Fogadalmak helyett reális célkitűzések

A karácsony végétől újévig tartó néhány nap mindig is az egyik legkedvesebb időszak volt számomra az évben: átmenet az egyik évből a másikba. A visszatekintés és a tervezés időszaka. Új lap áll előttünk, tele lehetőségekkel és persze nehézségekkel, akadályokkal egyaránt. Betarthatatlan fogadkozások helyett hogyan tudunk reális célokat kitűzni és megvalósítani a jövő évben?

Elbuknak a nagy fogadalmak

Úgy látom, hogy az újévi fogadalmak leginkább azon buknak el, hogy túl drasztikusak, nagy váltásra kényszerítik a fogadalomtevőt. Mindent akarunk, és persze éles váltással. A nagy dohányos jövő héten már egy szálat sem vesz a kezébe, az eddig sosem mozgó ember ezentúl minden nap órákat szeretne konditeremben tölteni. Irreális elvárások, amelyek nem csoda, ha már január végére kifulladnak.

Máskor pedig nem is határozzuk meg a siker mérőszámait, csak olyasmit mondunk, hogy kevesebbet netezünk, kevesebbet dohányzunk és többet tornázunk, többet foglalkozunk a gyerekekkel. Ha nem köteleződünk el a döntés mellett és fogalmunk sincs róla, mi számít nekünk „kevesebbnek” vagy épp „többnek”, akkor valószínű, hogy kudarcként vagy sikertelenségként fogjuk megélni az újévi fogadalmainkban való helytállást.

De hogyan lehet akkor helyesen élni ezzel a tiszta lappal?

Megállni

Évértékelés, áttekintés

A jövő évi tervek, célok meghatározásához elengedhetetlen, hogy áttekintsünk, értékeljük az idei évünket. Persze, változtatni ugyan már nem tudunk rajta, ezért sok időt eltölteni ezzel nem érdemes (keseregni, bánkódni meg pláne), de ahhoz, hogy lássunk hol állunk, szerintem elkerülhetetlen.

Ha tavaly is készítettünk terveket, akkor most itt az ideje elővenni, és ezeknek fényében értékelni az évet. Mi volt sikeres, miben támadt nehézségünk? Mely képességeinket sikerült kamatoztatni, és melyek maradtak kiaknázatlanok? Melyek voltak a siker kulcstényezői, és miken buktak el bizonyos célok? Milyen tényezők hátráltattak az utunkon?

Ha ezekkel tisztában vagyunk, képesek leszünk meghatározni, hol tartunk jelenleg, és mely dolgokon szeretnénk változtatni.

Fogadalmak helyett célkitűzések

A ködös vagy épp túlzó fogadkozások helyett eredményesebbnek bizonyulhatnak az úgynevezett SMART célok. Milyen a jó célkitűzés?

Specifikus, azaz konkrét: Jól körülhatárolt megfogalmazás szükséges.

Mérhető: A „több” vagy „kevesebb” nem jó mérőszám. Pontosan meg kell határozni, hogy mely(ek) a siker mérőszámai: pl. Napi 1 szál cigi, heti 3 nap torna, havi maximum 10.000 ft egy bizonyos kritikus költekezési területre.

Elérhető: Nem irreális fogadalmakra van szükséged, hanem kellően kihívó, ám elérhető célokra. Ha eddig nem végeztél semmilyen tornát, akkor nem valószínű, hogy a mindennapos torna beiktatása elérhető cél lesz számodra. De heti 2-3 alkalom igen.

Fontos: A cél végső soron miért is fontos számodra? Segíti a hosszú távú céljaid elérését? A mozgás példájánál maradva: Miért fontos? Megőrizd az egészséged, szebb és vonzóbb legyél, vagy szeretnél fittebb lenni? (Egyébként a megfelelő mozgásforma kiválasztásában is segít, ha megválaszolod ezt magadnak.)

Időhöz kötött: Mikorra szeretnéd elérni a célt? Év végére legyen X összegű megtakarításod vagy leadj 10 kilót?

Fogadkozások helyett gondolkodj reálisan és állíts elérhető célokat magad elé!

Olyanokat, amelyeket tisztán és világosan látsz, amiben tudod, mi számít sikernek és érted, hogyan szolgálja a hosszú távú céljaidat. A szokások megváltoztatása tipikusan ilyen céloknak számítanak, de ne feledd, többet ér, ha fokról fokra haladva teremtesz egyensúlyt, mintha mindenbe rögtön belevágsz, majd pár hét alatt elveszted a lelkesedésed.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s