Minimalizálni a maximalizmust

minimal-1349140_1920Karácsonyra készülve még többet gondolkodom a helyes egyensúly megtalálásán: felkészülten szeretném várni az ünnepet, miközben pihenésre és elcsendesedésre is vágyom. Ezért igyekszem minimalizálni a maximalizmusom.

Persze a profizmus jó dolog: kiválónak, a legjobbnak lenni valamiből, hatalmas kiváltság. Ha az a bizonyos tevékenység a védjegyünkké válik, akkor pedig még anyagi előnyre is szert tehetünk vele: a legjobb gyöngyfigurákat készítve, a legszebb sapkákat horgolva. Ám amikor mindenben a maximalizmusra törekszünk, abba hamar belefáradhatunk.

Sokan hajlamosak vagyunk úgy állni feladatainkhoz, hogy abból a lehető legjobbat, legtöbbet hozzuk ki: ez nagyon jó hozzáállás, ám mindenből lehetetlen tökéleteset alkotni. És ha valamiből sikerül is, más dologtól veszi el az időt, ami sérülni fog. Ez hosszú távon csak fölösleges aggodalmakat, frusztrációt szül.

Mi az amire emlékezni fogok?

Én a hajammal sokszor hadilábon állok: Tanítás előtt általában 10-15 perc alatt készítem el, és sok esetben általam katasztrófának vélt eredmény születik. Kb. olyan, mint amikor 2 percig foglalkozom az üggyel. Tehát jobban járok, ha 5 percnél többet nem szánok rá, több idővel sem lesz jobb a helyzet.

Smink esetén is ugyanez a helyzet: Hacsak nem alkalmi eseményre megyek, akkor egy 5-10 perces smink ugyanazt biztosítja, mint egy 20 perces: szép és ápolt vagyok ígyis-úgyis. Modell arcom két óra sminkelés után sem lesz.img_20161201_160646_532

Megéri-e az alkotás az időbefektetést?

Nagyon nehéz az alkotó tevékenységben tudatosnak lenni, hiszen épp az a cél, hogy kicsit elengedjük magunkat. Ám ez is könnyen tud ártalmas maximalizmusba váltani. Mert bár az eredmény megkérdőjelezhetetlenül gyönyörű lesz, előfordulhat, hogy megbánjuk, hogy túl sok időt szántunk az adott dolog véghezvitelére, sérülést okozva ezzel más területeknek.

Egyik este elhatároztam, hogy rendbe rakom a bélyeggyűjteményem. Nem gondoltam át, mennyi időre lesz ehhez szükségem, így végül éjszakába nyúló programmá vált, amit már muszáj volt befejeznem, hogy a bélyegek ne kallódjanak el. Természetesen azóta sem látta senki a gyűjteményemet, semmi hasznom nem volt az egészből, és még fáradtan is keltem másnap.advent

Gyönyörű adventi koszorúkat lehet készíteni, és könnyű elmerülni a díszek megalkotásában. Ha ajándékba is készítünk, igazán sok időt felemészthet az alkotótevékenység: ha én Léna minden alvásidejében egy koszorút csináltam volna, akkor 4 nap alatt készítettem volna el a koszorúkat. Ehelyett az egyszerűbb módszereket választva én egy alvásidő alatt készítettem el mind a négyet. Ugyanúgy négy koszorúm van, és mivel nem eladásra, hanem ajándékba készült a többi, ugyanolyan értékes lesz és ugyanakkora örömet okoz majd, mintha négyszer annyi időt töltöttem volna vele.

Karácsonykor szintén sok időt és energiát (illetve pénzt) vehet el a lakás feldíszítése is. Lehet a legújabb divat szerinti tökéletes összhangban feldíszített lakás, vagy a hosszú órák munkája révén elkészített csodaszép díszek harmóniája az otthonunkban. Vagy egyszerű, egy délután alatt elkészített díszítés… Tulajdonképpen feldíszített lakás ez is meg az is. Januárban mindet le kell szedni. Hacsak nem a miniszterelnök jön hozzám látogatóba, akkor nekem nem éri meg, hogy túlgondoljam ezt az ügyet. Bármelyik díszítés szemet gyönyörködtető lesz mind nekem, mind családomnak. Pont tőlük nem akarom elvenni az időt, amit a szöszmötöléssel töltenék.

Nem azt mondom, hogy teljesen felesleges alkotásra, díszítésre időt szánni. Én is nagyon szeretem ezeket a tevékenységeket! De gondoljuk át, hogy mennyi időt és energiát kíván meg tőlünk egy-egy alkotás elkészítése. Nehogy úgy járjunk, mint én a bélyegek rendberakásával.

photo_20161204_102609
Kellenek a díszek, de a férjemtől kapott decemberi rózsabimbó fontosabb ❤

Én most igyekszem abban profizmusra törekedni, ami igazán fontos jelenleg számomra: hogyan töltöm el az időm a kislányommal, hányszor keresem fel távol élő szüleimet, meghallgatom-e férjemet, amikor szüksége van rám. Azokra a dolgokra szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni, amelyek később is számítanak majd, amelyekre valóban emlékezni fogok. A többiben a minimalizmussal lépek szövetségre.


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Minimalizálni a maximalizmust” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Áldott Karácsonyt! |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s