Mit jelent a Húsvét számodra?

cross-3080144_1920.jpgKözeleg a húsvét, az ünnep, amely a határidőt szabja a nagytakarításhoz, az ablakpucoláshoz, a lakás tavaszi díszbe öltöztetéséhez. Az ünnep, amikor kapunk egy hosszú hétvégét, együtt lehet a család, készül a hímes tojás és (nem)várjuk a locsolókat. Az ünnep, amin sokan nem tudják, hogy mit ünneplünk: talán a nyuszit meg a tojást?

A Rendezett anyukák csoportban arról beszélgettünk, hogy mit jelent számunkra a Húsvét. Ilyenkor együtt van a nagycsalád, vagy épp a locsolódás, hímes tojás készítés hagyományait elevenítjük fel. Van, aki tojásfát állít, sonkát és sárgatúrót készít, kalácsot reggelizik az ünnep napján. Néhányan inkább elutaznak ilyenkor, hiszen a hosszú hétvége jó alkalmat kínál a közös időtöltésre. Sokféle szokás, hagyomány létezik ilyenkor, de nézzük meg, honnan ered igazából a Húsvét, és mit ünneplünk ekkor!

easter-2110346_1920.jpg

A Húsvét eredete

A Húsvét eredete a Biblia Ószövetségében található. Amikor Isten a zsidó népet Mózesen keresztül ki akarta vezetni Egyiptomból, különböző csapásokat küldött a fáraóra és az egyiptomi népre, hogy a zsidókat szabadon végre engedjék. Az utolsó csapás –mivel a fáraó nem hallgatott Mózesen keresztül Istenre- az elsőszülöttek életének elvétele volt. Ennek értelmében, minden család elsőszülött gyermeke a halál angyalának áldozata lett. A zsidóknak azonban Isten megparancsolta, hogy családonként egy bárány vérével kenjék be a küszöböt és az ajtófélfát, így ha a pusztító angyal látja a jelet, abba a házba nem megy be. A bárányt ezután elkészítették és elfogyasztotta a család, kovásztalan kenyérrel és keserű füves mártással. Ez a kivonulásuk előtti éjjel történt, másnap elengedte őket a fáraó. Később Isten arra kéri a zsidó népet, hogy a megmenekülésre, megszabadulására emlékezve tartsák meg évenként a „páska és kovásztalan kenyerek” ünnepét. Ekkor újból elkészítik a bárány vacsorát és a hozzávalókat.

Az ószövetségi esemény előképe volt annak, ami az újszövetségben beteljesedett. A megmenekülés a bárány áldozatán keresztül volt lehetséges. A zsidók fogsága egyben jelképezte a bűn rabszolgaságát és a reménytelenséget. A pusztító angyal pedig magát a halált, ami semmit sem kímélt, kivéve ha valaki felkészült Isten parancsa szerint. Nagypénteken az áldozati bárány, az Isten Báránya volt, Jézus Krisztus. Az ember bűnéért az embernek kell felelnie, de nincs Ádám és Éva óta olyan ember, aki tiszta és tökéletes lett volna, még a legnagyobb szentek sem. Isten Fia jött el emberi testben, és isteni hatalommal, hogy felvegye magára és el is hordozza az emberre szakadó ítélet súlyát: Az örök halálét, reménytelenségét. Jézus áldozata a kereszten, a bűnért való elégtételi áldozat. Jézus kereszthalála, és megváltói munkája azonban nem a halállal teljesedik be, hanem abban, hogy vasárnap, a hét kezdetén ( a zsidó hét számítás szerint), feltámadt a halálból, az Atya Isten elfogadja a Fiú áldozatát az emberért.

sheep-3264732_1920

Akkor mit/kit ünneplünk Húsvétkor?

Húsvétkor tehát Jézus feltámadását ünnepeljük, aki legyőzte a halált. Így megszerezte számunkra is a lehetőségét annak, hogy aki hittel vallja, hogy Jézus érte is meghalt, az bűnbocsánatot nyer, és a feltámadás valamint az örök élet részese lehet. Szimbólum még –a bárányon kívül- a kakas, amely jelképezi a vasárnap hajnalát, a feltámadás napját. Illetve a tojás, ami kemény héja alatt életet rejt, éppúgy, mint a sír, amelybe Jézust tették, de feltámadt onnan.easter-3096210_1920.jpg

Jézus él, feltámadt, és így nekünk is örök életünk lehet. Ez a Húsvét lényege.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s