Egy lépés előre: Ötlettől a megvalósításig

Az év végéhez közeledve még inkább előtérbe kerül nálam a jövő évi tervezés, megnő bennem a tettvágy, tele vagyok energiával, kavarognak bennem az ötletek. A kifogások, nehézségek azonban hamar észhez térítenek: kisgyermek és háztartás mellett, külső segítség és indulótőke nélkül nem is érdemes tovább szőnöm az álmaimat. Aztán jön Máté Brigitta a Lépcsőfok alapítója, és lerombolja ezeket a mítoszokat az Ötlettől a megvalósításig című könyvében. Gyakorlatias módon, sok-sok feladattal és inspiráló, rávezető kérdésekkel segít megtalálni saját utunkat a vállalkozásunk felé.

Ez tipikusan olyan könyv, amelyet nem elég egyszer elolvasni, majd a polcra tenni. Ezt el kell olvasni egyszer, majd venni egy füzetet és újraolvasva megválaszolni a feltett kérdéseket, elgondolkodva a saját életünkön, ötleteinken, terveinken, nehézségeinken. Nem mondja meg a tutit, nem oldja meg helyetted a nehézségeket, és nem juttat el gombnyomásra a megvalósítás szakaszába az ötletedtől. A munka rád vár, ezért neked kell megküzdened. De kézen fog az író és vezet: fokról-fokra, lépésről lépésre.

Mindenki rendelkezik egy bizonyos háttérrel, mindenkinek van egy múltja, amelyet visz magával: egyes dolgokat nem maga választott, másokat viszont rossz döntésekkel hozott létre. Az első és legfontosabb ezeket tisztázni és helyretenni magunkban. Már én is észrevettem, hogy a saját korábbi sztorinkból fakadó belső beszéd óriási hatással van mindennapjainkra. És talán mi magunk vagyunk azok, akik a saját utunkba állunk: kifogásainkkal, önbizalom hiányunkkal, negatív gondolatainkkal, kudarctól való félelmeinkkel. Érdemes ezeket helyre tenni magunkban, hogy aztán saját életcéljainkról gondolkozhassunk és meg is valósíthassuk azokat.

A célok vizsgálatakor már egész konkrét kérdésekkel találjuk szembe magunkat, amelyet kellő önismeret nélkül bizony nehéz lehet megválaszolni. Elsősorban vállalkozások indulásának vagy folytatásának elősegítésére született a könyv, de „magánemberként” is elegendő gondolkodni valót ad számunkra.

Kiben ne vetődne fel a kérdés, mikor otthon van a gyermekével, hogy hogyan folytassa tovább karrierjét.

Visszatérjen majd a korábbi állásba? Vajon lehetséges lesz majd ez (kis)gyermekek mellől? És ha igen, akkor is úgy gondolom, hogy ez az életcélom, tényleg erre kell haladnom? A gyeses időszak mindnyájunkat gondolkodásra késztet: nemcsak az élethelyzetünk, de talán mi magunk is megváltoztunk. Melyek lettek az új céljaink?

Gyerekek mellett sem lehetetlen tanulni, fejlődni.

Üzleti tervről és Marketing tervről egyaránt olvashatunk a könyvben, de itt is a hangsúly a cselekvésen van! Ne akadjunk fenn azon, hogy nem tudunk kapásból tökéletes tervet alkotni. Kezdjük el, aztán majd formálódik, szebbé, jobbá tesszük. Csak lépjük át a legnagyobb kerékkötőnket: mégpedig azt, hogy nem csináljuk.

Barátokról, üzleti kapcsolatok jelentőségéről is olvashatunk a könyvben, valamint a kedvenc témámról: a kudarcról. Erről azt hiszem, mindnyájan oldalakat tudnánk írni. Kifogások, szerencsétlen helyzetek, nehézségektől való félelem. Inkább meg sem próbáljuk, mert annyi az ellenérvünk. Én ebben elég jó vagyok (mármint kifogás gyártásban), csakhogy épp így gördítek akadályokat magam elé. Természetesen a reális veszteséggel, kudarccal kalkulálni kell, de azért visszautasítani minden lehetőséget, mert homályos félelmeink és kifogásaink vannak a váratlan helyzetek miatt, az nem túl reális.

A könyv második felében olvashatunk a kedvenc témáimról: az időbeosztásról és a rendről. Ez utóbbi szerintem mindennek a gyökere egy anya életében: ha nem teremt otthon és a családja életében rendet, akkor nem marad tere, hogy más dolgokkal is foglalkozzon. A nagy célok és tervek felőrlődnek a rosszul szervezett szürke hétköznapokban. Ilyen értelemben a

rendteremtés és a helyes időbeosztás hozza létre a lehetőséget a következő lépcsőfok megtételére az önmegvalósítás felé.

Igazán motiváló könyvet olvashattam Brigitől, amely így év végén még nagyobb lendületet adott a céljaim elérése irányába. A lelkesedésemet szeretném majd tettekre is váltani, amint elérkezik az ideje: de csak fokról fokra, lépésről lépésre haladva, jó alapot vetve a dolgoknak.

Brigiről és az ő vállalkozásokat segítő munkásságáról még többet megtudhatsz itt: lepcsofok.com


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s