Egyszerűbb gyermekkor játékok #3: Csimotaságok

P81016-145939.jpgIsmerős a szituáció, amikor étteremben várjátok az étel felszolgálását, sorban álltok a bankban vagy orvosnál, a gyermek pedig türelmetlen és már küszöbön áll a hiszti? Na, a gyermeknevelésben ez az egyik legkellemetlenebb rész számomra: kisgyermekkel várakozni. Szerencsére egyre több helyen létesítenek játszósarkot a kicsiknek, hogy megkönnyítsék a várakozást: a Csimotadoboz pontosan erre alkalmas. A benne szereplő játékok pedig az egyszerűbb gyermekkor nagyköveteiként engem is rögtön levettek a lábamról.

Gondosan válogatott kézműves játékok kapnak helyet egy masszív fadobozban, amelyekkel a gyermek könnyebben veheti a várakozás okozta nehézségeket. Magyar alkotók termékeit találjuk a dobozban, amelyek képesek beindítani a gyermek fantáziáját, így csupán néhány játék is hosszabban le tudja kötni őket.

P81016-145756(1).jpgTöbbször is jártunk már olyan étteremben, kávézóban, ahol volt ugyan játéksarok, de azt gyorsan megunta kislányom: a sokféle műanyag nem indította be a fantáziáját, nem tudott változatosan játszani a túlságosan kidolgozott műanyag figurákkal. Mivel ezek nem is túl tartós darabok, gyakran sérülten, törötten, hiányosan várták az arra járó gyerekeket. Tudom, hogy nem lehet mindenhol megvalósítani az Egyszerűbb gyermekkor eszményeit, ám láthatjuk, hogy mégis ez működik a legjobban még a várakozás perceiben is.

A Csimotadobozban található játékok fából vagy textilből készültek, tartós darabok, így jól bírják a mindennapos igénybevételt. Kis helyen is elférnek, mégis széles skáláját adják a játéklehetőségeknek. Illeszkednek az egyszerűbb gyermekkor eszméjébe, hiszen változatosan használhatók, hagyják a gyermeki kreativitás kibontakozását, ráadásul természetes alapanyagokból készültek.

A Csimotaságok egyébként magánszemélyek részére is elérhetőek, a webshopból megrendelhetőek a játékok szettben vagy külön-külön.

Nekünk a NorbDSGN fakockák és a Mesevirágom kirakó mellett egy caraWonga mozaikkirakót volt szerencsénk kipróbálni. Ez utóbbi még kevésbé ismert, így különös megtiszteltetés volt számomra, hogy kislányommal együtt tesztelhettük. Ez a kreatív kirakó tulajdonképpen különböző szín anyagok vékony, rombusz alakú parafára ragasztva. Tökéletesen egyforma méretűek, és szépen illeszkednek egymás mellé téve. A mintázatoknak csak a képzelet szabhat határt: alkothatunk virágokat, napocskát, mandalát, vagy csak válogathatjuk, rakhatjuk szín szerint, de például mi Léna kérésére már „viharfelhőt” is alkottunk, szóval tényleg csak rajtunk múlik minden.

P81028-102525

P81028-102643

P81016-163531.jpg
Szín szerint is válogathatjuk a kirakó darabjait

Egyedül is lehet vele játszani, de közösen is, rakhatjuk sorba, húzhatunk lefordított darabokból, vagy memóriajátékot is játszhatunk az egyes részekkel. A dobozon az ajánlott életkornál 3-10 év van feltüntetve, ami tényleg megállja a helyét: a mandalák kirakását még én magam is élveztem, kislányom pedig 4 évesen rendeltetésszerűen használta. Az alátétnél kell arra figyelni, hogy valamennyire sima felületet biztosítsunk: inkább asztalon, mintsem szőnyegen érdemes vele játszani.

A fakockáknak először nem tudtam, hogy a nagylányom vagy a kisfiam fog jobban örülni: hiszen egyszerűsége révén biztos voltam benne, hogy az 1 éves és a 4 éves is tud majd vele játszani. Először Júdát ejtette rabul a kocka: 20 percig ült és játszott vele! 5 elemű tornyot épített 14 hónaposan, ami szerintem fantasztikus! Annyira masszívak ezek a bükkfakockák, hogy könnyen lehet magas tornyot építeni, ráadásul a színek révén még szórakoztatóbb az építkezés. Lányom rögtön a színek alapján alkotott mintázatokat, ő is nagyon élvezte a közös játékot.

P81016-150044
Készül a torony a 14 hónapos kisfiam kezei által
P81028-102825(1)
4 éves lányom állatkertet épített a kockákra. Vagy legalábbis színek szerint helyezte rá az állatokat. Nekem ez sosem jutott volna eszembe, a gyermeki fantázia azonban határtalan.

Számomra egyébként ezek a legszuperebb játékok: amellyel mindkét gyermekem tud játszani. Tudom, hogy nem lehet ezt mindig megoldani, hiszen életkorukból fakadóan is más-más igénnyel rendelkeznek a gyermekeim, de mégis: akkora öröm számomra, amikor együtt játszanak! Amikor egy játék mindkettőjük fantáziáját megmozgatja, és látom, hogy más-más módon hat rájuk: óriási örömmel tölt el ez!

A Mesevirágom kirakó inkább a nagylányom számára lett hasznos, de fontos számomra, hogy ez sem veszélyes kisfiamra: nem tudja lenyelni, és –hacsak nem rágja szét direkt- megrongálni sem. Így ez is a közös játék(tér) része lehet. Nagyon tetszik egyébként az a kis vászonszütyű, amely a kirakó otthonát adja (de tudom, én amúgy is kosár- és szütyűmániás vagyok… 😛 )

P81018-130133

P81028-105019

Összességében igazán ötletes kezdeményezésnek tartom a Csimotadoboz megalkotását: ahol elérhető, enyhíti a várakozással járó kellemetlenségeket, segít megismeri magyar alkotók munkásságát valamint tartós, egyszerűbb gyermekkornak megfelelő játékokhoz segíti hozzá az azt megvásárolni kívánókat a webshopon keresztül.


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Egyszerűbb gyermekkor játékok #3: Csimotaságok” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s