Szokásfigyelő (habit tracker)

img_20160928_131856Gondoltál már rá, hogy milyen jó lenne figyelemmel követni egészséged, hangulatod, érzelmeid alakulását? Az emlékezet sok esetben torzít, és nehéz reálisan látni, hogy egy adott időszakban megtettél-e mindent az egészségedért, vagy épp mennyire voltál vidám, esetleg lehangolt.

Összegyűjtöttem a számomra legrelevánsabb szokásokat, érzelmeket, amelyeket rögzíteni szeretnék, és figyelemmel követni a lehető legegyszerűbb formában. A „habit tracker”- ahogy angolul találkozhatsz vele- alkalmas rá, hogy napról napra figyelemmel kísérd szokásaidat, legyen szó egészségről, vagy bármi másról.

A havi táblázatomban a hónap napjai szerepelnek a felső sorban, míg bal oldalt szedtem össze a számomra leglényegesebb szokásokat, rögzítendő hangulatokat. Az A5-ös táblázatomat a Filofaxomban fűztem le.img_20160926_180427

Célom:

Tudatosan odafigyelni az egészséges szokások kialakítására: eleget aludni, mozogni, minimális mennyiségű kávét fogyasztani, minél több időt a szabadban tartózkodni, minden nap gyümölcsöt enni.

Szeretném megtalálni az összefüggéseket a fiziológiai szükségletek és az érzelmeim alakulása között: vajon összeszedettebb vagyok, ha többet alszom, és rosszabbul érzem-e magam, ha nem találkozom egyetlen barátommal sem a nap folyamán?

Naplózni akkor is, ha csak néhány percem van rá naponta.

A saját szokásfigyelő naplóm a következőket tartalmazza:img_20160926_180458

 • Alvásidő (órában)
 • Ébredések száma (éjszakai megszakítások száma): Igen, még mindig többször felkelek éjjel a kislányomhoz.
 • Pihenés nappal (órában): Ha nehéz az éjszaka, a nappali alvásidőben én is ledőlök Lénával.
 • Kávé (csészék száma): Próbálom csökkenteni az adagom.
 • Testmozgás (percben): Minden nap jó lenne legalább 15-20 percet tornázni. A sétát, mindennapi tevékenységgel járó mozgást nem számítom ide.
 • Idő kint (órában): Minél több időt szeretnék a friss levegőn tölteni. Előzmény: bent ülő típus vagyok, nem mindig könnyű kimozdulnom.
 • Írásidő (percben): Mennyi időt fordítok írásra (napló, blog) a nap folyamán.
 • Barátok (satírozva, ha igen): Találkoztam-e a nap folyamán valamelyik barátommal. Erre tudatosan igyekszem törekedni, mert sokkal jobban telnek azok a napok, amelyeket legalább részben társaságban töltök.
 • Gyümölcsfogyasztással is igyekszem az egészségemért tenni. (Pipa, ha volt.)
 • Fáradtság (nagyságának megfelelően satírozva): Mennyire voltam fáradt a nap folyamán.IMG_20160926_180513.jpg

Ezeket követik azok az állapotok, érzések, amelyeket figyelemmel szeretnék kísérni. Negatív, pozitív egyaránt: Stresszes, boldog, lehangolt, szervezett, szétszórt, magabiztos, tettre kész. Satírozva, ami adott napon jellemzett.

Utoljára azt jelölöm, hogy voltam-e aznap dolgozni vagy sem.

A szeptemberi szokásfigyelő naplómból többek között a következők derültek ki számomra:

 • Fáradtabb vagyok, ha nem eszek gyümölcsöt, és ha nem tornázok.
 • Boldogabb vagyok, amikor sikerül az írásra is időt fordítanom.
 • Meglepő, de kevésbé érzem magam fáradtnak vagy lehangoltnak, ha tevékenyen telik a napom, és az iskolában is tanítok.

Bátorítalak, hogy te is készítsd el a saját szokásfigyelődet, azoknak a tevékenységeknek, érzelmeknek a felsorolásával, amelyek rád jellemzők, számodra fontosak, és amelyek hozzásegítenek, hogy tudatosabban, boldogabban éld meg hétköznapjaidat!

Készíthetsz ilyen táblázatot a gyermeked részére is, hogy figyelemmel kísérd alvási, evési, viselkedési szokásait, illetve hangulatát, érdeklődését. Már csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen konkrétumokat fogsz naplózni. De bárhogy is döntesz, csak nyerhetsz vele.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s