Intimitás a házasságban gyerek(ek) után

couple-3082092_1920.jpgTermészetes, hogy a párkapcsolatok fontos részét képezi a testi egyesülés, még akkor is, ha szülőként már nem biztos, hogy központi szerepet tulajdonítunk ennek. Szükséges, és pótolhatatlan véleményem szerint ez az egység, amely testi-lelki szinten megvalósul egy pár között. De mi a helyzet gyerek után?

Hová tűnnek a vad éjszakák, az átszeretkezett esték és reggelek? A ráérős szombat délutáni flörtök? A randik, utazások, hotelszobák, autózások? A gyerekek mindig ott vannak, és gyakran az a forgatókönyv, hogy mire elalszanak, a szülők már annyira fáradtak, hogy másra sem vágynak, mint végre pihenni, aludni. Persze, meg is magyarázzák maguknak és egymásnak, hogy a romantikus együttlét most egyáltalán nem fontos területe az életüknek, hiszen fő a „túlélés”, a kisbabás nehézségeken való átvergődés, az éjszakai ébredések és a nehéz nappalok elviselése.

És szép lassan elhalványodik a szikra, kihuny a tűz, betemetik a nehézségek. Sokszor mindkét fél a „nem fontos”, vagy a „elhalasztható” kategóriába sorolja a szeretkezést, majd szép lassan elhidegül párjától, nem értve pontosan, hogy mi okozta a kialakult helyzetet.

Mert a „vészhelyzet”, a „csak éljünk túl” időszak szépen elhúzódik, és a testi együttlét hiánya kihat a lelki egységre. Egyre több a vita, feszültség, egyet nem értés. Frusztráltság, szomorúság, hiányérzet. Egyszerűen, mintha valami elcsúszna, kisiklana, nehéz szót érteni egymással.

couple-731890_1920

Alattomosan jön el ez a helyzet…

A természetes „várjunk még”, hiszen a gyermekágy és a felépülés ezt kívánja, a „csak aludjunk végre” első időszakos nehézségekkel indul. Majd egyre inkább kezd az a szokássá válni, hogy már nem szokás a testi szerelem, többet ér egy jó film vagy még inkább egy nagy alvás. És szép lassan belesüllyed a szülőpár ebbe az elhidegülő helyzetbe, ahonnan már egyre nehezebb visszahozni a tüzet.

Ezért érdemes véleményem szerint odafigyelni, hogy a „vészhelyzet” időszak kellően rövid legyen, és ne maradjon ki sok idő a testi együttlét nélkül. Még ha nem is a vad éjszakákról szól most ez, ebben az új, kihívásokkal teli szülői helyzetben, de kell a folyamatosság az egység, az intimitás megőrzése érdekében. Az ölelések, érintések, csókok mind mind az odafigyelés jelei, amelyek pótolhatatlan jelentőséggel bírnak egy házaspár életében.

Mert úgy vélem, ez nemcsak élvezetről szól, hanem az egységről, az egymás iránti szeretet, sőt szerelmi láng kimutatásáról. Arról, hogy a másikat nemcsak anyának és apának tekintjük és hívjuk, hanem nőnek és férfinek látjuk és szerelmünknek nevezzük. Kifejezi, hogy egy csapat vagyunk, egységen vagyunk, egy irányba haladunk. Ez az, amit úgy gondolom, hogy nem szabad elveszítenünk még a nehéz időszakokban sem.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Intimitás a házasságban gyerek(ek) után” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Februári kedvencek |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s