

Először egy nagy törlési-selejtezési dömpinget akartam végrehajtani facebookon…

ismerősök, csoportok és oldalak tekintetében egyaránt. De ez óriási munka, rengeteg döntési helyzet, sok-sok óra és a félelem, hogy talán mégsem érdemelte meg a törlésre szánt profil, hogy ezt tegyem. Így inkább amellett tettem le a voksomat, és meleg szívvel ajánlom ezt neked is, hogy

… azokat a profilokat, oldalakat, csoportokat, amelyeket nagyon szeretsz, hasznosnak tartasz, csillagozd be, hogy elsőként jelenítse meg, míg ha valakitől zavaró, romboló vagy számodra unalmas, demotiváló tartalmat látsz, annak a követését állítsd le.

Ezt megteheted magánszemélyekkel és csoportokkal egyaránt. Ha pedig valamivel végképp nem tudsz azonosulni, akkor törölheted is a profilt, kiléphetsz a csoportból. Így nem kell egy végeláthatatlan törlési folyamatba bocsátkoznod, mégis pár nap alatt, a szokásos facebookon töltött idő mennyiségének felhasználásával máris megreformálhatod a hírfolyamod. Így már az fog várni a felületen, amelyet valóban látni szeretnél.

Csoportok…

Azokat a facebook csoportokat viszont nagyon hasznosnak találom, amelyeket közösségeket tömörítenek, azonos érdeklődési kör vagy földrajzi elhelyezkedés alapján adnak át hasznos információkat a benne lévő tagoknak. A tapasztalatcsere és az információszerzés kiváló forrásai lehetnek, feltéve, ha a megfelelő csoportokat választod. Szomorú, hogy rengeteg anyacsoportban fedezhető fel a klikkesedés, mások elítélése, és hogy a hangadók a saját igazukat tartják elfogadhatónak. Valahol persze természetes folyamat is ez: tudat alatt mindenki keresi a jó anyaság titkát és azt, hogy vajon ő megfelel-e ennek a mércének. Hasznosak is lehetnek ezek a csevegő csoportok, ha egyébként senki sincs, akivel megbeszélhetnénk anyás-babás kérdéseinket, illetve az otthonlét nyújtotta témákat. A legtöbb helyen kaphatunk támogatást és megértést is, de megeshet, hogy parttalan vitába bonyolódunk akaratunk ellenére is.

A leghasznosabbnak azokat a csoportokat tartom, amelyek az információcserén túl a tanulásra koncentrálnak, vezetőjük a fejlődés érdekében hozta létre azokat. Itt általában az admin valamiben jártas, esetleg szakember, aki igyekszik elősegíteni a tagok szakmai vagy személyiségbeli fejlődését, előmenetelét. A tagok pedig egymással kapcsolatba lépve haladhatnak az úton napról napra jobbá, többé válni, hasznos információk birtokában.

 

Indul a facebook csoportunk

 

Nekem is az a célom, hogy segítsek és hasznos tudást adjak át az anyasággal kapcsolatos egyensúly megtalálásában: testi- lelki szinten egyaránt. Ezért arra jutottam, hogy egy olyan facebook csoportot indítok, amely révén lehetőségünk van fejlődni, önismeretre szert tenni, egymást biztatni, bátorítani. Egy olyan kis motiváló, energikus csoportra gondolok, ahol körbejárnánk az anyaságot, nőiességet érintő kérdéseket, különféle feladatok révén pedig még inkább megtalálhatnánk a saját utunkat. Nemcsak az anyasággal kapcsolatos gondolatok mentén haladnánk, hanem szó esne a pénzügyi tudatosságról, nagyobb céljaink eléréséről, komfortzónából való kilépésről is.

A tervek szerint csoport augusztus 12-én kezdi munkáját, ahol számítok a tagok aktív részvételére. Egy kisebb, zárt csoport lesz, ahol 20-30 fő fog együtt dolgozni, hogy lehetőség legyen jobban megismerni egymást, megnyílni és együtt haladni az úton. Ha szeretnél fejlődni, és hiszel az élethosszig tartó tanulásban, akkor itt tudsz jelentkezni a csoportba.

És hadd biztassalak újra, hogy bátran szabj határokat, légy tudatos az online világ használatát illetően. Mert amennyire hasznos és szórakoztató tud lenni, ugyanannyira időrabló és frusztráló is, ha nem figyelsz oda. Ha pedig szeretnéd felállítani a saját szabályaid egy kis önismereti munka révén, akkor neked is javaslom, hogy tarts egy kis szünetet: 1 hónap, de akár már 2 hét is segíthet feltöltődni és tisztázni magadban az indítékaidat és helyes használatra vonatkozó alapelveidet.

Hírdetés

A közösségi média tudatosabb használata – 2. rész” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s